Så gik juni og jeg har ikke strikket særlig meget. Det gode vejr trækker os udenfor og jeg prioriterer at være nærværende og aktivt med i leg, i stedet for at sidde ved siden af med strikketøj. Det føles så godt. Der går dage i mellem at jeg får strikket og selvom jeg elsker at strikke og gør det fordi jeg ikke kan lade være, behøver det ikke gå så stærkt.
Her er de småsager jeg har fået færdigt.
Læs videreLavendel strømper [FO]
Jeg strikkede egentlig disse i maj, men de var så små og hurtige, og er allerede givet videre til modtageren. Men altså, det er de überfine lavendelstrømper i størrelse nyfødt. De er så tiny og nuttede at jeg næsten ikke kunne være i mig selv. Jeg strikkede dem i deep stash Drops Fabel. Det var til gengæld ikke en oplevelse der er værd at skrive om.. jeg er ikke imponeret. Det er ikke særlig blødt, en smule for superwash-plastic-agtigt og ikke særlig jævnt strikket op. Resten røg direkte i donations-posen. Jeg vil ikke engang bruge det i restestrømper. Det er bare en tand for billigt og dårlig kvalitet til at jeg vil bruge min strikketid på det igen.
Jeg har dog besluttet at strikke opskriften igen i et andet garn, for den er fin. Og den har en virkelig god hæl som er strikket i vendepinde. Ikke en klassisk shortrow heel / timeglashæl, men en modificeret version. De er også lavet i en voksen version.
Amalie strømper [FO]
De fine Amalie socks er færdige og de er så smukke. Hvis du trænger til et par lidt avancerede strømper med masser af lacemønster, så er det her en treat. De kunne virkelig godt trænge til at komme på et par sock blockers med alt det mønster. Det ejer jeg dog ikke, men jeg håber at det fine mønster kan anes. Strømperne er strikket i den fine og meget populære Arwetta Marzipan fra Filcolana (reklamelink).
Flere klude og håndklæder [WIP og FO]
Jeg fortsætter min proces med at bruge bomuldslageret op, og da målet var virkelig tæt på, fandt jeg et gammelt projekt frem som jeg aldrig bliver færdig med. 3 nøgler af 100gram(!!) Havblik fra Tante Grøn. Egentlig købt til at hækle endnu en Strandstenspude, fordi vi er så glade for den jeg har lavet for mange år siden. Men den tager en krig at lave, så jeg er gået helt i stå. I stedet bruger jeg garnet til bomuldsprojekter, og tager måske puden op igen en dag. Den kan sagtens hækles i uld i stedet. Faktisk vil jeg foretrække en pude i uld.
Nå, men den grå bomuld er indtil videre blevet tryllet om til et zero waste håndklæde, der stadig in progress. To tråde bomuld – en bundfarve (den grå) og en restegarnstråd, som giver en meleret effekt. Jeg startede ud med en farve, og da den var næsten brugt op, bandt jeg en magisk knude med den næste farve og så fremdeles til der ikke var mere bomuld tilbage. Jeps. Jeg har brugt alle mine rester. Håndklædet er ikke færdigt, og jeg er nu lidt i tvivl om hvad jeg gør for at få det færdigt. Strikker resten ensfarvet? Opstøver nogle bomuldsrester?
Tilbage har jeg så 200 gram grå bomuld, og jeg påtænker at strikke den her virkelig fine taske, som jeg har haft i min queue siden den blev udgivet. Jeg ville hellere strikke den i blødt hørgarn, men det er næsten for oplagt med sådan en portion bomuld der kalder på at blive strikket op. Og jeg har ikke noget hør. Svaret giver sig selv.
Lauras ribsokker [FO]
Husets yngste har siden jeg strikkede de små lavendelstrømper spurgt, om jeg vil strikke strømper til hende i lilla eller lyserød. Jeg ejer faktisk ikke lilla garn, så det blev en rest strømpegarn fra Sysleriget i en (for mig) lidt for krads lyserød med speckles. Jeg ville være sikker på at ramme plet, og samtidig sikre at de sad godt og kan bruges i en længere periode, så jeg gik med et 2×2 ribmønster på skaft og fod. Da jeg havde brugt 10 minutter på at lede efter en opskrift gav jeg op og lavede min egen. Der var skam flere opskrifter, men ingen gratis med den strikkefasthed eller præcis det simple udseende jeg gik efter. Tænk sig. Eller jo, men så var det noget med opret profil og login og det gider jeg bare overhovedet ikke for en opskrift på et par simple sokker. Så jeg lavede den her – strikket med magic loop:
Lauras ribsokker – grundopskrift
Slå 48 masker op på pind 2,5.
