Om at undgå strikkeprøver + knitalong på vej

Jeg tror flertallet vil give mig ret i, at strikkeprøver ikke altid er lykken.

Når jeg skal i gang med et projekt, så kan det næsten ikke gå hurtigt nok. Og jeg vil helst ikke bruge tiden på at strikke lapper på først den ene pind, for derefter at skifte til en mindre når maskeantallet ikke passer. Og helt ærligt, et par masker til eller fra kan vel ikke betyde det helt store?

Jeg indrømmer, jeg laver ikke altid strikkeprøver. Jeg bruger som regel nedenstående guidelines for mig selv:

 • Mine strømper skal ikke have en strikkeprøve. Jeg strikker strømper på pind 2,5 og bruger altid strømpegarn med ca samme løbelængde. Jeg bruger min egen grundopskrift, tilføjer mønster og har endnu ikke lavet et par strømper der ikke passede.
 • Tørklæder og sjaler skal oftest ikke have strikkeprøve. Hvis mit garn har nogenlunde samme løbelængde / strikkefasthed som angivet i opskriften, så gør det mig ikke noget om det bliver lidt større eller mindre. Igen – alle mine tørklæder og sjaler har en fin størrelse, så jeg har ikke fortrudt.
 • Nogle garnkvaliteter kender jeg særdeles godt, fordi jeg har strikket med det mange gange. I de tilfælde kan jeg ofte finde noget jeg tidligere har strikket på samme pind, og som er færdigt og vasket. Så måler jeg strikkefastheden på det færdige projekt, for at se om det holder med den strikkefasthed jeg skal bruge i mit kommende projekt. Heldigt for mig, strikker jeg meget glatstrik. Hvis der er mønster, må jeg have gang i pindene.
 • Jeg gemmer gamle strikkeprøver, som har et lille label med garn og pindestørrelse og -type. Så kan det være at jeg igen en dag kan bruge den., og dermed kan spare en strikkeprøve. Dog er jeg opmærksom på at min strikkefasthed kan ændre sig over tid, ligesom der er forskel når jeg strikker rundt/fladt, og hvilken pind jeg bruger.
 • Tøj til mig selv og andre skal i den grad have en strikkeprøve. Jeg gider ikke have en stor slasket trøje, som jeg ikke bruger. Så hellere bruge tid på at lave den strikkeprøve. Det giver en god ro, når jeg er igang med trøjen.
 • Når jeg så laver en strikkeprøve, så forsøger jeg at gøre i god tid før jeg skal igang med mit projekt. Så er den nemlig på plads, når jeg skal i gang med mit projekt. Jeg har fx allerede lavet strikkeprøve til Vivi trøjen fra Aminono Room 606, som jeg forhåbentlig snart kommer i gang med. Det kan også være når jeg er ved at afslutte mit igangværende projekt, og måske er igang med sidste ærme, halskanten eller lignende.
 • Hvis jeg køber ind til projektet, og smider alt når jeg kommer ind ad døren for at gå i gang med det samme (ja, du kender det sikkert), så kan jeg starte med et ærme og se om strikkefastheden passer.

Jeg har lavet min andel af fejlede projekter, som skulle have haft en strikkeprøve før jeg startede. Jeg laver derfor oftere end tidligere en strikkeprøve for at være sikker på at jeg er på rette vej. Tiden (og garnet) er dyrebart og skal ende med et godt slutprodukt.

Jeg har ofte været i tvivl om jeg ville have garn nok, hvis jeg kun havde den mængde der stod i opskriften. Det vil være så bittert at mangle garn til kanten, fordi det er strikket op i en strikkeprøve. Så skal prøven pilles op og strikkes på – det er da irriterende. Nu sørger jeg for at have rigeligt med garn – og evt købe til størrelsen over hvad jeg skal bruge. Så skal jeg heller ikke gå i panik over at løbe tør og købe nyt garn med en anden indfarvning. Næste udfordring bliver dog, at der meget ofte er rester til overs. Det er dem jeg lige nu arbejder på at få bugt med i mit stashdown projekt, og jeg er blevet meget bedre til at lave mindre projekter, som jeg faktisk også bliver glad for. Det bedste er dog når den anviste mængde går op, og der kun er en ganske lille rest tilbage.

