Hvad er egentlig et godt garntilbud?

Min egen historie om et kæmpe garnlager, der er på vej til at blive en lille, men værdsat garnsamling har lært mig et og andet. Både når jeg ser podcasts og læser opslag på Instagram om den skønne garnsamling vi hver især har, behovet for at købe billigere garn for at få råd til at strikke x antal sweatre om året, og endelig de gode tilbud der ikke er til at stå for, får mig til at indse, at jeg har været på noget af en rejse.

Og det får mig til at stille spørgsmålet ‘Hvad er egentlig et godt garntilbud?’

Der er som sådan ikke noget galt med billigt garn. Hvem kan ikke lide billigt garn?

For nogle år siden havde jeg selv et for stort lager, men jeg købte alligevel nyt garn. Nogle gange fordi jeg faldt over et virkelig godt tilbud. Nogle gange fordi at noget garn sælges i en meget begrænset periode (shop updates!), og så gælder det om at slå til mens der er noget på hylderne. Eller jeg tog på garnfestivaller og gav mig selv lov til at snolde. Men hvor meget af det havnede på hylden uden nogle egentlige planer for hvad det skulle bruges til? Og var det så egentlig et godt tilbud?

Lad os sige at jeg gjorde et virkelig godt kup, og købte 500 gram garn til 250 kr. Garn som jeg ikke rigtig har en plan med, men sagtens kan se mig selv bruge på et tidspunkt. Næste måned sker det samme. Måneden efter det samme. 

På et år bruger jeg altså 3.000 kr. på gode tilbud. Garn samlingen er vokset med 6 kilo. Måske bruger jeg 1/3 af det og har således 2/3 tilbage i garnsamlingen året efter. Der ligger nu garn for 2.000 kr. i min samling. Garn som jeg ikke har nogle særlige planer med og som langsomt ryger længere og længere bagud på hylden eller ned i kurven. Det er måske ikke drømmegarnet, og skal jeg være ærlig så ville jeg faktisk nok ikke have købt det i dag.

I stedet klikker jeg silk mohair hjem til en ny sweater fra Petiteknit eller My Favourite Things Knitwear, fordi det er bare så smukt. Men det er også dyrt. Så i stedet for at købe det garn jeg virkelig godt kunne tænke mig, så vælger jeg en lidt billigere løsning. For det er jo dyrt at strikke en sweater. 

Men faktisk, så har jeg garn for 2.000 kr. liggende i min garnsamling. Gode tilbud som jeg ikke kunne stå for. Men det passer bare ikke rigtig til den sweater jeg skal strikke nu. 

Tænk lige hvis jeg ikke havde købt de der virkelig gode tilbud.. så ville jeg havde 2.000 kr til at købe garn for. De penge er nu istedet bundet i mit tilbudsgarn der ligger på hylden. Og som ikke kan bruges til den sweater jeg nu gerne vil strikke. 

Hvor mange kigger egentlig på om der er garn i deres samling inden de klikker nyt garn hjem? Det er måske ikke præcis samme garn som Petiteknit netop har strikket den model i, men det garn er vel købt med den intention at det skulle blive til noget fint.

-o-

Ræk lige hånden op hvis du kan genkende et eller flere af de her scenarier:

– Køber garn på tilbud uden at have et konkret projekt i tankerne. Garnet er måske ikke lige drømmegarnet, men det er et godt tilbud og det skal jeg nok få brugt.

– Køber garn til en ny model og klikker ekstra garn i kurven for at få fri fragt

– Købt silk mohair fordi ALLE strikker i det. Men du valgte en billigere kvalitet og nu har du mohair alle vegne. I næsen, i munden, på bukserne, i håret, ja selv babyen har silk mohair på sig. AARGH! Det skidt fælder som bare fanden!

– Klikker garn hjem fordi Petiteknit eller [indsæt selv fancy strikkedesigner] strikker i netop dén farve. Men farven passer ikke rigtig til dig, og du valgte også et billigere garn og det er altså bare ikke helt det samme når det kommer ind af døren. Du ligger det liiige i en kasse med noget andet garn og åbner med den anden hånd Instagram… Sikke en flot model!! Hvad er den strikket i? Dét garn kunne du godt tænke dig. Og glemt er det garn du købte for nogle dage siden.

– Køber masser af garn fordi du strikker meget og har mange projekter på din to-knit liste. Men ender altid med at købe nyt når der kommer en ny model og glemmer alt om den der to-knit liste. Imens hober garnet sig op i et ukendt antal kasser og skuffer. Og poser. Grimme poser.

– Køber et billigere garnalternativ for at strikke en nyudgivet model, men da den er strikket, ligner den altså ikke helt den model du har set på Instagram. Trøjen ryger i skabet og du har ikke set den siden. Det er x år siden. 

– Købt nyt garn fordi det du har på lager er jo ikke in. Er det ikke Insta worthy, gider du ikke strikke i det. Lige nu. En anden dag måske. Helt sikkert en anden dag.

