April i strik

INDEHOLDER SPONSORERET GAVE OG AFFILIATE LINKS

Jeg har haft mange fine ting på pindene i april.

Det har været en måned præget af små projekter i restegarn og det er altså dejligt.

TOLDBODEN TEE [FO]
I starten af måneden gjorde jeg årets første og indtil videre eneste garnkøb, nemlig et nøgle Cotton+wool+nettles fra Onion i råhvid, så jeg kunne færdiggøre min Toldboden Tee. Jeg strikkede til jeg næsten ikke havde mere af det nye nøgle og det passede fint med den længde jeg gerne ville have. Der er en bitte rest på nogle få gram tilbage, det bruger jeg i Lauras legetæppe, hvor ingen rester er for små.

Jeg strikkede sidste år en kortærmet bluse der tog udgangspunkt i samme model og har brugt den vældig meget. Den havde dog ikke hulmønster på toppen, da jeg har strikket i to tråde der giver en meleret effekt, og valgte at den i omvendt glat. Jeg er derfor glad for at jeg endelig har fået en ‘rigtig’ model med hulmønster på toppen, og i en meget anvendelig farve der kan gå til ikke mindre end hele min garderobe. Konstruktionen er dog lidt pudsig og den træder bedre frem denne gang. Den sidder rigtig pænt over barmen, men er symmetrisk strikket, så den poser lige rigeligt på ryggen. Jeg har ikke tænkt over det før på trøjer med runde bærestykker, men denne kunne altså med fordel have forskellige udtagninger på for- og bagstykke. Måske er det det udtagningsfrekevensen der gør, at det ser mere poset ud på denne model end andre med runde bærestykker, det skal jeg ikke kunne sige. Men den efterlader altså plads til rygbryster, hvis man har sådan et par.

Bortset fra det, så er jeg meget begejstret for det færdige stykke strik, der indeholder masser af bomuld og derfor er meget forårs- og sommervenlig. Stik mig noget varme og sol, så jeg kan komme i en nederdel og lidt bare ben, så er min Toldboden-tee lykke gjort.

Toldboden i godt selskab med Edith Bluse og Daffodil, der stadig mangler knapper.

BLUEBERRY WAFFLE SOCKS [FO]
Jeg har tidligere besluttet at jeg i år vil mit bomuldslager til livs, og det går derudaf med bomuldsstrik. Jeg begyndte derfor at overveje hvad der skulle følge efter. Efter et kig i mit lager erfarede jeg, at der er en overskuelig mængde af strømpegarn som jeg passende kunne kaste mig over. Jeg tror, at det kan være strikket op i år eller næste år. Derfor startede jeg på et par sokker. Jeg kan jo ret godt lide at strikke strømper, men det kommer lidt i bølger. Jeg tror jeg er på sådan en strømpebølge nu, og så er det med at udnytte den. Og vupti, så havde jeg et par færdige strømper. Ved at vælge et nemt mønster og strikke monogamt på dem tog det ikke ret lang tid. Mønsteret er Blueberry waffle socks. En gratis opskrift fra Ravelry med et super elastisk ribmønster, der egner sig godt til håndfarvede garner med lidt spil og speckles. Jeg strikkede dem i Woolapyk Sock i farven The Snowman og bruger ca 55 gram garn på et par strømper. Og mens jeg stadig var på strømpebølgen fandt jeg et andet favoritmønster til at bruge resten af garnet.

Strømpegarnslageret. Er det ikke fint? Jeg tilsætter rester for at få flest muligt sokker ud af det. Denne lille samling bor nu sammen med alle større rester af strømpegarn i en særlig projektpose, som gerne skulle svinde ind efterhånden som strømpeskuffen fyldes op.


BROKEN SEED STITCH SOCKS [FO]
Et andet gratismønster fra Ravelry er Broken Seed Stitch socks, som også er et ribmønster der strikkes i to forskellige farver. Jeg valgte at strikke en kontrastfarve på skaft og tå, og en anden farve på hælen. Det er altså et helt oplagt strømpemønster til de små rester. Faktisk brugte jeg kun 20 gram af mit Woolapyk strømpegarn og har derfor 25 gram tilbage. Det ryger i posen med garn til Lauras tæppe. Det er så rart at få nye farver at arbejde med i tæppet, og den tilbageværende rest skal nok kunne give mig nogle fine striber. De øvrige garn til strømperne var rester af Arwetta i hvid (20 gram), gul (7 gram) og mørk sennep (7 gram). Halleluja for et restegarnsprojekt. Og det bedste er, at strømperne har den fineste struktur, er så rare at have på og faktisk er ret pæne. Kæmpe anbefaling herfra.

Broken Seed Stitch Socks og Blueberry Waffle Socks. Farverne er en smule ude af min comfortzone, men helt og aldeles fine.


