Min lille garderobe

Jeg har tidligere fortalt om den strikkede garderobe og min tilgang til den. Faktum er dog, at min garderobe aldrig bliver helt strikket – eller håndlavet for den sags skyld.
 
Jeg bevæger mig derfor en smule uden for det primære fokus, altså strik, og favner lidt bredere med et par indlæg om hele min lille garderobe. Vil du vide mere om min garderobe og den transformation jeg har været igennem de sidste 4 år, så læs med.
 
Læs videre
 
2015 – KØBESTOP
Den 1. januar 2015 startede med et købestop. Jeg havde erkendt, at mit tøjskab var mere end rigeligt fyldt, og at jeg ville stoppe med at købe tøj i en periode. Det gjorde jeg, og det gik overraskende nemt for jeg manglede intet. Dengang havde jeg ingen interesse i hverken bæredygtighed eller minimalisme,  men kunne blot konstatere at den meningsløse traven rundt i butikker var spild af både tid og penge. Siden da er jeg blevet klogere, og købestop-op giver mening på flere alle planer.
 
Da behovet for nyt eller erstatninger meldte sig, begyndte jeg at skrive alle tøjkøb op i en lille notesbog, og det var yderst begrænset hvad jeg købte af tøj de næste år. Blot den ekstra bevidsthed ved at skrive alle køb op, gjorde at jeg tænkte mig om en ekstra gang. Jeg havde mere end rigeligt tøj i mit skab og til alle anledninger. Til gengæld var jeg jo begyndt at strikke til mig selv, og både tid og penge gik direkte fra shoppeture til strikketøj og en smule syning.
 
2017 – GRAVIDITET OG AMNING
I 2017 var jeg gravid, og købte en smule tøj der kunne rumme min store mave. Jeg forsøgte i høj grad at klare mig med min eksisterende garderobe, men endte med at anskaffe mig få items, bl.a. til et bryllup. Jeg købte også ammebh’er og to ammetoppe (og det var ALLE pengene værd).
 
2018 -LIVET EFTER BARSEL
I sommeren 2018 vendte jeg tilbage til arbejde efter næsten et års barsel, og der var behov for nyt i garderoben. Mens en del af min garderobe havde været i hi under graviditet og barsel, var en anden del af den blevet brugt, brug og BRUGT. Jeg er normalt en kjolepige, men de fleste af mine kjoler duede bare ikke rigtig med amning, så stort set alle mine bukser og nederdele var blevet brugt og slidt op. Min post-gravide krop havde også ændret sig, og flere items som før havde været favoritter, klædte mig ikke længere og røg derfor til genbrug. Og indrømmet, så var der også en enkelt ting eller to som jeg ikke følte mig tilpas i efter at jeg var blevet mor. Bevares, mødre kan også gå piget klædt, men alligevel.. Jeg fandt mine begrænsninger, da jeg gennemgik min garderobe. Så nu er jeg (måske?) også blevet voksen.
 
2019 STATUS
En hel del tøj er blevet brugt og slidt op siden jeg stoppede op i 2015. Det er en virkelig rar fornemmelse. Min garderobe er væsentligt mindre end for bare 3, 2 og 1 år siden, fordi der kommer mere ud end ind. Jeg er meget opmærksom på, om jeg bruger de ting jeg har i min garderobe – hvis ikke sender jeg dem videre.
 
Siden 2015 har jeg været meget bevidst om mine tøjkøb. Jeg har kun købt tøj jeg havde brug for, har næsten elimineret fejl- og impulskøb og har lært hvad der fungerer rigtig godt for mig når det kommer til pasform og farver.
 
En anden faktor som har vist sig at være helt central er planlagte, velovervejede køb vs spontane køb. Jo, det er sket at et impulskøb bliver en favorit, men det lader til at et planlagte køb ud fra et opstået behov har større chance for at blive en keeper. Derudover så vælger jeg kvalitet, tidsløse designs, neutrale farver og naturmaterialer, som holder sig pænt i længere tid.  
 
Jeg skriver stadig alle køb op. Det forpligter og fungerer glimrende for mig. Siden jeg tilføjede klimabevidsthed til mit mindset har jeg fokuseret på at købe brugt eller fra bæredygtige producenter, når behov for nyt opstår. Før købte jeg aldrig brugt, men arvede fra tid til anden en bunke tøj. Nu bruger jeg lang tid på at kigge efter det jeg mangler og de forskellige alternativer, og ind imellem ender det med at jeg hellere vil undvære end at købe noget der ikke bliver en absolut favorit. Sådan er det generelt blevet med anskaffelser, altså også udenfor for garderoben. 
 
Med en lille garderobe er det nemt at komme i tøjet om morgenen. Jeg har (vistnok) fundet min stil, og hvis jeg holder mig til den, er der en stor chance for at nye items passer til resten af min garderobe, og at jeg rent faktisk får gået med det.
 