-o-

Jeg gentager. Der er absolut intet i vejen med at købe billigt garn. Hvem vil ikke gerne betale den laveste pris, eller benytte et godt tilbud?

Der hvor kæden hopper af for mig, er når jeg køber garn for at strikke dén eller dén model. Og samtidig har en kæmpe garnsamling fyldt med garn. Garn for tusindevis af kroner, der bare ligger. Så længe det ligger der, er pengene ikke well spent.

Det er ikke et godt tilbud før det er på pindene.

Ofte er argumentet for at købe billigt garn at man strikker meget. En trøje vil koste 500-1000 kr. at strikke i originalgarn fra Isager, Knitting For Olive eller Sandnes Garn. Det er mange penge for en trøje. Det synes jeg også. Men gå så en tur i garnsamlingen og tag den store lommeregner med. Hvor penge har du brugt på garn der ikke er brugt endnu? Mit gæt er, at der for manges vedkommende vil være til en hel del trøjer i den dyre ende. Penge der allerede er brugt, men hvor garnet har mistet sin nyhedsværdi. 

Jeg er på ingen måde hellig her. Jeg kan selv række hånden op til langt de fleste af ovenstående tilfælde.

Men jeg gad ikke leve med den dårlige samvittighed over at pakke en masse garn væk, for i øjeblikket efter at købe noget nyt og mere fancy garn.

Jeg har derfor været igennem en proces hvor jeg arbejder mig hen mod en lille eksklusiv samling. Og med begge øjne åbne og et yderst bevidst sind køber jeg kvalitetsgarn til helt konkrete projekter. Jeg arbejder med en ønskeseddel og venter gerne måneder med at købe et bestemt garn. Hvis jeg stadig ønsker mig det efter 4 måneder, så er det drømmegarn. Jeg vælger modeller der er nøje udvalgt til min garderobe, i farver som jeg véd jeg bruger.

På min vej hertil har jeg foretaget et hav af fejlkøb, både når det kommer til kvaliteter og farver. Jeg har haft et kæmpe garnlager, og har i mit forsøg på at gøre det mindre taget det frem og med realistiske øjne kigget på om det er noget jeg kan forestille mig at strikke med i nær fremtid. Eller på den lidt længere bane. Jeg har indset at en del af det ikke ville komme på mine pinde lige nu. Nok heller ikke i morgen. Nok aldrig. Jeg har solgt videre med tab og foræret væk. Penge ud af vinduet. Jeg har tabt ret meget, men er også blevet klogere. Jeg har fanget shoppetrangen og så har jeg holdt den. Ind imellem har den været vild og ustyrlig, og det har krævet kræfter at holde den. Holde igen. Det nytter jo ikke. Det nytter ikke at købe mere garn end jeg kan nå at strikke. Tendenserne og farverne skifter, og selvom jeg påstår at have en tidsløs og varig stil og farvepalette, så kan jeg ikke undgå at blive påvirket af modebilledet. Af nye kvaliteter. 

Så længe jeg har garn i min samling, behøver jeg ikke købe nyt. Og når jeg endelig køber nyt, så er det drømmegarn. Helt vidunderligt fint og blødt garn, som jeg kommer til at strikke de fineste striktrøjer af. Jeg strikker med det mens jeg synes det er magisk og fint. Mens jeg synes at lige netop dén model i dén farve er det der skal til, for at indfri mine strikkedrømme. 

Jeg har selv en (muligvis naiv) tro på, at det i længden er billigere.

At strikke hver en meter af det garn jeg køber. Og det garn skal være det bedste. Det jeg drømmer om at strikke med. Det der giver mig luksus i strikkegarderoben.

-o-

Er det bare en tand for helligt? Vil du bare gerne have lov til at købe mere Drops garn og strikke sweatre fra Petiteknit til du segner? Det er også okay. Det er blot et (kærligt!) forsøg på at prikke til det lille shoppemonster der lever i de fleste af os. Og det var et forsøg på at prikke til opfattelsen om at ‘jeg strikker mange trøjer og køber derfor billigt garn for at få råd til det’

Er du helt ny strikker, eller har du intet garnlager, så er det naturligvis en helt anden situation. Men de fleste har en fin og særdeles velassorteret garnsamling, og kan sagtens holde pindene glødende i månedsvis uden at købe nyt. Og lagergarn er – når du shopper i din egen samling – gratis.

Jeg håber at du har forstået hvor jeg vil hen. Jeg peger fingre af ingen. Kun mig selv. Sender en lille tankefugl ud i verden og håber at den spreder lidt tanker ud på sin vej. Eftertanke. Omtanke. 

Jeg hører meget gerne dine tanker om emnet. Det er – som du ved – noget der optager mig meget.

Hvis du stadig læser med – mange tak for din tid. 

Kærligst,

Pernille

7 thoughts on “Hvad er egentlig et godt garntilbud?”

