2020 – året i strik

Det er blevet tid til årets sidste indlæg. Jeg lægger som altid ud med project stashdown – mit projekt hvor jeg forsøger at nedbringe mit garnlager, at bruge det jeg har og at skabe balance så det ikke vokser.

I 4. kvartal jeg har fået lidt nyt og brugt meget.

INDKØB/GAVER
Silk mohair fra Knitting for Olive 200 gram / 1.800 meter (cardigan no 4)
Knitwedo Bio Sock 100 gram / 400 meter (adventskalender – bruges til strømper)
Knitwedo – Bio Merino 250 gram / 1.125 meter (adventskalender – bruges til babystrik)

Total: 550 gram / 3.325 meter

FÆRDIGE PROJEKTER
Lillebjørn Elefanthue 62 gram / 335 meter (garn fra marts 2019/august 2020)
Julestjerner 90 gram / 224 meter (garn fra 2014, 2019 og 2020)
Grå babybukser 85 gram / 340 meter (lagergarn januar 2018)
Bamse restesweater 142 gram / 780 meter (blandet lagergarn)
Lauras legetæppe 885 gram / ca 3.540 meter (blandet lagergarn)
Olives Kløverstrømpebukser xx gram / xx meter (april 2017)
Balder Kyse 34 gram / 103 meter (lagergarn maj 2018)
At the Vicarage socks – 52 gram / 220 meter (garn fra Q2 2020 og lagergarn)
Coral Sunhat – 18 gram / 126 meter (lagergarn fra januar 2017)
Lavendelstrømper 20 gram / 80 meter (garn fra december 2020)

Total: 1.388 gram / 5.748 meter

Garnbalancen for 4. kvartal: -838 gram / -2.423 meter
Garnbalancen for 2020: -2.760 gram / -8.635 meter

Jeg nåede i mål igen i år! Det er nu andet år i træk at jeg har mindre garn på lager ved udgangen af året. Mit vigtigste mål og bedste vane på strikkefronten. Ud af 3.773 strikkede gram garn i år, er 3.300 af dem strikket i lagergarn. Der er rigtig godt gang i lagergarn, og det gør mig glad at få brugt af det det på hylder og i skuffer. Årets salg og donationer udgør kun 837 gram mod sidste års 5.063 gram. Det går den rigtige vej, for det er ikke særlig bæredygtigt at sælge og give garn væk. Så skulle det nok aldrig være købt i første omgang. Jeg er fuld af motivation til at fortsætte stashdown i det nye år, og få brugt noget af alt det fine garn jeg allerede har.

4. kvartal i ord

Selvom jeg havde aftalt garnstop under 1. trimester, så købte jeg et cone med silk mohair hos Knitting For Olive under deres ‘Knæk Cancer-kampagne, hvor omsætningen gik ubeskåret til Kræftens Bekæmpelse. Det virkede som en rigtig god idé. Også fordi jeg havde købt et cone tidligere på året, og kunne ikke skubbe tanken om en Cardigan No 4 fra mig. Jeg havde bare kun garn til en halv. Jeg kunne have strikket noget andet af garnet, men jeg blev ved med at drømme om den, og det har jeg gjort siden den udkom. Så nu har jeg til en hel cardigan og jeg glæder mig til at strikke og gå med den. Den kommer på pindene i 2021, når jeg er på den anden side af den mest hektiske tid på året på mit arbejde, nemlig årsafslutningen.

Som I kan se fik jeg også to forskellige slags garn i Knitwedos adventskalender. Begge i samme farve – en lys ufarvet cremefarve, som er blandt mine absolutte favoritfarver. Jeg glæder mig til at prøve det af! Faktisk er jeg startet lidt på strømpegarnet og har netop færdiggjort et par små, fine Lavendelstrømper fra Studio Gyth. Jeg vil også gerne strikke endnu et par Fort Grey i garnet. Der gik hul i det første par jeg strikkede ret hurtigt, og det gik op for mig at garnet ikke var super egnet til strømper. På den igen i nyt, fint garn.

Det var altså årets sidste garnindkøb og jeg er så glad for dem.

På strikkefronten kom jeg lidt langsomt fra start, men fik godt gang i børne- og babystrik i slutningen af kvartalet. Jeg besluttede også at Lauras hæklede restetæppe skulle gøres færdig, for det var både ret stort og efterhånden også ret tungt. Det hjalp gevaldigt på statistikken til dette sidste sidste kvartal, og dermed afslutningen på årets project stashdown. Jeg kender ikke det præcise antal meter der er brugt på tæppet og har derfor brugt et forsigtighedsprincip og er gået med en gennemsnitlig løbelængde på 200m/50gram.

