(How to) Stashdown 2019 og minimalistiske tendenser

I det nye år fortsætter jeg mit (uendelige?) projekt med at få nedbragt mit garnlager. Jeg kan dog allerede nu sige, at jeg kommer til at vinde stashdown 2018. Lageret er betragteligt mindre end det var i starten af året. Det skyldes primært to ting;

FLYTNING OG MINIMALISTISKE TENDENSER
Da vi for nylig flyttede, skulle garnskabet pakkes sammen. Men det viste sig, at der gemte sig garn alle mulige andre steder også. Jeg tog derfor endnu en oprydningsrunde, og fik solgt ud og givet til genbrug af det garn som jeg var i tvivl om jeg ville få brugt. Det er en kategori, som meget gerne skal ned på absolut minimum og med tiden helt forsvinde.

Minimalistiske tendenser spreder sig nemlig så småt til alle aspekter af mit liv, og det gælder naturligvis også garn og strikketilbehør. Det betyder dels oprydning og dels markant færre ting der finder vej ind i mit hjem. Siden sommer er mængden af ting jeg bringer ind i mit hjem faldet støt, og det kan både ses på min konto og i mit hjem. Når jeg falder over garn, som jeg gerne vil købe, stopper jeg nu op og venter i mindst en uges tid. I stort set alle tilfælde ender jeg med ikke at købe det, og KUN hvis der er en helt konkret plan for det. Det gælder i øvrigt også opskrifter, bøger, magasiner, strikkepinde, project bags og you name it. Bagefter føler jeg mig lettet og glad over at jeg ikke skal finde plads til endnu en ting i mit hjem og mit hoved. Og – skal vi lige være ærlige – jeg mangler ikke noget på strikkefronten, udover tid. Tværtimod.

Hvis du er nysgerrig efter at prøve det af, vil jeg foreslå at du starter med en oprydningsrunde (den første af flere, og bare rolig, det skal nok blive nemmere efterhånden som du får trænet din giv-slip-muskel).
Dernæst kan du afmelde nyhedsbreve der prøver at sælge dig noget, efterhånden som du modtager dem. Du kan også unfollowe profiler, der udelukkende forsøger at sælge dig noget, eller dem hvor du ved at det historisk har ført til at du har købt et eller andet. Og bare rolig, jeg lover – du skal nok klare dig helt fint uden 🙂

Den sjoveste del af project stashdown er selvfølgelig stadig at strikke.  Og det gør jeg. Så meget jeg overhovedet kan.

-0-

Jeg har pakket noget garn ud, og ladet andet være pakket væk lidt endnu. Jeg parrer garn og opskrift og ligger i min queue på Ravelry. Sammen med den minimalistiske tankegang har endnu en sideeffekt nemlig vist sig; jeg er blevet mere eller mindre monogam strikker. Jeg strikker kun på ét projekt ad gangen. Det giver hurtige resultater og en form for ro at jeg ved hvad jeg skal strikke på. Jeg kan godt lide det.

Mens jeg leger lidt med tankerne om en udfordring leg der skal komme garnlageret yderligere til livs i 2019, har jeg fundet et tidligere brugt og ret effektivt koncept frem igen.

STRIKKEKURVEN
Da jeg strikkede til lille Laura inde i maven, havde jeg fundet en kurv og fyldt den med garn egnet til babystrik. Den blev mere eller mindre tømt, efterhånden som jeg strikkede mig igennem fine, små babysager. Jeg har derfor fundet kurven frem og lagt forskelligt garn i den, og prøver nu at strikke med det kurven byder på. Første projekt er Iben Sweater, som jeg købte garn til tilbage i foråret. Den er nu på pindene, og jeg nyder det meditative strik. Iben er dog midlertidigt parkeret, da jeg netop er begyndt på en skøn teststrik (Strik_No52 for Celine aka @nameless_knitwear), som jeg koncentrerer mig om indtil den er færdig.

