#2 Strikket garderobe – pasform

De fleste af os har nok en meget god idé om hvad for noget tøj der klæder os. Hvad vi godt kan lide at have på, for at føle os godt tilpas. Erfaringer vi har gjort os igennem livet, og fejlkøb der har gjort os klogere. Hvis ikke du umiddelbart synes du kan genkende dette i dig selv, kan du måske starte modsat – hvad føler du dig overhovedet ikke tilpas i, hvad klæder dig absolut ikke, eller lignende.

Vores præferencer er ofte bestemt ud fra vores individuelle mål – er man høj eller lav, bred eller smal, stor barm eller lille barm, stor eller lille bagdel, tynde ben, tykke arme osv.

Jeg ved godt, hvilke klæder jeg har det godt og tilpas i. Jeg går meget sjældent i jeans. Jeg synes det er drenget, sværere at bevæge sig i, og de klæder ikke min krop. Jeg kan næsten ikke vente med at få de for***** bukser af. Kjoler og nederdele har jeg det derimod fantastisk i. Jeg synes der er større bevægelighed i, og det er pænere på mig. Derudover går jeg meget sjældent i oversize tøj, for de gør intet godt for min kropsform. Jeg hælder nok mest til at have timeglasfigur, og derfor skal mit tøj helst være fitted, uden at sidde stramt.  Det er måske også fordi jeg er en lille person – jeg er lav og ikke så stor. Hvis jeg tager en stor trøje på, ser det ofte ud som om den er for stor. Jeg kan dog godt lide at have en stor cardigan som fx min Cashmere Cardigan på, hvis jeg har tøj på indenunder, som sidder til. Jeg har selvfølgelig tøj med loose fit, men er meget opmærksom på at den sikre vej til et katastrofalt outfit for mig er en stor trøje og løse bukser. Gys. Nå, nok om mig. Ved du nogenlunde de samme ting om dig selv – hvad kan du rigtig godt lide, og hvad kan du absolut ikke lide? Og måske endda hvorfor du elsker eller hader netop den type tøj?

Disse præferencer for, hvad for nogle klæder der sidder godt og får os til at føle os godt tilpas, bør også gælde for den strikkede garderobe, for at den bliver en succes.

I kender de gængse regler – vandrette striber får os til at se kortere og bredere ud, mens lodrette striber får os til at højere og (måske) slankere ud. Men der er ikke mange strikkemodeller med lodrette striber, da det jo er mere besværligt at strikke end de vandrette. Til gengæld har rib lidt samme effekt som lodrette striber, og det kan vi jo sagtens bruge. En anden regel er, at v-hals er god for en stor barm, da halsen synes længere og barmen mindre. Det lyder jo meget godt, og kan bruges på både trøjer og cardigans. En anden regel jeg selv følger er, at trøjer og kjoler meget gerne må gå ind under brystet, for at undgå at ligne et omvandrende telt. Jeg mangler stadig at finde den perfekte strikmodel der passer på netop dette, så tip mig endelig hvis du har fundet den. En stor barm kan se endnu større ud, hvis der er en stor eller fyldig krave – det er til gengæld rigtig godt til en lille barm som sagtens kan bære en vandfaldskrave. Der er skrevet mange gode tricks til hvordan vi klæder os bedst muligt, men med strik er det jo noget helt særligt.

Tænker du over det, når du vælger en model du vil strikke? Ville du have købt trøjen, hvis ikke den skulle strikkes? Hvordan vil den færdige trøje sidde på dig, og ved du om du føler dig tilpas i den pasform du skal til at strikke? Passer modellen til resten af din garderobe, og vil du få den brugt?

Heldigvis er der muligheden for i nogen grad at lave om på modellen, når du selv strikker den. Er du til korte trøjer, kan du måske strikke den kortere end modellen i opskriften, eller modsat kan du strikke den lidt længere hvis det gør dig mere tilpas – men tænk også over om det klæder denne model at ændre længde. På samme måde kan ærmerne laves smallere eller bredere, kortere eller længere, så de passer til den længde du bedst kan lide at have på. Derudover kan en trøje strikkes med lidt talje hvis du synes det passer til dig og den specifikke trøje. Den strikkede garderobe er på den måde en oplagt metode til at få det perfekte fit og dermed en succesfuld garderobe. Det synes jeg er drønhamrende smart.