AGERN ROMPER VERSION 1 og 2 [FO]
Nå, jeg skal naturligvis også deltage i min egen #designspireKAL. Jeg startede derfor med Agern Romper fra Jordemoderstrik, som jeg i flere år har synes er noget så fin. Altså det er jo ‘bare’ en romper. Men jeg synes at retrillerne og pasformen med masser af plads til bleen passer så godt til en romper. Jeg strikkede faktisk også en i marts, men garnet var håndfarvet og skiftede farve i hver sin retning da den blev vasket. Det er bagpå det helt store farveskift kan ses og et broderi er derfor ikke oplagt. Hvis jeg prøver at overfarve den tror jeg at farveskiftet vil gå igen og så er jeg lige vidt. Jeg er gået i tænkeboks. Men altså. Jeg strikkede en ny i brunt moskusuld og den er på alle måder meget bedre end den første. Jeg havde lavet et par småfejl på den første som jeg kunne rette op, sammensyningen blev meget pænere og garnet er mere jævnt end den første der blev strikket i alpaca. Jeg er SÅ glad for version 2 og gemmer den til en helt særlig baby. Også en kæmpe anbefaling til en god opskrift, som jeg sagtens kan se mig selv strikke flere af. Og det er ikke ofte jeg gider det.

En lille Agern romper i blød moskusuld. Jeg har givet den lidt ekstra kærlighed og lukket af med italiensk aflukning på ribben, og islandsk aflukning ved retrillerne. Sammensyningen af retrillerne er helt flad og usynlig. De små detaljer betyder meget, og for en efterhånden garvet strikker som mig, er det her jeg kan finde lidt sjov udfordring.


ELLAS VESKE [FO]
Endnu en fin gratisopskrift er udkommet og det er tilmed et oplagt resteprojekt. En fin lille, rund taske til små og store piger. Laura elsker at gå med den slags tasker og skulle naturligvis have sådan en. Jeg fandt en lyserød rest på lager og strikkede den på et par dage. Den er altså fin og jeg kan sagtens forestille mig at strikke flere i andre farver, og eventuelt pimpe den lidt med tassels eller pompom’er i andre farver af restegarn. Mønsteret er ret nemt, og kan let modificeres med bobler eller andet. Kun fantasien sætter grænser. Jeg har strikket den lille taske som første projekt i min egen lille #swipestrikk – et #tag jeg faldt over på instagram og er blevet topbegejstret for. Derudover er det en helt oplagt gaveidé til småpiger. Jeg har tilføjet den til min gaveguide, som du finder lige her.

BOHEMIAN SCRUNCHIE NO 1 og 2 [FO]
Det er som om restegarnsguderne belønner mig for tiden. Restegarnsprojekterne står i kø i mit hoved og på mine pinde. Jeg har været nødt til at skrive dem ned for at få lidt ro. Og så kom denne. En ny, men meget dygtig designer skrev og spurgte om jeg ville teste hendes 2 opskrifter på scrunchies. Jeg har netop haft scrunchies i tankerne fordi det er så oplagt til restegarn, og da jeg altid går med håret oppe, er det ærlig talt oplagt. Jeg sagde derfor ja tak og det der scrunchiestrik er altså ret hyggeligt. Det er sjovt og anderledes at strikke, og de er fine til forår og sommer. Også en oplagt gaveidé. Jeg strikker i uld/bomuldsblandinger fra Rasmilla og Knitting For Olive og det fungerer rigtig godt. Mit lager er stort set tørlagt for silk mohair (believe it or not), men hvis jeg havde en passende rest ville jeg også prøve med en simpel model i almindelig glatstrik. 

SLØJFEBLOOMERS [WIP]
Det blev tid til at strikke endnu et projekt i #designspireKAL, og jeg valgte Sløjfebloomers fra Sanastrik. En meget fin model med feminin mønsterstrik foran, og en lille sløjfe i silkebånd. Jeg har strikket dem i en rest Drops Alpakka Silke i en smuk grålilla farve. Jeg er ikke Drops-fan og faktisk heller ikke udpræget vild med dette garn, selvom det er smukt. Jeg synes det ser mere ujævnt ud end mit andet strik. Også andet i samme blanding. En vask skal gøre godt. Men først skal de lige være færdige. Det bliver en lille gave til en sød baby jeg kender.

HIMALAYA BLUSE [ZZZ]
Jeg har faktisk endnu et projekt på pindene. Det er ikke gået i stå, men der går længere og længere tid mellem at jeg strikker på det fordi.. det kræver altså fuld opmærksomhed. Det er Helga Isagers Himalaya. En smuk bluse strikket i rester. Jeg har valgt en farvepalette der ligger noget fra den originale model. Mine kanter bliver råhvid, og striberne er en blanding af kvaliteter i farverne mørk og lys rosa, rødlig brun, lilla og endelig råhvid. Jeg kan ret godt lide den, men jeg har ikke holdt godt nok styr på mine udtagninger i siderne og overvejer om jeg bør pille lidt op. Da blusen strikkes frem og tilbage med vendepinde, tages der ikke ud på samme pind i hver side, og det kræver altså lidt at holde styr på. Jeg skal lige finde den rigtige metode; er det måske strikkefisk i hver sin side?Måske bare markører? En omgangstæller i hver ende? Er der nogle gode erfaringer?

