Hvordan stashdown bliver til stash less

Min mentale liste over garn der skal købes når jeg rammer bunden (eller måske bare kan se bunden) af mit stash vokser nærmest dag for dag. For der er jo så meget vidunderligt garn jeg gerne vil eje!

Men jeg vil også gerne undgå at havne i samme situation igen. Den situation hvor jeg lukker øjnene og lister forbi garnhylderne, på vej ud for at købe nyt.

Mine tanker om at gå fra stashdown til stash less er helt klart at fortsætte med at holde styr på hvor jeg bruger og køber (garnbalancen). Måske ikke i samme grad som lige nu, hvor alle køb bliver noteret og vejet, men stadig have et vågent øje på mig selv og garnkurven. Hvis disciplinen svigter, må jeg jo tilbage til den strengt disciplinerede garnkur.

Derudover har jeg forsøgt mig med konceptet ‘kun at købe garn til bestemte projekter’ – I ved, ikke det der med at købe smukt garn som ingen aner hvad skal bruges til. Jeg er der ikke helt endnu, men jeg er blevet bedre end tidligere. Det er en proces.

Jeg køber ind imellem magasinet Kinfolk. Hvis ikke du kender det, kan det varmt anbefales. Jeg blev især inspireret da jeg læste Kinfolk Issue Sixteen: The Essentials Issue der handlede om (tadaaa) det essentielle. De få ting, som virkelig betyder noget. De fundamentale værdier som udgør kernen af den person vi er. Garn vil muligvis være en del af det fundament mange os har. Men hvor meget har vi brug for? Og kunne vi måske bruge princippet på en større del af vores liv og hverdag. Sandsynligvis.

“Instead of determining how little we can live with, it’s about working out what we cannot live without”

Stashdown er altså for mig en proces som forhåbentlig fortsætter over i stash less, som skal hjælpe mig til at holde fokus på det essentielle. De ting jeg ikke vil leve uden. Der skal være mindre af det der larmer, roder og fylder både mentalt og fysisk.

Det kan og vil sandsynligvis medføre at jeg i højere grad sætter kvalitet over kvantitet. En mindre mængde garn, men til gengæld vil det være af den helt lækre slags.

Endelig er det vigtigt at pointere, at jeg ikke har nogle intentioner om at have et tomt garnlager, for når idéerne melder sig eller et nyt projekt gerne vil på pindene, så vil jeg ikke bremses af at skulle finde garn først. Her vil jeg gå til mit lille garnlager, som skal indeholde de garnkvaliteter jeg bliver ved med at vende tilbage til, og som jeg kender rigtig godt. For jeg har faktisk lavet en kort liste over mine favoritgarner inden for de forskellige garnkvaliteter. Skønt garn som jeg vender tilbage til og bruger igen og igen. Den tager vi en anden dag.

Hvad er dine tanker om stash less? (hvis du overhovedet har nogen?) – jeg vil så gerne høre om det.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst

Pernille

-o-

My mental list of yarn I want to purchase when I hit the bottom of the yarn basket (or maybe just have it in sight) grows almost every day. There’s just so many gorgeous shops I want to visit and yarns I want to stash. 

But I also want to avoid being in the same situation again. The one where I close my eyes and slip past the yarn basket on my way to the yarn shop.

I plan on keeping track of what I purchsase and what I knit (the yarn balance). Maybe not the way I do it now , using spreadsheets and writing everything down, but to keep an eye on the yarn basket and myself. If I fail to keep a thoughtful stash, I’ll have to go back to the strict yarn diet until I learn.

Other that that, I try to purchase yarns for certain projects -you know, not purchasing beautiful yarn that no one knows what is going to be. I’m not there, but I’m on my way. It’s a process.

Occasionally I purchase the Kinfolk Magazine. If you don’t know this magazine, I highly recommend it. I was so inspired when reading Kinfolk Issue Sixteen: The Essentials Issue which is about (tadaaa) the essentials. The things in life that really matters. The fundamental values what defines  our core. And perhaps yarn is a part of that definition for some of us. But how much yarn?