Ugens udfordring er derfor pasform. Kig først på nedenstående modeller – hvilke kan du godt lide, eller knap så gode lide?

Alle modellerne kan findes i mit Ravelry bibliotek, favoritter eller min queue.

Audrey by Rowan
Cline af Julie Hoover
Dip Dye Jakke af Camilla Vad
Ondawa af Michele Wang for Brooklyn Tweed
Such a Winter’s Day af Heidi Kirrmeier
Feather Sweater fra Pickles
Frill Sleeves af Veera Välimäki
Montreal Cardigan af Alex Capshaw-Taylor

Find nu en notesbog frem. Start med at skrive dine umiddelbare svar og kommentarer til følgende:

  • Hvilken kropsform passer bedst på dig?
  • Er der nogle typer af tøj du absolut afskyr eller elsker?
  • Kan du lide løst, fitted eller helt tætsiddende tøj?
  • Går du mest i bukser, kjole, nederdel eller alle tre?
  • Hvad har dine proportioner af betydning for dit tøj – har du en stor barm, eller lange ben som der skal tages højde for når du vælger tøj?
  • Er der nogle detaljer, som du synes fremhæver det bedste ved dig? Det kunne være ærmer med lidt puf, taljering af en trøje, eller måske en slids i siden så den ikke sidder stramt?

Da jeg har særligt fokus på trøjer, sweatre, cardigans og jakker har jeg gjort mig lidt flere tanker om netop dette. For trøjer kan du måske spørge dig selv:

  • Går du mest med trøjer eller cardigans? Måske begge, og hvornår det ene eller det andet?
  • Er du til korte, lange eller trekvart ærmer?
  • Skal ærmerne sidde tæt, løst eller måske være flagermusærmer?
  • Har du smalle eller lidt bredere skuldre, som du måske skal tage højde for?
  • Skal dine trøjer/cardigans helst være lange, stoppe ved buksekanten, eller måske være endnu kortere?
  • Hvordan vil du rate v-hals, rund hals, højhalset og bådudskæring på en skala fra 1-4? Måske har du en helt 5. mulighed du foretækker (eller afskyr)?
  • Foretrækker du at trøjer er lige i kropsstykket, har lidt talje, eller måske er løse og med en rib der sidder til for neden?

Nu skal der tegnes og måles.

Tegn din overkrop og skriv nu dine mål på. Brystmål, taljemål, hoftemål, ærmelængde, skulderbredde, hals til hofte, ærmegab til hofte. Husk at vær realistisk – din trøje skal sidde behageligt, og så nytter det ikke at snyde.

Find nu en yndlingstrøje frem – købt eller strikket. Tegn den i din notesbog. Tag nu mål på din trøje og skriv ind på din tegning – længde til hals og ærmegab, bredde ved ærmegab og hofte, ærmelængde til både ærmegab og skulder, skulderbredden, og måske andre mål du synes.

Hvordan er forholdet mellem målene på dig og din yndlingstrøje? Hvor mange cm har du i forskel fra din krop til trøjen i positiv (eller negativ)? Det kan være en vigtig faktor at have med, når du skal vælge eller tilpasse strikmodeller senere hen. Skriv evt et par noter om hvordan forholdet er, så du kan huske det til senere.

Kig nu på modellerne ovenfor igen. Har dine svar på ovenstående spørgsmål fået dig til at tænke anderledes om nogle af modellerne, end du gjorde før du så billederne? Er du måske blevet bevidst om, at noget er pænt men måske ikke passer til dig? Eller omvendt, at en knap så spændende model klæder dig rigtig godt?

Jeg har gennemgået mine strikkede trøjer, cardigans, jakker og bluser, for at se på hvad der gør dem til et særligt succesfyldt eller mislykket strikket item når det kommer til pasform. Hvilke modeller er og vil blive en succes i min strikkede garderobe, og hvorfor? Jeg har både nogle uheldige og højt elskede strikkede items i min garderobe. Dem deler jeg i løbet af den næste uge på Instagram med en lille forklaring om, hvorfor netop dén trøje er SÅ god, eller hvorfor jeg går knap så meget med en anden. Du kan både kigge med og tage del i legen ved at tagge dit billede med #garngarderobe.