Samtidig besluttede jeg at gå i gang med et nyt restetæppe, lillesøstertæppet. Det er oplagt, for hun skal naturligvis ikke snydes for sit eget farverige restelegetæppe, og fordi det er den perfekte måde at bruge de helt små rester på. I hvert fald dem der er på strømpegarnstykkelse. Jeg kæmper lidt med at få brugt de små rester af tykkere garn, for man når virkelig ikke langt med 12 gram af et tykkere garn. Nå, det var vist et sidespring. Nyt tæppe i 2021 it is.

Projekter i 2020

7 par voksenstrømper ( et godt strømpeår!)
5 baby- og børnekyser (perfekt til rester)
3 par babybloomers (perfekt til rester OG som kvalmestrik)
3 par baby- og børnestrømper (skal opgraderes med silikonedutter)
2 babyrompere
2 scrunchies (restestrik)
2 cardigans til mig 
1 slipover til mig (endnu ikke i brug, fordi gravidmave)
1 kortærmet bluse til mig 
1 kortærmet bluse til Laura 
1 sjal (barselsgave)
1 børnehavesweater til Laura 
1 nederdel til Laura
1 par babybukser
1 dukkenederdel (ikke brugt meget da dukke foretrækker at være nøgen)
1 legetøjskanin m. tilhørende kjole (kanin foretrækker også at være nøgen)
Bomuldsklude og rondeller 

Det har været et år domineret af små projekter. Så selvom der er mange projekter, har jeg i den grad arbejdet med at skrue ned for tempoet og undgå strikkestress over alle de ting jeg gerne vil strikke. Og det føles helt ok. Der er færre impulsopslåede projekter kl 22 om aftenen, som sjældent bliver blandt mine allerbedste projekter. Det fungerer bare bedst hvis jeg planlægger mine projekter.

Mål og vaner i 2020
Jeg havde sat følgende mål for året:

– at mit lager skulle være mindre ved udgangen af året. TJEK! I mål for andet år i træk!

– at bruge mit bomuldslager op. Her var jeg faktisk i mål. Så dukkede der 200 gram gråt bomuld op. 2021?

– at starte op på nedbringelse af strømpegarnslageret. Jeg er godt i gang, så tjek til den!

– købt i 2020 bruges i 2020. Jeg har brugt 500 gram ud af de i alt 1.850 indkøbte. Ikke i mål. Jeg har i stedet strikket med lagergarn, og det skyldes bl.a.  at jeg (ubevidst?) går efter garn som er købt i 2019. Fordi, jeg havde samme mål i 2019 og jeg vil faktisk gerne have 2019 garnet brugt op. Så føler jeg lidt at jeg er i mål med det? Giver det mening? 

Derudover har jeg siden strikkelysten meldte sig igen, og jeg startede op på babystrik, valg garn der egner sig til dette. Uanset hvornår det er købt. Blødt garn, der ikke fælder. Jeg strikker fx ikke i silk mohair til babyer.

Endelig må jeg nok indse at jeg stort set aldrig når at strikke garnindkøb fra december inden året er gået. Det skyldes bl.a. at mit arbejde (I ved – det der advokatkontor der finansierer mine garnindkøb) altid er utrolig travlt i december.

Pladsmæssigt har det også sine klare fordele med et mindre garnlager. Fysisk fylder det mindre og det er så nemt at holde orden, når der er en overskuelig mængde garn. Jeg glemmer forhåbentlig ikke lige at jeg har dét eller dét garn, og lige præcis det er en oplevelse jeg med største fornøjelse ligger bag mig. Ikke mere ‘hov, jeg har jeg også det garn?’.
Ja grå bomuldsgarn jeg kigger på dig.

Jeg kan kun anbefale at prøve det samme eller noget der ligner. Det gør godt på stort set alle fronter, undtagen på shoppetrangen.

Sammen med målene følger en ny række vaner. Nemlig at tøjle shoppetrangen. At finde taknemmelighed for det man allerede har (dyp i glimmer og op på kaminhylden, som Hella siger). At se på sig selv i stedet for andre. Hvad andre køber eller har eller strikker, er ikke nødvendigvis det der gør mig glad. At skabe balance og købe efter behov og ikke fordi jeg bliver lokket, eller fordi en sej influencer har netop dén bluse i dét garn. De er jo ikke mig. Eller – jeg er ikke dem.2021 – nye udfordringer, fastholdelse af vaner
Så længe der er garn i skabet fortsætter jeg projektet. Så der bliver naturligvis endnu en runde stashdown 2021.
Jeg starter ud med 11.810 gram i mit lager. Der er altså rigeligt at tage af.

Fordi jeg skal være mor (igen) til april sætter jeg barren lavt og laver ikke yderligere mål for mig selv.  Det er uvist hvordan hverdagen ser ud med to små børn, og jeg giver derfor plads til at moderskabet kan tage over og lade alt andet komme i anden række. Jeg når hvad jeg når, både af strik og bøger og vasketøj. Især vasketøj. Ja faktisk forventer jeg efter IKKE at se bunden af vasketøjskurvene(!) før kalenderen som minimum siger 2022. 

