#3 Strikket garderobe – materialer

Næste stop på turen til den succesfulde strikkede garderobe er materialer.

Hvilke materialer vælger du, når du bygger din strikkede garderobe? Der er så mange aspekter i spil, og som man skal være opmærksom på for at gøre den strikkede garderobe til en succes. Derfor er der også mange ‘øvelser’ og overvejelser denne gang, så find din notesbog frem (ja, den du også brugte sidste gang, da vi snakkede om pasform). Færdiggør hvert afsnit før du går videre til det næste. Nogle sektioner har konkrete opgaver, mens andre blot lægger op til tanker, og et par kommentarer. Og husk så, jeg er IKKE ekspert – tværtimod, så det er ikke ekspertråd eller noget der minder om det, men tanker jeg selv gør mig om det at lave den strikkede garderobe. Hvis du synes der er fejl eller mangler, har du sikkert ret. Dit input er også meget velkommen.


FIBRE

Hvilke fibre passer bedst ind i din garderobe? Er der nogle favoritter? Nogle der er absolut no-go?  Tag din notesbog, find en blank dobbeltside  og del nu siderne op i 4 kategorier: MUST HAVE | FUNGERER | NOT SO MUCH | NO GO

Kan du placere nedenstående fibre i dine kasser? Husk, det er beklædning det skal bruges til, og ikke accessories som huer, tørklæder mv. Er der nogen du ikke kender eller har prøvet, så spring dem over.

Uld * alpaca * uld/alpaca * bomuld * uld/bomuld * alpaca/bomuld * hør * hør/bomuld* bambus * acryl-nylon-kunstgarn * mælkefiber * silke * uld/silke * alpakka/silke * mohair * silk/mohair * cashmere * uld/cashmere * angora * mink * yak * possum * camel * lama * moskus *

-o-

Godt. Nu har du et hurtigt overblik over, hvad der umiddelbart fungerer rigtig godt for dig. Årsagerne kan være mange, men det er dit valg. Din garderobe. Mangler jeg nogen, som du synes skal på, så sæt dem ind i den kasse hvor de hører til. Kig så på dem og sammenlign med dit garnlager – hvordan hænger det sammen? Har du mest af dine must have garner på lager, eller er det spredt?


ÅRSTIDERNE

Næste step er årstiderne. Du har måske allerede tænkt over det, da du skulle placere fibrene i kategorier. Find nu fire farveblyanter (eller hvad du kan støve op i skuffer og skabe), der hver repræsenterer de fire årstider.

Sæt nu en prik foran hver fiber, med den foretrukne årstidsfarve. Ud for bomuld sætter du måske en gul prik for sommer. Ud for alpaca sætter du måske en blå prik for vinter, osv. Den samme fiber må meget gerne have flere prikker, da den så kan bruges over flere årstider og dermed være en meget alsidig og populær fiber i dit stash. Du behøver ikke at sætte prikker ud for alle – fx vil fibrene i kassen NO GO ikke behøve prikker, da de i din kategorisering forhåbentlig ikke vil finde vej til din garderobe.

Den succesfulde garderobe er jo i brug så stor en del af året som muligt. Kan du se nogle mønstre? Har du mange eller få prikker? Er der mange fibre der har flere prikker, eller har du klare favoritter?


LØBELÆNGDE

Garnets tykkelse, også kendt som løbelængden pr g, er ret væsentlig for hvilket produkt vi står med i sidste ende. Overvej disse faktorer løbelængde * tæthed * pindestørrelse. Skriv evt et par strikord til hver.

Denne cardigan er strikket af Madeline Tosh Prairie. Et entrådet superwash merino garn med løbelængde på 768 m pr 100 g – altså et ret tyndt garn. Min cardigan er strikket på pind 4 og har derfor fået en ret luftig struktur.

Skriv et par kommentarer om, hvilken tæthed (og fald) du godt kan lide i dine strikkede trøjer. Har du favoritter? Måske noget der ikke fungerer så godt? Skriv et par noter om hvilke trøjer du foretrækker, eller tror at du vil få mest brug for: tykke trøjer / mellem-almindelig / tynde trøjer. Det er dog vigtigt at holde fat i at den strikkede garderobe meget gerne må være alsidig, og have både tykke trøjer, lange cardigans, jakker, tynde trøjer mv. Men hvad bruger du mest? Og i den største del af året?

Notér også din(e) foretrukne pindestørrelse(r).

Er der sammenhæng mellem den pindestørrelse du kan lide at strikke med, og de trøjer du foretrækker at gå med? Kan du fx bedst lide at strikke på pind 4mm og op (for det går jo hurtigt!), men foretrækker du en tyndere trøje, er der en chance for at dine trøjer går i stå i skabet, og det er virkelig en skam.

Snoqualmie af Michele Wang for Brooklyn Tweed er så skøn! Men får jeg den nogensinde strikket? Min foretrukne pindestørrelse er 3 – 4mm, så den vil måske gå i stå i strikkekurven.
Den smukke April af Isabell Kraemer er strikket på pind 3, som jeg synes er afslappende at arbejde på

SOLID / SEMI SOLID / SPECKLED / VARIEGATED

Garnets indfarvning har også en stor betydning for det endelige resultat. Fra det kommercielle garn med en helt ensartet og jævn farve, til melerede og tweed garner, til håndfarvede garner med mere eller mindre spræl. Ved du hvor du ligger – når det kommer til garnets farveensartethed? På en skala fra 1 til 10, hvor 1 er helt ensfarvet og 10 er speckled / variegated (beklager, jeg kender ikke de danske termer) garn, hvor ligger du så? Husk igen, det er ikke sjaler eller andet accessories – det er beklædning.