Jeg håber at have sat nogle tanker i gang omkring pasformen i din strikkede garderobe, og måske endda hjulpet på vej til at få succes med dit næste strikkeprojekt.

Har du nogle tanker om emnet, som du vil dele? Skriv endelig en kommentar her, eller på dit foretrukne sociale medie. Jeg vil så gerne høre om det.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

5 thoughts on “#2 Strikket garderobe – pasform”

  1. Pasform – virkelig spændende og relevant emne:-)
    Min “homemade” garderobe startede egentlig på symaskine i gymnasietiden, hvor det mest var en kopi at “Dico-bukserne” der blev produceret i alle materialer, farver og med tiden også former.
    Jeg blev grebet af ideen om at sy mit eget design og kom derfor på sy-weekender med min mor og seks andre kvinder i hendes alder. Her syede jeg jakker og andre større projekter, da der var en dameskrædder til vores rådighed, som hjalp med den tekniske del. Hun var ikke bare en kæmpe teknisk hjælp, men også bund ærlig og sagde hvad der passede vores forskellige kroppe. Den ene skulle ikke have lommer foran, for hun havde en stor barm, den anden skulle ikke have for vig en hals, for hendes “mormor pukkel” var for stor, osv. Vi havde alle en lettere nervøs latter når hun bramfrit i talesatte vores mindre kønne sider. Men hun havde en utrolig vigtig pointe og det hele kom fra hjertet; når man selv laver sin garderobe, skal man også gribe muligheden for, at det klæder ens krop bedst muligt. Det resulterede bl.a. i en smuk jakke, der var kortere foran end bagpå og skar mine hofter det helt rigtige sted, og høstede roser hver gang jeg havde den på.
    Symaskine projekter er ofte omstændige og strikkepindenes fleksibilitet har medført, at det er en strikket garderobe der nu er dominerende. Men det er som om, at jeg med nedpakningen af symaskinen også har forputtet dameskrædderens gode råd om pasform.
    Jeg har flere projekter der aldrig er blevet til noget, fordi jeg er blevet grebet af et flot design, der desværre ikke er flot til min figur. Bl.a. har jeg en cardigan der har ligget i 1,5 år og først i denne sommer er blevet monteret, men knapperne er ikke syet på endnu. Da jeg læste din post gik det op for mig, hvorfor trøjen har fået lov til at ligge så længe; Det var en trøje jeg så på en kollega, der har en helt anden statur end mig. Jeg har valgt at strikke trøjen i en anden farve, og på min krop er det slet ikke den trøje jeg blev vild med og havde i tankerne i løbet af processen.
    Jeg synes det er en flot cardigan og pasformen er ikke helt ved siden af, men det er ikke en cardigan, der kommer til “at hænge på mig”. Det gør heller ikke noget:-) Det vigtigste er, at “pasformen” inde i mit hoved har ændret sig, og at jeg fremover vil have den kære dameskrædders briller på når jeg vælger nye projekter.
    Tak for inspirerende blog og instagram, Lise

    1. Kære Lise,

      Tusind tak for din kommentar og historien om dameskrædderen. Jeg har altid tænkt, at de bedste venner er dem der siger sandheden selvom den kunne gøre lidt ondt, for det vil som ofte være kærligt ment. Lige som din dameskrædder, der i sidste ende viste sig at være kærligt åben og ærlig, fordi det giver det bedste resultat.

      Jeg håber at jeg en dag (igen) får lært at sy mit eget tøj, for det er en fantastisk mulighed for at få en brugbar garderobe lige efter sit eget hoved.

      Kh Pernille

  2. Simpelthen genialt det du her bedriver 😉 endelig en fornuftig og forståelig forklaring på hvordan du som strikker blir klædt på til at vælge rette model til din kropsfacon og en hjælp til at bruge de i formationer som rent faktisk findes i det tøj, som man føler sig tilpas i. BRAVO !! Kan knap vente på de kommende indlæg.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.