Strik 2 ret, 2 vrang omgangen ud.
Strik 40 pinde i rib.
Strik din foretrukne hæl
Strik 2×2 rib på oversiden af foden (24 masker) og glat på undersiden af foden (24 masker).
Strik til sokken dækker lilletåen. Begynd tå.
Strik 1 ret, ssk, strik til 3 masker tilbage på oversiden, 2 ret sammen, 1 ret. Gentag på undersiden.
Strik 1 omg ret.
Gentag indtagninger på hver anden pind til der er 16 masker på hver pind, 32 masker i alt. Lav derefter indtagninger på hver pind til der er 10 masker på hver pind, 20 masker i alt. Sy sammen med maskesting.
Strik den anden sok magen til.
-o-
Sokkerne kan med fordel strikkes lidt længere (jeg tænker 50 pinde) og kan strikkes allerede fra størrelse 1 år, da ribben giver sig en hel del. Har man ikke barnet ved hånden til at prøve den på, kan denne tabel med mål bruges. Jeg har dog ikke selv testet den.
Kaninbamse [FO]
Da jeg var gravid gik jeg i gang med at hækle en kanin til baby i maven. Men jeg er bare ikke hækler, og slet ikke når det kommer til de der små ting, så den strandede fuldstændig. Laura fandt i pinsen den halve kanin (det var ben og krop) og spurgte (igen, igen, igen…) ‘hva det?’ – jeg forklarede og hun gik rundt med den halve kanin og kyssede den. Kan I se det for jer? Jeg havde muligvis en smule dårlig samvittighed over at min 2-årige havde kastet sin kærlighed på en kaninbamse jeg ikke havde orket at lave færdig. Så jeg fandt en strikket version og det gik noget nemmere og hurtigere. Og så kan man jo strikke forskelligt tøj til den. Det er lige noget for os. Jeg har strikket den ensfarvet i et virkelig deep stash nøgle garn (yes!). Den er strikket i flade stykker og syet sammen, så den er nok ikke for alle, men jeg synes nu at den er alt arbejdet værd. Ansigtet er broderet og det er noget småtteri at sidde med, men jeg synes de der små detaljer betyder så meget.
Der medfølger også opskrifter på forskellige typer tøj. Jeg gik med en simpel kjole i en rest tweed. Billede af den færdige kanin følger hurtigst muligt. Den er sød.
Favorite socks [FO]
Jeg har haft disse strømper liggende og rumstere i baghovedet i virkelig lang tid. Fordi jeg har nogle rester af strømpegarn som vil være fine sammen. Og det vil være oplagt med et par restegarnsstrømper. Simple striber og simpelt ribmønster. Meget inspireret af Emily’s Favorite Socks har jeg strikket et par strømper med 3×1 rib (3 ret, 1 vrang) og brugt én farve på ribben, hælen og tåen, og to andre farver som striber. Det blev en seriøs omgang yarnchicken. Jeg strikkede på begge strømper på to forskellige rundepinde samtidig, for at finde ud af hvor langt det lyse garn rakte. Tankerne begyndte at vandre til andre projekter jeg har lavet af dette garn, hvis jeg nu løb tør…
Da jeg løb tør sluttede jeg med et par pinde af den gråbrune og derefter tåen. Det blev rigtig fint, de er færdige og jeg har besluttet at de skal gives væk i gave. Strømper er nemlig et ret populært gaveønske, og jeg har strømper nok for nu. Jeg er i år oppe på 4 par, og med et mål om at komme strømpegarnlageret livs kommer der naturligvis flere på pindene i den kommende periode.
Coral Sunhat [FO]
Jeg har teststrikket en lille fin babysolhat i str 1 måned for Hawre Gyth. Hun er så dygtig. Den er strikket oppefra, har den fineste flæsekant og i en rest yndlingsuld fra Rasmilla,som er halv uld/halv bomuld. Den er kun liiige færdig og er derfor ikke foreviget på billede endnu. Jeg tager i det hele taget ikke mange billeder for tiden. Øver mig på det analoge og udendørs her-og-nu-liv når jeg har fri.