Jeg ligger på en ret konservativ 3’er. Jeg synes det er pænt med lidt melering eller nuancering i garnet, men foretækker selv at skabe den. For det kan man jo…

ENSFARVET vs MELERET

Mulighederne for at ændre udtrykket på en strikket trøje er mange. En af de muligheder jeg selv benytter meget, er at strikke flere tråde sammen. Det giver et meleret udtryk, og hvis man rammer rigtigt, også et fantastisk farvespil.

Min cashmir cardigan er strikket af 3 tråde – en tråd hvid tynd uld, en tråd naturfarvet alpaca1 og en tynd cashmere tråd der skaber farveskift.
Featherweight cardigan strikket i en tråd spinni og en tråd alpaca 1 på pind 4. Tilsammen giver de et fint farvespil.
Mellow er strikket p 3,5 – 4mm, og på en sådan måde, at den får et meget smukt meleret udtryk.
Worsted Boxy af Joji Locatelli er her strikket i et garn med meget farvespil.
Worsted Boxy af Joji Locatelli er her strikket i et garn med meget farvespil.

ENTRÅDET / FLERTRÅDET

En anden faktor der er værd at overveje, er hvor mange tråde dit garn består af.

Ovenfra og ned er det entrådet mohair fra Mohair by Canard * entrådet superwash merino fra Madeline Tosh * totrådet uld/alpaca fra Isager * 4trådet sock yarn fra Hedgehog Fibres * totrådet merino superfine fra Englegarn * totrådet hverdagsuld fra Tusindfryd * mangetrådet superfine merino fra Sandnes Garn (tror jeg nok)

Ovenfor har jeg fundet garn fra den ene yderlighed til den anden – fra entrådet til mangetrådet, og et par derimellem. Læg også mærke til twist på garnet.

Jeg ved ikke nok om det, men en fin oversigt kan findes lige her. Den beskriver de forskellige typer garn og de måder de er spundet på. Hvad har det så af betydning for vores strikkede trøje?

Entrådet garn er utrolig smukt. Men også mere sårbart når vi bruger det, fordi det ikke er spundet sammen med andre tråde, og sjældent har lige så meget twist. Det har også tendens til at fnulre mere, ligesom det kan trække skævt. Vær opmærksom på det, når du vælger garn til din trøje. Jo flere tråde der er spundet sammen, jo stærkere er tråden. Og jo hårdere den er spundet, jo mere slidstærkt bliver garnet også..

Jeg elsker min smukke cardigan i Madeline Tosh, men den fnulrer en del. Særligt de steder hvor garnet er lidt løsere spundet samler det sig i små bolde.
Maskerne ligger meget fint og jævnt, og har ikke trukket skævt. Men den er skrøbelig, selvom det er superwash.

Det er blot min erfaring – hvad er jeres erfaring med trøjer i entrådet garn?

[socialpoll id=”2381883″]

FNULLER / PILLING

Når vi bruger mange timer på at strikke en trøje til os selv, er det bare drøn ærgerligt når den ser fnulret, filtet eller slidt ud efter et par ganges brug. Men hvad er det der gør, at en trøje fnulrer?

Jeg ved (igen) ikke om nok om det, men har gjort mig nogle erfaringer, og ved at nogle garntyper fnulrer. Merino fnulrer (ofte). Mohair gør ikke. Derudover har jeg læst mig til at der er faktorer, som kan identificere og muligvis afhjælpe fnuller.

Vil du læse lidt mere om det, er der en artikel lige her hvor Clara Parkes (ukronet garndronning) har givet et par gode råd til at identificere garner der fnulrer, hvad man gøre mens man strikker, og når den endelige trøje er færdig.

Et ret godt tip, som jeg er faldet over flere steder er, at hvis du vil undgå fnulrede trøjer kan struktur som perlestrik eller andet ret/vrang mønster mindske chancen for pilling.

EN SIDSTE NOTE

For håndfarvet garn jeg har flere gange læst at det kan være vigtigt at skifte mellem garnnøgler, for ikke at få et for stort farveskift når der skiftes nøgle. Da garnet jo er farvet i hånden er det unika fed, og de kan variere i farve selvom de ser fuldstændig ens ud. Men farveforskellen kan også være inden for samme nøgle eller fed – se fx denne krave som er strikket med sidste halvdel af garnnøglet.


Hvis du stadig læser med – tillykke du er færdig! Jeg håber du er blevet lidt klogere på at vælge garn til din strikkede garderobe, eller måske er blevet fristet til at undersøge lidt mere om garnets strukturer eller lignende. Jeg ved, at nogle af jer ved meget mere om det end jeg. Skriv meget gerne en kommentar, også hvis jeg er helt forkert på den 😉

Tusind tak for din tid – jeg glæder mig til vi ses igen.

Kærligst,

Pernille

One thought on “#3 Strikket garderobe – materialer”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.