RESTEPROJEKTER
Jeg fortsætter naturligvis også med at arbejde på mit restetæppe, og nyder at se det vokse. Jeg arbejder typisk på det når jeg har afsluttet et projekt, og overvejer hvad jeg så skal starte på. Alle rester af strømpegarnstykkelse bliver tilføjet til projekttasken og det er skønt at få dem brugt helt op. Jeg har efterhånden også en del silk mohair rester, og ved at der kommer flere til, så jeg overvejer at lave en simpel bluse med en tråd lys uld og en skiftende tråd silk mohair i omvendt glat i det nye år. Easy peasy og silkeblød.

Hvordan ser dit garnlager ud? Gør det dig glad, eller får du som jeg lidt sved på panden over det? Og hvad er dit bedste resteprojekt? Jeg vil meget gerne høre om det.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid, og glædelig december.

Kærligst,

Pernille

8 thoughts on “(How to) Stashdown 2019 og minimalistiske tendenser”

  1. Hvor sjovt, jeg har gang i en meget lignende proces. Mine erfaringer er næsten de samme som dine. Mit garnlager og (høje) antal projekter har egentlig ikke tidligere givet mig stress. Men parallelt med en minimalistisk tilbøjelighed på andre fronter, har jeg alligevel taget en beslutning om købestop (også) på strikkefronten. Mine metoder er helt som dine at afmelde nyhedsbreve og unfollowe ig-profiler der primært forsøger at sælge/fører til den slags inspiration:-) Det er overraskende effektivt.
    Jeg er ligesom dig gået hen og blevet (stortset) monogam, og følelsen af produktivitet er for mig overraskende rar. Jeg har ellers altid betragtet mig selv som proces-strikker. Hmm… Jeg er allerede blevet meget bedre til at finde et projekt til mit garn istedet for omvendt. Og så har jeg helt som du lavet en kurv med garn, jeg har 1-4 nøgler af, til baby-/børnestrik, så jeg ikke fristet til liige at købe et fint nøgle eller to til det.
    Jeg har tidligere ikke betragtet magasiner, bøger, opskrifter som ‘stash’, men nødvendigheder, men jøsses hvor udkommer der meget i tiden, og mentalt har det været godt for mig at begrænse mig her også. Jeg synes, det er så vigtigt at have fokus på den knap så materielle del af strikningingen, for ig, podcasts, magasiner osv kan altså godt af og til blive en stor markedsplads. Forståeligt med mange små forretningsdrivende, der gerne vil leve af det, men også nødvendigt en gang imellem at tage et skridt tilbage!

    1. Der kan man bare se! Hvor interessant Randi. Og hvor har du ret, bøger, magasiner og lignende har også her været nødvendigheder (!!) hos mig, men det har vist sig at jeg faktisk klarer mig fint uden at købe hver eneste. Hvilken lettelse. Jeg har endda overvejet en form for rotation på bøger og magasiner ala ‘jeg har den her bog/det her issue og er nu klar til at sende det videre i et bytte mod en/et jeg ikke har læst’ Ikke just en god forretning for de der gerne leve af det, men godt for så meget andet.

  2. PS Det eneste garn der er kommet ind på mit lager på det seneste er det fine garn jeg fik fra dig i går. Tak! Det er allerede påstrømpepindene

  3. Det lyder som om vi har gang i meget den samme proces! For mig har det i første omgang handlet om at rydde op og frigøre plads – og er så gledet over i en erkendelse af at jeg jo ikke mangler projekter. Ikke på arbejde, ikke i hjemmet, ikke mht børneopdragelse. Og heller ikke på hobbyplan. Køen er lang nok, så alle mine resteprojekter og upcylingsideer og halvvejs mislykkede strikkerøjer der bare lige skal laves om, spærrer faktisk for det jeg i virkeligheden gider. Hvis det giver mening 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.