Copenhagen Cardigan [WIP]
Nu synes jeg efterhånden at der er løbet ret mange små projekter af pindene (15 projekter siden jeg gjorde mit sidste egoprojekt færdigt) og det er på tide at få gang i noget lidt større. Jeg har derfor slået op til endnu en Copenhgen Cardigan i et garn jeg for længe siden har øremærket til netop den model. Min Birch Jacket fra Helga Isager blev pillet op for længe siden og siden da har garnet ligget og ventet på at blive til noget. Og nu skal det være. En tråd Spinni og en tråd silk mohair – begge i den magiske, mystiske farve 47 fra Isager. Jeg har lige sat af til ærmer og har nu mange, mange centimeter med glatstrik foran mig. Jeg laver ikke lommer, da jeg faktisk lidt har fortrudt dem på den første jeg strikkede. Jeg fylder rigeligt i det område, helt uden lommer. Så denne bliver noir et uni.
Det er helt og aldeles med vilje at jeg strikker den netop nu. Mørkt strikketøj er ikke min favorit, så jeg laver den nu på det tidspunkt af året hvor der er allerfleste lyse timer. Så er den er klar til efteråret, hvor den har været savnet de seneste par år.
Lauras tæppe [WIP lidt endnu..]
I juni 2019 vejede jeg Lauras restetæppe, og det vejede dengang 510 gram. Jeg tænkte at det var på tide at veje det igen, og jeg vejede det derfor i starten af maj. Her vejede det 685 gram. En stigning på 175 gram. Det tænkte jeg godt at jeg kunne gøre lidt bedre og jeg har derfor været meget flittig i maj og juni. Tæppet vejer ultimo juni 822 gram og det var noget bedre. 312 gram siden sidste år.
822 gram af små og større rester som sandsynligvis ikke var blevet til noget. Det føles ret godt. Tæppet har nu en størrelse hvor jeg skal sørge for at gøre en hel stribe færdig og hæfte ende med det samme, for Laura snupper det så snart jeg ligger det fra mig. Hun leger med det, putter med det, har det med i klapvognen på tur, og er i det hele taget begejstret for tæppet med de mange farver. Jeg er så glad for at jeg startede på tæppet. Jeg anbefaler på det varmeste et restetæppe, det er til glæde for både børn og voksne.
Tæppet er efterhånden så stort, at det nærmer sig sin afslutning. Og i samme tanke opstår spørgsmålet ‘hvad gør jeg så af mine rester fremover?’ For tæppet har jo været midlet til at få dem brugt løbende og helt op. Og det har holdt mig fra at starte op på en masse nye projekter, når det jeg er i gang med ikke lige er det jeg har lyst eller hjernekapacitet til. Derfor tænker jeg på at fortsætte med at samle rester, og når jeg har en god bunke starte på et nyt tæppe. Det skal måske ikke være granny stripes, men noget andet.
-o-
Det var projekterne. Nu til lidt andet.
Strikkeprøver og måling af dem
Mine nye, fine strikkefasthedsmålere* (reklamelink) gør det en smule sjovere med de der strikkeprøver. Og ud over at afgøre om strikkefastheden passer, er det jo en oplagt mulighed for at se på farvekombinationen (hvis man strikker med to eller flere tråde) eller at se maskedefinitionen. Det er den slags detaljer der løfter egostrikkeprojekter op i favorit- OG slowfashionkategorien. God forberedelse kan have afgørende betydning.
Men (der er altid et MEN når vi taler om strikkeprøver).. har I også prøvet det der med – at have lavet en strikkeprøve, og så passer den alligevel ikke? Selvom du har strikket den rundt/fladt som projektet, på samme pinde, vasket, blokket, alt det hurlumhej og alligevel…
Når strikkeprøver ikke ligefrem er ens favoritdisciplin, så bliver man lidt lang i ansigtet.
Læs med her om hvorfor strikkeprøver nogle gange lyver.
* alle tre måleinstrumenter er modtaget i gave fra Knitwedo. Sikke en fin gave. Tak Birgitte.
