Frkgarn er blevet CO2 positiv!

Det her er ret off topic, så læs med hvis du er klimatosse og bær over med mig hvis du ikke er.

For nylig læste jeg en artikel hos Zetland, som gerne ville nedbringe deres CO2 udledning. Fordi en digital avis med billeder og lydfiler og tekst og halløj fylder på servere i meget store datacentre, som bruger enorme mængder energi.

Og det fik mig til at tænke på mit eget lille sted her på internettet. Et sted der har eksisteret siden marts 2016 og som har en mængde data der også ligger på en server, der hver dag bruger strøm. Bevares, det er jo ikke et kæmpe bagkatalog jeg har, men alligevel.. For at holde modet oppe i disse klimatider lever jeg efter devicen at ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Og vi gør allerede en hel del hjemme hos os, men der viser sig hele tiden nye muligheder for at forbedre. Og nu er det altså blevet min lille blogs tur.

Jeg har derfor spurgt min webhost om de har en sustainability report og om de bruger energi fra vedvarende energikilder (vindmøller /solceller eller lign.) Det har de ikke og de oplyser ikke om deres energikilder er grønne eller ej.

Okay. Der var ikke meget at hente.

Jeg indhentede derfor oplysninger om hvor meget data jeg har liggende på deres servere. Derefter skrev jeg til RenSti, hvor jeg månedligt kompenserer for min families og mit udledning af CO2 om de kunne hjælpe mig. De kunne de heldigvis godt.

Og snakken om at CO2 kompensere (eller populært sagt; købe aflad) har været meget omdiskuteret. I stedet for købe aflad kunne man jo helt lade være med… hvad man nu end gør.

Tja. Jeg kunne lade være med at have en blog, det var nok det mest klimavenlige. Jeg kunne lade være med så mange ting, og skåne vores miljø for mine udskejelser. Men hvor går grænsen? Uanset hvad vi gør vil vores eksistens medføre CO2 udledning. I stedet tænker jeg over de konsekvenser mine handlinger har, og vælger bevidst til og fra. Se en håndfuld tilfældige eksempler nedenfor. Og jeg vil gerne blive ved med at drive bloggen her, så jeg gør mit for at den efterlader så lille et aftryk på klimaet som muligt.

KOMPENSATION VIA RENSTI
Og hvad betyder det så? Sådan lavpraktisk set bliver den mængde CO2 der udledes fra energiforbruget genereret ved at opbevare data her på siden, fjernet et andet sted, og det hjælper RenSti med. Ja, faktisk så har jeg kompenseret dobbelt op, så bloggen her nu er CO2 positiv et år frem.

Rensti er et formidabelt projekt, som udelukkende drives på frivilligt og ulønnet arbejde af en håndhuld passionerede klimatosser. Læs mere her og giv dem en high five for det gode arbejde de laver.

Og hvorfor så bruge krudt på et helt indlæg om det? Er det for at pudse glorien eller indhente skulderklap? Næ. Årsagen er en helt anden. Jeg håber at vi ved at tale om klimaudfordringen bliver mere bevidste om vores ressourceforbrug og de løsninger der er. Og så længe jeg har siden her, og ikke har min egen vindmølle til at drive den, så er CO2-kompensation én af de løsninger der byder sig. Og har du hørt om en CO2-positiv blog før? Ellers kunne jeg håbe at det vil sprede sig som ringe i vandet – og helst til nogle der bruger lidt mere data end jeg gør.

Den ekstra omkostning jeg får, dækker jeg med nogle af de penge jeg ikke længere bruger på nyt (dyrt) tøj, køkkenrulle, kabel tv, parfume, dimser fra Søstrene Grene eller vand på flaske. You get the picture. Nogle af de ting jeg bevidst har valgt fra, fordi de ikke skaber reel værdi.

DIGITAL OPRYDNING
Ud over at kompensere vidste jeg godt at der var endnu en opgave der lå og ventede på mig. En grundig gennemgang og oprydning i billeder, jeg har samlet i min mediefolder igennem de sidste 3 år. Biblioteket var blevet uoverskueligt og jeg havde en del billeder som aldrig var (og aldrig vil blive) brugt. Jeg er derfor i gang med at rydde op i de mange, mange mediefiler jeg har liggende. Mange af dem er billeder skaleret i forskellige størrelser, som jeg ikke skal bruge. Jeg har allerede slettet flere hundrede billeder og tager en tørn ind imellem, når jeg har tiden. Jeg har også ændret indtillingerne, så jeg jeg ikke får det samme billede skaleret i 3 forskellige størrelser, og tænker mig i øvrigt om når jeg fremover henter billeder ind i biblioteket, så de ikke ligger og fylder op.

Puha, sikke en smøre hva?

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

PS. Mine varmeste anbefalinger til Zetland i øvrigt. Deres artikler er aktuelle og formidler nyheder på fineste vis, så man både bliver oplyst og klogere. De findes både på lyd og tekst, og kan derfor høres mens man sidder og strikker, eller blot flytter sig fra A til B. Og der er ikke skyggen af reklamer. Hvis du skal vælge ét sted at få dine nyheder fra, så anbefaler jeg dette.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.