“Instead of determining how little we can live with, it’s about working out what we cannot live without”

So, for me stashdown is a process that hopefully will lead to stash less, and having focus on keeping a thoughtful stash. That will help me to surround myself with things I don’t want to live without. And getting rid of all the stuff that are taking up space, both mentally and physically. This goes for my closet, kitchen stuff, makeup box and shoes as well. 

I hope and believe that my thoughtful stash project will lead to quality over quantity when choosing yarns.  

And finally, I have no intentions of not having a stash. When I get a new idea or want to cast on for something new, I want to be able to go my stash and pick something up, instead of being halted in the process. My thoughful stash should consist of the yarn bases and colors that I keep coming back to.

What are your thoughts on stash less? – I’d love to hear about it.

If you are still reading – thank you for your time.

Sincerely,

Pernille

7 thoughts on “Hvordan stashdown bliver til stash less”

 1. Kære Pernille! Følger dig på insta og bliver vildt inspireret:-)
  Jeg har også en svaghed for garn, men er slet ikke ligeså produktiv som dig, dog har jeg også i mange år købt garn med hjertet. Når jeg faldt over noget lækkert måtte det med hjem til et eller andet! Nu er mit garn lager også ALT for stort! Derfor har jeg de sidste projekter haft det dogme at jeg skulle tage udgangspunkt i mit garn lager når jeg starter på et nyt strikketøj! Jeg må gerne købe mere garn til projektet hvis det har været nødvendigt! På den måde får jeg b(r)ugt af mit lager men også købt nyt:-)
  Øvelsen med garnet har endda smittet af på køleskabet, forstået på den måde, at jeg er blevet bedre til at bruge mine råvarer på en ny måde:-)
  Tak for skøn inspiration på insta:-)

  1. Kære Lise,
   Tak for de pæne ord 🙂 Hvor er det dejlig at høre at du får brugt noget af garnlageret – det giver rigtig god samvittighed. Jeg laver lige som dig regler, for at det også bliver sjovt at bruge fra lageret. Ingen skal nægtes at købe nyt garn i ny og næ 🙂 Jeg håber du fortsat vil finde inspiration her på bloggen og instagram. Kærlig hilsen, Pernille

 2. Hej Pernille
  Jeg prøver også at hoppe på vognen med at nedbringe mit garnlager
  Jeg har nu lagt hele mit lager ind under stahs i ravelry, det har givet lidt en aha oplevelse over hvor meget jeg har. Her er alt også vejet og fotograferet, så jeg håber det bliver nemmere at bruge fra lageret uden at stå med hovedet i kasserne
  Mit problem er at ider til nye dejlige ting kommer hurtigere end jeg rent faktisk strikker
  Men er inspireret af din ide om at bruge mere end man køber. Da jeg ikke tror jeg kan holde hverken købestop eller slet ikke at have et lager, så stashdown mellemvejen er super
  Lea

  1. Hej Lea,
   Jeg tror det er ret vigtigt at sætte et realistisk mål. Jeg kan ikke lade være med at købe garn i et helt år, og hvorfor skulle jeg også vende min hobby til noget så negativt..? Næ nej, så hellere et overskueligt mål med en reel mulighed for succes. Held og lykke med at få bund i lageret 🙂

 3. Hvor spændende. Og inspirerende. Synes egentlig ikke jeg har et kæmpe lager. Men noget gemmer der sig jo og det skal der egentlig også ryddes op i.
  Og alle de små rester der gemmer sig fra projekter!

  Glæder mig til din liste.

 4. Det lyder meget interessant. Jeg har ikke noget garnlager, men det kunne sagtens gælde andre områder også. Fx “rod” i hjemmet som man ikke rigtig bruger til noget.

  1. Det kan bruges på alt – rod i hjemmet, for meget i både køkken- og garderobeskabe, pc’en, smartphonen, alt! Når man fjerner alt det der ikke betyder så meget, bliver livet en smule mere simpelt. Og man kan koncentrere sig om det der for alvor betyder noget.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.