Sommerlæsning
Jeg læser bøger året rundt, men med en forestående sommerferie og i det hele taget et lavere gear de næste par måneder kan jeg godt lide at have en stak bøger klar til at dykke ned i. Jeg læser dog mest lydbøger og stakken er derfor ret virtuel. Jeg håber dog at jeg når at læse mindst én fysisk bog også. Bøger af papir kan bare noget helt særligt. Derudover har jeg en stak magasiner, som jeg gerne vil læse eller genlæse.
Denne sommer kommer forhåbentlig til at byde på:
Bøger – og hvorfor de er på listen
Samtaler med venner – Sally Rooney (fordi.. Normale mennesker)
The Hate you give – Angie Thomas (Black lives matter)
The Silent Patient (et godt mysterie til dovne sommerdage)
Hvor flodkrebsene synger – Delia Owens (alle elsker jo den her bog)
Tyverier – Thomas Korsgaard (noveller til den korte alenestund + jeg ♥ Thomas Korsgaard)
Derudover kan jeg varmt anbefale de følgende som sommerlæsning. Det er som en pose med blandede bolcher, men de er alle skrevet i et fint sprog og med et strøg af sommer og varme.
Sommeren uden mænd – Siri Hustvedt
Små påsatte brande – Celeste Ng
Astrid & Veronika – Linda Olsson (Min favorit. Kan læses mange gange!)
Normale mennesker – Sally Rooney
Magasiner – to-read og inspiration
Sustain Yearly -magasinerne er opdelt i årstider og det er en smart måde at få genlæse artikler der relaterer sig til sommer.
Yolly Magazine – nyt, dansk magasin om familie, natur og mad
Laine Magazine – sommerudgaverne
Making Stories – Travel – e-magasin om strik og bæredygtighed med rejser som udgangspunkt
Kinfolk – amerikansk magasin om alt andet end arbejde. Hvert issue har et tema og jeg har vistnok holidays, essentials, relations, entrepreneurship og design på lager. Fyldt med smukke og tankevækkende artikler, ord og billeder.
Hvad skal du læse denne sommer?
Mine hvide privilegier: en slå-på-panden-oplevelse og 2 must reads
Jeg gjorde selv et forsøg på at beskrive mine hvide privilegier og hvordan diversitetsdebat har sat mange tanker i gang hos mig. Men jeg når ikke Cathrine til sokkeholderne. Læs med og sig mig så, om du stadig har svært ved at få øje på struktureret racisme i Danmark.
Vi kan ikke stoppe med at tale om racisme, så længe den stadig eksisterer. Jeg er dog træt før jeg overhovedet er kommet i gang.
Et eksempel.
En strikdesigner med 27 tusind følgere laver et opslag på Instagram, hvor hun fortæller at hun har mistet flere hundrede følgere på det sidste. Det undrer hende. Jeg skriver en pæn kommentar til hende og gør opmærksom på den debat der verserer i øjeblikket og fortæller hende at stilhed ikke er en mulighed. Der findes ikke neutralitet. Kunne det være derfor? Og, hvor står hun?
En følger reagerer med ‘Hvis man har en strikkeaccount forholder man sig til strik ‘ og en anden følger trop med ‘Det er nemlig rigtigt. Tror netop folk har brug for at slappe af med et strikketøj’ og flere fulgte efter i samme stil.
HOLD NU OP, hvor synes jeg det er ignorant at skrive sådan!! Og jeg indså at jeg fra den dag er færdig med at dele mine synspunkter og debattere med fremmede. Sådan som Linda jo så klogt har skrevet det. Det er ikke der kampen skal kæmpes.
Strikdesigneren kommenterede selv, at der ville ikke blive delt tanker om racisme på hendes profil og så slettede hun kommentarsporet…
Den lader vi lige stå et øjeblik….
Så – vil du læse to begavede kvinders syn på racismedebatten så tag et smut forbi Cathrine (aka Rockpaperdresses) og Linda (aka Blogsbjerg).
-o-
Hvis du stadig læser med – tak for din tid og god sommer.
Kærligst,
Pernille
PS. Senere på ugen kommer min kvartalsvise opdatering på project stashdown og i næste uge et indlæg med forslag til bomuldsstrik. Stay tuned.
One thought on “Juni i strik”