Hjemmelavede gaver #1 – Hvorfor

Giver du hjemmelavede gaver? Hvis du gør, hvorfor gør du det så?

Har modtageren ønsket sig noget hjemmelavet? Gør du det af økonomiske årsager? Fordi du tænker at det er en personlig og betænksom gave? Måske fordi det er (eller ihvertfald kan være) en mere bæredygtig gave?

Jeg har (naturligvis:) ) givet hjemmestrik som gave. Julegaver, fødselsdagsgaver og barselsgaver. Nogle gange fordi modtageren har ønsket sig noget hjemmestrikket, men også som en personlig gave til en modtager der praktisk talt har alt.

Jeg kunne dog godt tænke mig at skrue en lille smule op for de hjemmelavede gaver, og særligt til jul. Fordi ræset rundt i butikker og på webshops op til jul er så meningsløst. Alt det forbrug og alle de ting der bliver købt bare fordi.. det gør vi jo. Bytter gaver til jul.

Jeg har altid synes at ønskesedler er vejen frem. Hvis modtageren af en gave ønsker sig noget bestemt og det skal være købt fra ny i en butik, er det vel sådan. En hjemmestrikket gave kan være nok så god, men hvis modtageren ikke ønsker sig den, eller ikke får den brugt er det stadig spild.

Men hvor mange af os kender ikke til den gavemodtager der ikke ønsker sig noget? Som vitterligt har alt? Vil en hjemmelavet gave være lige så meget spild som en dims fra Magasin?

Et spørgsmål der ofte popper op i mit hoved når jeg tænker på hjemmelavede gaver er, om det er sådan lidt nærigt. Altså at man ikke vil købe en ordentlig gave. Det synes jeg på ingen måde det er (tværtimod!), og det er heller ikke den opfattelse jeg har i min familie og omgangskreds. Jeg tænker dog at det godt kunne være tilfældet nogle steder?. Jeg er dog nået frem til, at der skal brydes med den tankegang, og det kan bl.a. gøres ved at lave nogle rockerseje gaver. Altså af den slags som på ingen måde er nærige eller skrabede. En hjemmelavet gave kræver mere af os end ting klikket hjem fra nettet, og derfor er det en god idé at starte i nogenlunde tid med overvejelserne, eller at have nogle gaver eller idéer på lager, så at sige.

LØBENDE ØNSKESEDDEL / GAVELISTE
Magasin-ræs skal ikke blive erstattet af strikkestress. Jeg samler derfor gaveidéer sammen, så jeg har et lille katalog at tage fra. Og det er ikke kun til jul, men også til de gaver der gives i løbet af året til fødselsdage, mors dag, som værtindegave eller noget helt andet. Særligt til de anledninger hvor der ikke er en ønskeseddel, eller det bare skal være en lille ting. Og jeg prøver så vidt muligt at tænke modtageren ind, så det bliver en slags løbende ønskeseddel. Det kan både være ting de selv nævner at de ønsker sig, mangler eller måske bare beundrer, eller idéer som jeg selv kommer på. Helt praktisk foregår gaveidéindsamlingen på Pinterest, Ravelry og endeligt i min bullet journal. De tre tilsammen dækker ret bredt.

I næste indlæg har jeg samlet en række forslag til forskellige gaveidéer, som har en kombination af håndarbejde, bæredygtighed, zero waste (her er håndarbejde nemlig alletiders!) og så er mange af dem budgetvenlige.

Mit fokus er bl.a. på gaver som altid kan bruges – altså hverdagsting som slides eller bruges op, og som derfor alligevel skulle anskaffes.

Jeg vil meget gerne høre jeres tanker om hvorfor I giver hjemmelavede gaver.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

4 thoughts on “Hjemmelavede gaver #1 – Hvorfor”

  1. Jeg glæder mig til at læse dine ideer i næste post. Jeg kan godt lide at lave gaver, men tør efterhånden kun give dem til de, der virkelig sætter pris på det… Havde desværre en rigtig dårlig oplevelse for er par år siden, hvor det i hvert fald ikke blev forstået, at en hjemmelavet gave også er fyldt med kærlighed og ikke bare er en nærig erstatning for en ‘rigtig’ gave.

  2. Min umiddelbare tanke er at jeg er kæmpe tilhænger at hjemmelavede (strikkede) gaver. Oftest bliver de dog givet til børn, enten som barslesgaver eller fødselsdagsgaver. (Med et lille stykke legetøj til – min oplevelse er at små børn ikke rigtig forstår ideen med bløde gaver…)
    Har strikket en hue til en venindes kæreste, der altid kommenter med “kommer de også i voksenstrørrelse” på mit strik til deres børn. Han gav udtryk for at være glad for den. Har også strikket tørklæder til veninder og de har dem ofte på når vi ses, men de blev netop også strikket til dem, fordi de ved hvilket arbejde der ligger i arbejdet og værdsætter det personlige i gaven, både i tanken bag og andre ikke bare kan gå ud og købe et magen til.

    I år skal jeg holde jul med mine kusiner og deres familier og vi giver hinanden en lille gave, men gider ikke købe endnu en vase eller andet “ligegyldigt” i Magasin. Så besluttede for en måned siden at strikke karklude til dem. Noget man altid kan bruge, er bæredygtigt og budgetvenligt. Som du skriver er det ikke tidsvenligt, så er begyndt at strikke dem.

    Dog kan det med hjemmestrikkede gaver også være spild af tid for afsenderen, da folk der ikke selv strikker ofte intet aner om de (mange) timers arbejde der ligger i gaven.

    Knus Lise

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.