Årets bøger
På en eller anden måde så får jeg flettet bøger ind i mine flere og flere indlæg. Måske fordi bøger ud over strik er en hobby, og det gør mig ægte glad at læse bøger. Jeg har især læst mange bøger dette efterår, mens jeg var kvalmeramt og træt, og ikke mindst fordi jeg har fået mig en Mofibo Reader. Jeg læser sjældent fysiske bøger, men oplever fra tid til anden at lydbogsformatet ikke er det bedste for alle bøger. E-bøger er derfor blevet mellemtingen og det har betydet at jeg får læst meget mere.

Jeg prøver så vidt muligt at lade bøgerne optræde sidst i mine indlæg og således også denne gang. 

Her kommer årets bogliste. Det er en lidt spøjs samling, og de er vidt forskellige. Der tegner sig dog et mønster; når jeg læser en bog jeg godt kan lide, kigger jeg efter bøger af samme forfatter. Sally Rooney var ny for mig, og jeg læste hurtigt begge hendes bøger. Nyt fra Maren Uthaug, Katrine Engberg, Robert Galbraith og Ida Jessen kom hurtigt på listen. Kan du lide Maren Uthaug, så prøv også Ane Riel. Og tag ikke fejl af Ida Jessen. Hun skriver formidabelt, og jeg er taknemlig for at hun har et stort bagkatalog som jeg langt fra er igennem.

Listen er særligt præget af danske forfattere, og det er fordi vi er beriget med så mange blændende gode forfattere i vores lille land. Prøv dem endelig hvis du mangler læsestof.

Jeg bliver også nødt til at nævne Agatha Cristie. Hun fangede min opmærksomhed i midten af året. Jeg har derfor læst flere af hendes krimier, både med Miss Marple og Hercule Poirot i hovedrollen. Det kommer dog til at tage år at komme igennem hele hendes repertoire. 

Jeg læser gerne krimier, men som regel kun en enkelt eller to, før jeg trænger til noget med lidt mere fylde. At læse en krimi er for mig lige som at se en spændende film, men sjældent noget der bider sig fast eller rører noget i mig. 

Nok snak. Her kommer listen med hjerter fra 1 til 5.

Ane Riel – Harpiks ♥♥♥♥♥
Ane Riel – Slageren fra Liseleje ♥♥♥♥
Knud Romer- Den som blinker er bange for døden ♥♥♥♥
Agatha Cristie – De låsede døre (Hercule Poirot #1) ♥♥♥
Agatha Cristie – Den åbne grav (Hercule Poirot #2) ♥♥♥
Agatha Cristie – Mordet i Orientekspressen (Hercule Poirot #10) ♥♥♥♥
Sally Rooney – Normale mennesker ♥♥♥♥
Marie Louise Toksvig – Rødder (læst med bogklub) ♥♥♥
Maren Uthaug – En lykkelig slutning ♥♥♥♥♥
Sally Rooney – Samtaler med venner ♥♥♥♥♥
Agatha Cristie – Mordet i præstegården (Miss Marple #1) ♥♥♥♥
Tine Høeg – Tour de Chambre ♥♥♥♥♥
Alex Michaelides – Den tavse Patient ♥♥♥
Robert Galbraith – Ustyrligt Blod (Cormoran Strike #5) ♥♥♥♥
Rachel Joyce – Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd ♥♥♥♥♥
Thomas Korsgaard – Tyverier (noveller) ♥♥♥♥♥
Fredrik Backman – Folk med angst ♥♥♥ / ♥♥♥♥
Ida Jessen – Kaptajnen og Ann Barbara ♥♥♥♥♥
Katrine Engberg – Isola ♥♥♥
Ida Jessen – Børnene ♥♥♥♥
Stine Pilgaard – Meter i sekundet (i gang)
Anne-Grethe Bjarup Riis – I Guds Rige (i gang, men på pause fordi meget syge børn og graviditet åbenbart er en for kraftig cocktail for mig) 

Jeg kunne lide dem alle, og de har fået mellem 3 og 5 stjerner. Ind imellem læser jeg også bøger jeg ikke kan lide. Dem læser jeg typisk ikke færdig, og de er derfor ikke på listen. 

-0-

Det var så endnu et år. I garn og masker og bøger der er læst. De der små åndehuller midt i en travl hverdag.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid og rigtig godt nytår!

Kærligst,

Pernille

2 thoughts on “2020 – året i strik”

  1. Som fersk strikker har jeg innsett kjapt at å strikke og kjøpe garn er to forskjellige hobbyer, så er glad for å ha funnet bloggen din ☺️ Ser fram til å følge deg videre, godt nyttår!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.