Så snart jeg har besluttet mig for om jeg skal pille lidt op og fået styr på indtagningerne, så skal den videre. Jeg sætter et optimistisk mål om at være færdig med den 1. juli. 

Det var projekterne.

-o-

PAS GODT PÅ DIT ULD
Bitgitte fra Knitwedo har sendt mit en lille gave. En lille, vigtig gave. For hvad nytter det at strikke en bæredygtig garderobe som kan holde i mange år, hvis de uldne trøjer ikke er pæne at se på, eller hvis de bliver spist af møl. Det lille sæt med uldkam og cedertræskugler må derfor være essentielt i den håndlavede garderobe som skal holde længe. Uldkammen er super effektiv når trøjerne begynder at fnuldre og ser lidt trætte og slidte ud. En uldkam er ikke et nyt fænomen, til gengæld er denne model pæn. Jeg har også testet den, og den er virkelig effektiv. En livsforlængende uldkam. Ja tak. Derudover fik jeg en pose med smukke cedertræskugler.  De dufter FANtastisk! Spørg bare husstandens yngste. Det er lige før jeg aldrig fik kuglerne tilbage, for hun synes de ‘duffer’ SÅ godt. Møl synes til gengæld ikke de dufter godt. Møder de kuglerne på deres vej, skulle de meget gerne pakke sydfrugterne og tage langt væk, og derfor er kuglerne oplagte både i skuffen med uldtrøjer og i garnkurven. Møl må være en strikkers værste mareridt, hvad enten det gælder den højtskattede garnsamling, eller trøjerne der indeholder så mange timers strikketid. 

Vil du også sikre dit uld, eller have din egen uldkam så får du affiliate link til begge lige her. 

ULDKAM

CEDERTRÆSKUGLER

Hvis du klikker på linket og køber et af produkterne, får jeg en lille andel af beløbet (det bliver ikke dyrere for dig) og udlodder et gavekort her på siden når jeg rammer 500 kr. i affiliate indtægt. 

Det gælder i øvrigt ikke kun de to nævnte produkter, men naturligvis hele Knitwedos fine udvalg. Klik bare her, men køb kun det du mangler. 

STASHDOWN PÅ FLERE PLANER
I april rundede jeg 1 kilo mindre  på mit garnlager.  Det tynder for alvor ud i de større mængder af samme garn, og jeg nyder fortsat at kunne strikke fine sager af garn jeg allerede har.

Faktisk gør jeg samme øvelse i andre henseender også. Jeg starter på mit lager. I weekenden laver jeg gerne en madplan og den tager udgangspunkt i skabene. Jeg tilsigter at bruge mindst én ting fra lager hver dag, og her taler vi naturligvis ikke om småting som krydderier osv. Jeg åbner køleskabet, fryseren og basislageret og ser hvad det kan blive til. Hvad vi skal supplere med for at det hænger sammen (bogstavlig talt og i overført betydning) og sådan spiser vi os stille og roligt igennem det der er på lager, som i øvrigt aldrig er særligt stort. Det giver god mening, og vi smider sjældent mad ud. 

KØBT I 2020 BRUGES I 2020
Sidste år fik jeg den fikse idé, at garn købt i 2019 skulle bruges i samme år. Idéen kom dog til mig en smule sent og jeg nåede det slet ikke. I år prøver jeg igen, og det virker lidt bedre når målet er sat fra starten af året. Det skaber i virkeligheden en god balance. Kan jeg nå at bruge det i år? Er svaret ja med sikkerhed, så giver det mening. Er svaret nej, så bør man overveje om det nu også er strengt nødvendigt at købe det garn lige nu.

Der kan selvfølgelig ske det, at garnet købes til et konkret projekt, men at dette af en eller anden årsag slår fejl, og at projektet eller garnet derefter ryger ned i kurvens dyb, hvor det langsomt glemmes. Det sker ikke længere hos mig, da jeg er blevet monogam strikker. Hvis et projekt fejler, løser jeg det eller piller op med det samme, og garnet kommer tilbage på hylden. Ingen ufo’er og ingen glemte garnkøb. Det har taget længe at nå hertil hvor jeg er så bevidst om hvad jeg bringer ind i mit hjem, og at nå det punkt hvor jeg kun strikker på ét eller ganske få projekter ad gangen. Derfor tror jeg også på at projekt2020 lykkes. Det jeg køber i år, bruger jeg i år. Jeg køber ikke til lager, så at sige.

KOMMENDE PROJEKTER
I maj skal jeg strikke videre på små restegarnsprojekter til #swipestrikk, endnu et projekt eller to til #designspireKAL, et par strømper skal teststrikkes for en helt ny designer (strømpeopskriften er hendes første opskrift!) og nogle bomuldsklude til samlingen. Jeg skal også videre med min bingostrikkeplade som blandt andet gemmer på et par sommertoppe. Jeg har altså masser af dejlig strik i vente.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid og pas godt på dig selv derude.

Kærligst,

Pernille

One thought on “April i strik”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.