 1. Jeg kan kun give dig ret. Jeg har for nylig ordnet mit krearum, og jeg har solgt garn, organiseret garn, opdaget strikkekits, som jeg for længst havde glemt alt om.
  Derudover havde jeg, og har stadig noget, garn som andre ikke ville få brugt, ikke gad have alligevel, ikke havde plads til pga flytning.
  Jeg må lære at sige nej tak. De må selv gå i kirkens korshær eller whatever med deres garn.
  Jeg har lige købt drops garn i to farver, for på den måde at få brugt noget i en tredje farve, og på den måde nedbringe lagergarn og strikket to børnehavetrøjer.
  Jeg nyder at læse dine indlæg
  Ha` en dejlig dag ☀️

  1. Tak for dine søde ord og dit input, Charlotte. Jeg køber også gerne nyt garn hvis det er det der mangler, for at jeg kan få brugt lagergarn. Det giver trods alt god mening. Og det er en god øvelse at få ryddet op og organiseret med jævne mellemrum, for der vil være noget der er røget bagerst i skabet og på en eller anden måde har man også lidt glemt at man havde det. God dag til dig 🙂

 2. Kære Pernille
  Tak for at dele dine tanker. Jeg har ikke så meget lagergarn – også alligevel. Meget af det jeg har et enkelte nøgler i nogle farver jeg ikke kan bruge enkeltvis.. Det er faktisk også træls. Jeg forsøger at sortere dem i poser således at nuancerne passer sammen, Men jeg er bare bedst til ensfarvet og ikke flerfarvet strik. Selv babystrik er der ikke altid nok til når man kun har et nøgle, der er heller ingen babyer i familien pt, men det kommer nok engang.
  Jeg har lige idag købt sandnes garn til en skagen tee. Det er mit første sommerstrik og jeg glæder mig til at prøve andet end uldkvaliteter. Skagen tee har jeg, som du beskriver, drømt om i flere måneder, og det er nu mit sommerprojekt til mig selv 🙂 Det er en klassisk t-shirt, og jeg strikker den i okker. Jeg er lys i huden og okker passer flot til mig – det har det altid gjort, mode eller ej. Jeg ved det bliver godt.
  Bliv endelig ved med at dele, jeg nyder dine skriv. Dejlig dag til dig. Betina.

  1. Tak for dine søde ord, Betina. Jeg kender udemærket til de enkelte nøgler. Jeg har selv masser af dem. De er svære. Jeg vil helst strikke noget der bliver pænt og som jeg ved bliver brugt, og her er enkeltnøglerne altså ikke min bedste ven. Jeg øver mig dog i at få dem brugt, og måske laver jeg et lille skriv om hvordan de kan omsættes til noget fint. De der enkeltnøgler der hober sig op. Held og lykke med din Skagen Tee. Der er intet som at gå i gang med et projekt man længe har glædet sig til, og som er velovervejet i både model og farve. Nyd hver en maske 🙂 En rigtig dejlig dag til dig.

 3. Kære Pernille
  Tak for endnu et super indlæg
  Jeg har sikkert en alt for stor garnsamling
  Jeg har også gjort rigtig mange fejlkøb især i starten af mit strikke liv. Dengang var ofte “billig” tilbuds garn som jeg aldrig fik brugt.
  Lige nu er den store fælde for mig når der er kvalitetsgarn på tilbud eller en strikker sælger ud af deres lækre Garner. Så bliver jeg simpelthen fanget i at det så dyrt normalt men nu er det jo næsten et kup. Men hvor mange kilo brooklyn tweed har et menneske brug for?
  En fælde for mig er helt sikkert garn som kun sælge i små mængder, shop updates… Da man jo ikke er sikker på hvornår man kan få fingre på det igen
  Jeg har prøvet købestop men gjorde mig ikke glad og mislykkes derfor total.
  Så nu vil jeg prøve et lille budget hver måned som enten kan bruges til at supplere garn jeg har eller spares sammen til noget jeg virkelig ønsker mig.
  Jeg krydser fingre for det lykkes, da jeg ellers ender med have garn nok til starte min egen butik 🙂
  Lea

  1. Kære Lea
   Jeg købte selv meget i starten af min strikkekarriere. Og for små mængder. Er enkelt nøgle kommer man jo ikke langt med, ja det er vel nærmest restegarn fra start hvis ikke man har et konkret projekt i tankerne.

   Hvad angår de gode tilbud.. shop updates.. destash.. vi får jo en følelse af vi skal slå til nu, ellers går vi glip af århundredets mulighed for et kup. Den følelse er er meget effektivt salgstrick. Men jeg har prøvet at komme i tanke om bare ét særligt tilbud jeg er gået glip af, og det kan jeg ikke.

   Jeg er uden tvivl gået glip af virkelig gode tilbud, men det glemmer man jo. Livet går videre. Det går alligevel. De første par gange ærgrer man sig, men derefter indser man (måske eller forhåbentlig) at det er en never ending story med det ene tilbud efter det andet. I morgen venter der nye tilbud. I næste uge et endnu bedre. Tilbudstoget kører altid, men man kan vælge at stå af. Købe når man reelt mangler. Det gode tilbud skal nok dukke op igen. Det gør de altid

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.