MIN STRIKKEDE GARDEROBE
Der er en del paralleler over til min strikkede garderobe. Hen over vinteren har nogle få sweatre nemlig været i brug mindst én gang hver eneste uge. Fællesnævneren for dem er følgende:
1) et simpelt design med fine detaljer
2) en dæmpet farve der passer til resten af min garderobe og mig
3) god pasform der klæder mig
4) trøjer på max pind 4 er min favorit til allround brug
 
Med en lille garderobe mærker man det hurtigt, når der mangler noget. Og jeg mangler i dén grad en eller to nye cardigans – særligt en grå til erstatning af en højt elsket (købe)cardigan, som er slidt op. Jeg tror det er noget med vrangpindene, eller måske risikoen for at fejle grumt som jeg gjorde med Praline cardiganen der har afholdt mig fra at starte på en. Jeg tager lige tilløb, og så gør jeg det. 
 

Er garn det nye tøj?
Et eller andet sted i processen gik det op for mig at jeg var stoppet med at bruge tøjshopping som underholdning, men at jeg muligvis havde byttet det ud med garnshopping i stedet. For indrømmet, så har jeg haft alt for meget garn og har i perioder solgt ud af det fordi jeg ikke ville komme til at bruge det i nærmeste fremtid. Et overforbrug var stoppet, blot for at blive erstattet af et nyt. Nu tror jeg dog den er feset ind. Slut med overforbrug.

LAGEROPTÆLLING
I weekenden havde jeg en lille lageroptælling i min garderobe over det tøj jeg aktivt bruger. Det øvrige tøj er pakket væk – enten fordi det er sommertøj, skal repareres, eller fordi jeg ikke bruger det nok. Det skal selvfølgelig i brug når det bliver varmt nok, andet er til salg og ellers skal det blot sendes videre.

BUKSER : 3
CARDIGANS : 2
KJOLER : 7
SWEATRE : 6
NEDERDELE : 2
SKJORTER : 3
HJEMMEBUKSER : 2
UNDERTRØJER : 7
TRÆNINGSTØJ : 7
LANGÆRMEDE BLUSER : 5
KORTÆRMEDE BLUSER : 2
TOTAL : 46

Kun 35% af mine garderobe er hjemmestrikket eller genbrug, mens 65% er købt fra nyt. 23% af mine nykøb er fra bæredygtige producenter. Til gengæld har jeg 7 nykøb i 2018 og 2019, og 6 af dem er bæredygtige.

Undertøj, overtøj og strømper er ikke talt med, ligesom jeg har pakket sommergarderoben væk. Når temperaturen stiger, finder jeg det frem og starter med en gennemgang og ny lageroptælling af, hvad jeg stadig gerne vil bruge. Træningstøj er til gengæld inkluderet, da jeg ofte bruger det i weekenderne som almindeligt tøj. Ja, løbetights og hjemmestrik er en yndet kombination hos mig. Modsætninger mødes, ikke sandt? Og ja, jeg har løbebukser der stadig har den første løbetur til gode. Jeg synes bare de er rare at have på.

Hvis du spekulerer over hvorfor jeg ikke har flere sweatre – for jeg har strikket en hel del flere – så er der forskellige årsager. Nogle er slidt op, og andre er jeg blevet træt af. Der er også blevet lidt mindre af mig efter 17 måneders amning, og et par stykker sad derfor ikke pænt og er givet til genbrug. Det gælder som nævnt ovenfor hele min garderobe, og det har givet anledning til god og grundig oprydning af flere omgange.

Strømper
I min meget neutrale / ensfarvede / simple garderobe er strømper min undtagelse. Ikke strømpebukserne, de er stadig helt sorte og almindelige. Nej, de almindelige strømper. Udover min samling af hjemmestrikkede strømper som langsomt vokser, forsøger jeg at have fine og finurlige strømper i min skuffe. Ud over de strikkede har jeg flere par glimmerstrømper i forskellige farver fra Önling og tynde uld/alpaca strømper fra Aiayu – også med diskret glimmer. Jeg synes nemlig at livet er for kort til sorte strømper, der altid mister sin makker (af en eller anden årsag mister hjemmestrikkede eller glimmerstrømper ikke deres makker?!) Så – hvis du ser mig og synes jeg er en smule kedelig i tøjet, så skulle du bare se mine strømper. De er med garanti den mest festlige del af min påklædning.


Hvis du vil læse mere om det at have en lille garderobe, kan jeg anbefale et kig hos Jane (projecthandmade) hvor også hjemmestrikket – og syet tøj fylder en del, eller Mie Schmidt.   

Hvis du stadig læser med – mange tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

One thought on “Min lille garderobe”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.