Skal det så også gøres ordentligt (og det skal det jo), så skal strikkeprøven strikkes på samme måde som jeg skal strikke – altså rundt eller fladt, ligesom den skal vaskes og blokkes på samme måde som min færdige trøje. Og med præcis samme pinde som jeg skal strikke min trøje på.

Jo mere erfaring jeg får, jo bedre bliver jeg også til at vurdere garn før jeg starter op. Har jeg strikket med lignende garn før, og hvordan opførte det sig? Derudover er der god hjælp at hente på Ravelry, hvor jeg finder opskriften frem og ser hvilke garner andre har brugt, og eventuelle noter omkring garnvalget. Garnalternativer finder du under yarn ideas – se eksempel lige her.

Hvad med dig? Laver du strikkeprøver? Måske nogle gange som mig? Har du gode tips til at få en sjovere oplevelse ud af strikkeprøverne, så skriv endelig en kommentar, og svar gerne på nedenstående.

 

[socialpoll id=”2352089″]

 

Nu skal jeg igang med strikkeprøve til min Mellow cardigan. Jeg har valgt en sikker farvepalette, som passer perfekt til min garderobe. Hold øje med bloggen og Instagram de kommende dage, hvor der kommer spændende nyheder om #mellowknitalong. Skal du være med, så finder du opskriften lige her.

image

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

8 thoughts on “Om at undgå strikkeprøver + knitalong på vej”

 1. Bum bum…må indrømme at jeg aldrig har lavet en strikkeprøve. Men når det er sagt, så hvis jeg strikker glatstrik, så måler jeg og tæller masker, når jeg har strikket godt 10 cm… Og kan sagtens finde på at måle et par gange efterfølgende, for at se om jeg holder min strikkefasthed ens. Det har heldigvis endnu ikke fejlet og min strikkefasthed passer oftest til det der står på bandarolen…. Meeeen det kunne godt være jeg skulle kaste mig ud i en strikkeprøve til Mellow… Vil hade mig selv hvis den ikke passer når jeg er færdig med den.

  1. Jeg måler også løbende, bare for at være sikker.. Jeg vil jo helst brug min tid på at at strikke den rigtige trøje og ikke en lille dum lap. Men nogle gange tør jeg ikke lade være. Og den her jakke – den skal jeg bruge meget, så den skal altså passe! Jeg synes du er sluppet ret godt afsted med de ting du har lavet Julie 🙂

   1. Tusinde tak jeg glæder mig SÅ meget til at komme igang med Mellow. Kan næsten mærke, at den vil blive brugt rigtig meget. Kunne faktisk godt tænke mig en “original” og en lidt længere, det ville også passe perfekt.

  1. Den er så fin og klassisk. Det er faktisk kun retstrik og en smule glatstrik langs kanten. En god begynder opskrift vil jeg tro.. Jeg glæder mig allerede til at få den på! Men nu skal den lige laves først 🙂

 2. Hej Pernille
  Hvordan får man strikket en strikkeprøve rundt? Skal man så ikke slå mange masker op a la en hue? Eller kan man nøjes med den metode der bruges når man strikker to sokker på rundpind?
  Jeg spørger fordi mine strikkeprøver (strikket på alm. Pinde) aldrig passer i fht når jeg starter projektet på rundpind.

  1. Hej Eva, Jeg strikker kun retsiden og lader tråden løbe på bagsiden – giver det mening? Lidt ligesom en icord, uden at stramme garnet, men tværtimod med rigelig garn på bagsiden så du kan måle strikkeprøven fladt. Giver det ikke mening, ligger jeg et billede op kh Pernille

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.