Bæredygtigt garn

Går du op i om dit garn på den ene elle anden måde er bæredygtigt? Og hvad betyder det så og i hvilken grad?

Jeg vil rigtig gerne have bæredygtigt garn i mit lager, og det er noget jeg tænker over hver gang jeg køber nyt garn. For mig kan bæredygtigt garn være flere ting;

  • det kan være økologisk garn mærket med GOTS eller Oeko-Tex certificering. Forskellen på disse to mærker kommer jeg kort ind på nedenfor.
  • det kan være garn som er produceret lokalt og derfor ikke er transporteret fra den anden ende af verden
  • det kan være garn som er farvet med naturlige farver

GOTS certificering er nok den højeste garanti du kan få for at et garn er bæredygtigt. Det er det mærke som har flest krav til en bæredygtig produktion, der omfatter bl.a. sociale arbejdsforhold, spildevandsbehandling, diverse miljøkrav og selvfølgelig skal fibrene være certificeret som økologiske. Hele værdikæden indgår i mærkningen.

Oeko-Tex mærkningen derimod betyder blot at garnet er testet for sundhedsskadelige kemikalier på et laboratorium. Der er altså ikke nødvendigvis tale om økologisk garn, selvom navnet leder tankerne derhen ad.

Garn med et af de to mærker må meget gerne kunne findes i mit garnlager. Især GOTS-certificeringen.

Et par af de danske producenter, som har dedikeret sig til økologisk garn er bl.a.:

BC Garn – danske BC Garn har 10 økologiske garnkvaliteter, hvoraf flere er GOTS certificeret. Selvom fibrene ikke er danske, må det siges at være et bæredygtigt valg.

Önling går meget op i bæredygtighed og har deres eget garnmærke med 3 kvaliteter som er bæredygtigt produceret . De er meget åbne omkring produkionen, som du kan læse meget mere om lige her.

Onion Garn har også fokus på økologiske fibre, og har en række blandingsgarner, hvor minimum en af kvaliteterne er økologiske. Jeg strikker lige nu en lille cardigan i deres kvalitet Organic Wool + Nettles, og jeg er meget begejstret.

Camarose har denne sommer lanceret deres første økologiske garn, en skøn uld/bomuldsblanding. Jeg har endnu til gode at prøve den, men farverne er helt perfekte og venter bare på at blive afprøvet. Garnet er Oeko-Tex certificeret.

En enkelt europæisk producent må jeg også nævne. Nemlig Rosy Green Wool . Der er ikke så meget at sige – vil du have den højeste standard inden for bæredygtigt garn, så kan du frit vælge imellem deres kvaliteter, som alle er GOTS certificeret. Selv har jeg kvaliteten Cheeky Merino Wool på pindene og det er dødlækkert. Jeg håber, at de med tiden udvider sortimentet.

Jeg har i den sidste uge noteret mig ikke bare en, men to! nye bæredygtige garner der er på vej. Jeg er faldet over dem begge på Instagram – @myscandinaviantribe (fra Norge) som har leveret smukke strikkeopskrifter til os under navnet Little Edith’s Knit, og @kaosyarn (fra Danmark). Jeg er spændt på at se hvad de har fundet på, og glæder mig over at der kommer mere garn på markedet, som vi med god samvittighed kan fylde lageret og vores strikkepinde med.

LOKALT

Garn som kommer fra lokale får, og som er spundet og bearbejdet lokalt har også et bæredygtigt element i sig. Det har ikke været transporteret verden rundt og på den måde skabt forurening. Jeg kan dog næsten med sikkerhed sige, at der ikke findes garn fra danske får i mit lager. Det er jeg ret ærgerlig over. Jeg kender kun til Dansk Pelsuld fra Hjelholdts Uldspinderi og Knudegarn der produceres i Nordjylland, men har ikke haft lejlighed til at prøve nogen af dem. Kender du andre danske garner, så tip mig endelig.

Det tætteste jeg kommer på at have købt lokalt garn er derfor det, som er købt på ferier (det er jo så lokalt i det område), eller sommerens indkøb hos Blacker Yarns. Englænderne er nemlig meget bedre til det med lokalt garn – se bare her. Og England er trods alt ikke så langt væk. Lige den garnkvalitet jeg har købt, har dog fibre fra Falklandsøerne og det må siges at være på den anden side af jordkloden. Der røg den bæredygtighed. Hvis ikke jeg kan købe dansk, må det gerne være så lokalt som muligt. Skulle jeg se mig om efter lokalt garn, ville det dog uden tvivl være Skandinavien, UK eller Tyskland jeg kiggede mod.

Dog er det en faktor som jeg gerne vil holde i spil.  Det kan også være garn der er spundet på et af de danske uldspinderier, som fx Hjelholt eller Henrichsen. Og så er der jo muligheden for at støtte lokale når man er på ferie (eller gaver fra andre der har været på ferie!).

NATURLIGE FARVEMATERIALER ELLER UFARVET GARN 

Plantefarvning af garn er næppe gået nogens næse forbi. Processen er super fascinerende, og så bruges naturens materialer til at give garnet farve. Det er også en form for bæredygtighed. Ud over danske [g]uldWoolapyk og Northwools, er der tyske Hey Mama Wolf Yarns (økologisk tysk garn) og spanske Gregoria Fibers, der farver med naturmaterialer.

Derudover er der garn som ufarvet, som dermed ikke gennemgået farvning med kemikalier. En fin lille mulighed for at vælge bæredygtigt.

ET SOCIALT PROJEKT

Til sidst må jeg lige nævne Manos Del Uruguay, som er en non-profit origanisation. Deres garn er håndfarvet af kvinder, der bor i Uruguays landdistrikter. Det giver kvinderne et job, og muligheden for at forsørge sig selv og deres familier. Garnet er ikke certificeret på nogen måde, og transporten er lang, men derfor skal de alligevel på min liste. Det er et fantastisk initiativ, som du kan læse meget mere om lige her. Jeg kan varmt anbefale kvaliteten Serena, der er en alpaca/pimabomuld blanding.

BUDGET

Er bæredygtigt garn så dyrt? Jeg tror at bæredygtig produktion er dyrere end ikke-bæredygtig produktion, og det må vel afspejles i prisen. Det er altså et spørgsmål om prioritering hvordan dit garnbudget skal fordeles.

Jeg tænker dog mit når garn er nærmest grotesk billigt. Særligt hvis det er produceret og transporteret fra den anden side af kloden. Hvem i værdikæden har betalt prisen? Er det fårene? Ham der ejer fårene og sælger ulden? Måske spinderiet? Forhandlerens avance? Måske flere eller dem alle..?

-o-

Jeg vil  – som du måske efterhånden har regnet ud – helst fylde mit lager med garn som har et bæredygtigt element i sig. Og selvom jeg synes at garn fra fx Madeline Tosh er uendeligt smukt og blødt, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, om der er et bedre alternativ. Garn til Tosh merino light kommer fra Sydafrika. Derfra transporteres det til Texas, hvor det farves for derefter at blive sendt til Danmark, hvor jeg køber det. Sikke en tur rundt på kloden det tager. Der er ikke skyggen af bæredygtigt element i det. Jeg er på ingen måde hellig. Jeg har flere fed i mit lager, fordi det er så fint. Men jeg har lavet en aftale med mig selv; når jeg køber garn, spørger jeg mig selv om det føles godt nede i ‘økomaven’.

Hvad er bæredygtigt garn for dig? Og betyder det noget for dig om garnet er bæredygtigt? Hvad kan få dig til at vælge det til? Eller fra? Jeg vil meget gerne høre om det.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.