ANMELDELSE: Strik i sekvenser

Bogen Sequence Knitting af Cecilia Campochiaro udkom for nylig på dansk hos Turbine Forlaget under titlen Strik i sekvenser.

En ordentlig moppedreng af en bog. I den kategori vi kalder coffee table books, som kan ligge fremme og pynte. Men den her bog er ikke bare til pynt. Det er resultatet af en systematisk tilgang til (simple) mønstre strikket i sekvenser. Der er absolut ingen hokus pokus eller nyt over teknikkerne, og den dybe tallerken bliver ikke opfundet i den her bog. Alligevel er der noget nærmest magisk over den.

Bogen indeholder nogle af de mest simple mønstre der findes. Alligevel er den ikke for nybegyndere, og man kan ikke lære at strikke ved at læse i den. Den er helt sin egen. Og hvordan skal jeg så forklare dig hvad den går ud på? Det er faktisk ikke så let, men jeg prøver alligevel.

Den er delt op i følgende kategorier;

  • Introduktion
  • Mønstre over 1 pind
  • Serpentinstrik
  • Strik rundt i sekvenser
  • Mønstre i sekvenser med ind/udtagninger
  • Farver i sekvensstrik
  • Appendix med matematik, teknik og en masse skemaer

HVAD ER STRIK I SEKVENSER?

En strikkesekvens kunne være [1r] som gentages pinden ud. Sekvenslængden er her 1. Det kunne også være [1r, 1vr] som gentages pinden ud. Så er sekvenslængden 2. Ja, så simpelt er det faktisk. Sekvenserne kan blive både meget længere og mere komplekse, men det er her vi starter.

MØNSTRE

Bogen indeholder altså en række mønstre der er strikket efter sekvenser. De mange mønstre er illustreret ved en strikkeprøve (der er billede af både for – og bagside), delelighed over antal masker, en skrevet sekvens, graden af vendbarhed og et diagram. Hvor det er fundet relevant, er der både et billede af stikkeprøven i ensfarvet og i tofarvet. Se, det er et styks gennemarbejdet og velovervejet ‘mønsterbog’.

VENDBARHED

Alle steder i bogen får jeg en følelse af at Cecilia har gravet en stykke dybere. Det gælder også når det kommer til vendbarhed, for strik i sekvenser er vendbart, men på flere niveauer. Hun omtaler derfor i et særskilt afsnit 4 grader af vendbarhed og de går igen i hele bogen, og omtales ved de enkelte mønstre og i skemaerne. Jeg får en følelse af, at hvert mønster er så analyseret og gennemtænkt at der ikke er mere at sige om det mønster når først Cecilia har haft det igennem sine hænder. Hver en detalje er skrevet ned, brugt og videreudviklet i hendes arbejde med bogen.

FARVERNE

Strikkeprøverne og diagrammerne i bogen er vist i grå og sort/hvid for at farven ikke skal påvirke det vi ser. Det handler om strukturen. Om at kunne se sekvensen i hvert stykke strik. Jeg synes idéen er fantastisk. Og så giver det bogen et meget rent udtryk, som lige er noget der passer mig.

For de opskrifter der er i bogen, er billedet af projektet vist i farver. De står virkelig ud i en bog med så få farver. Opskrifterne kommer typisk sidst i et afsnit, som en måde at vise hvordan den beskrevne teknik kan bruges i praksis.

Endelig er der et afsnit om at arbejde med farver, kontraster og valg til designs, som gennemgås med samme grundige og systematiske tilgang som resten af bogen.

DIAGRAMMER OG SKEMAER

Bogen er fyldt med diagrammer, der udelukkende består af ret og vrang der i bogen er vist som hvid og grå. Den tydelige sammenhæng over til farvevalget i resten af bogen er ikke til at tage fejl af.

Bogen er også fyldt med skemaer, der systematisk tager os igennem en teknik og giver os uendelige kombinationer af sekvenser med forskellig delelighed. De er også en af metoderne til at holde bogens antal sider på et fornuftigt niveau, for skulle der være diagram og strikkeprøve på samtlige kombinationer, så var det blevet verdens største (strikke)bog.

OPSKRIFTER

Bogen har flere opskrifter på simple projekter, men det er langt fra her fokus lægger i bogen. På bogens forside er vist 13 smukke tørklæder, som rigtig fint viser den æstetik der går igennem hele bogen. Her fornemmer eller aner man en af fordelene ved strik i sekvenser, nemlig vendbarheden. Opskrifterne på alle 13 halstørklæder står i øvrigt på én side og sekvensen for hver af dem er så utrolig simpel, at jeg bliver en smule imponeret over noget så enkelt kan være så fint.

Bogen har opskrifter på tørklæder, men også huer, halsrør, håndvarmere og sjaler som kan laves med sekvensstrik. Bogen er dog ikke en decideret opskriftsbog, men opskrifterne er med i bogen for at man kan afprøve teknikkerne der er beskrevet.

HVORDAN ADSKILLER DEN SIG FRA EN MØNSTERBOG?

Mange – måske især designere – bruger mønsterbøger med forskellige mønstre, når de skal lave et nyt design. Her finder de et hulmønster eller strukturmønster, som de vil bruge i deres designs. Denne bog indeholder også mønstre, også heriblandt en del nye fordi Cecilia har haft en meget systematisk tilgang til udviklingen af mønstre. Man kan vel nærmest sige at hun er startet fra en ende af, og har modificeret hver mønster med en variation og dermed skabt et nyt mønster. Så bliver det til en del mønstre, og nogle er klart mere anvendelige (og pæne) end andre. Så bogen kan bruges som en mønsterbog eller et opslagsværk for strukturstrik, men den er meget mere end det. Det handler om metoden og teknikken.

PODCAST INTERVIEW MED FORFATTEREN

Cecilia blev interviewet på Pomcast da bogen udkom på engelsk, og jeg husker det som et virkelig fint interview hvor du kan høre om hvem forfatteren er og hendes baggrund, hvordan idéen til bogen opstod, hele processen og meget mere. Du kan høre podcastet og interviewet med Cecilia lige her.

ER BOGEN NOGET FOR DIG?

Hvis du enten;

  • har brug for en udførlig og systematisk grundbog i strukturstrik
  • eller som jeg bare elsker den nørdede og systematiske tilgang til strik,

så er bogen helt sikkert noget for dig. Selvom jeg ikke har nogen intentioner om at skulle designe noget selv, har jeg alligevel lært en hel del om strik ved at læse bogen. Den giver en forståelse for gentagelse af sekvenser, der i sig selv måske bare er et stykke stuktur, men som alligevel gemmer på noget mere. Hvordan og hvorfor ser et mønster lige præcis sådan ud, og hvorfor ser bagsiden sådan ud? Hvis jeg ændrer mønsteret fra sekvenser over 1 pind til serpenstrik, hvilke effekter har det så? Og hvordan ser den samme sekvens ud når den er strikket frem og tilbage i stedet for rundt? Simple metoder bliver brugt til at skabe noget komplekst, og gør dermed bogen til et stykke videnskab indenfor strik.

-o-

Bogen kan købes lige her hos Turbine Forlaget, som jeg takker for mit fine eksemplar. Jeg runder af med et par billeder fra den fine bog.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

Follow my blog with Bloglovin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.