OMHU – strik til de mindste

Det er efterhånden længe siden jeg har reviewet en strikkebog, men nu er det igen tid.

I denne uge udkommer der nemlig en ny bog med opskrifter for børn i alderen 0-4 år. Bag den står Anne-Sophie Velling Jespersen, bedre kendt som @nordiskstrik fra Instagram, og jeg har personligt glædet mig i lang tid til at få fingre i Anne-Sophies bog.

Jeg har fulgt @nordiskstrik i flere år, og har flere opskrifter fra Anne-Sophies hånd. Det første babytæppe til min datter er det smukke trekantstæppe, eller plissétæppet som jeg selv kalder det.

Anyway, bogen. Nu er den her.

BOGEN
Lad os starte med førstehåndsindtrykket. En indbundet bog med hardcover og et billede der er ret sigende for resten af bogen. Bogen har endda sådan en bogmærkesnor (hvad hedder sådan en egentlig? I hverfald, du ved nok hvad for én jeg mener).

Jeg elsker navnet. Det emmer af nøjsomhed, sirlighed og kærlighed til den lille modtager af et stykke strik. Ved første gennembladring er der vandfarver og nogle få, men meget velovervejede streger, smukke billeder i enkel stil og god plads. Jo, det er ret tydeligt at Anne-Sophie har mere end godt styr på form, farve, rum og strukturer. Da jeg først bladrede igennem bogen var det svært at se detaljerne i modellerne, men jeg erfarede senere at det til dels var det grå vejr udenfor der var skyld i det. På en solskinsdag træder de lidt bedre frem. For enkelte modeller har jeg dog stadig svært ved at se strukturerne ordentligt, så det er heldigt at der er flere billeder af den samme model. Billederne er smukke, enkle og med fokus på det strikkede. Bogen er en ordentlig moppedreng på over 200 sider, og der er gjort meget ud af opskrifterne og flere billeder af hver model. Det kan jeg rigtig godt lide.

STILEN
Anne-Sophie har valgt modeller som har et strejf af vintage og 1940’erne, men alligevel med et moderne udtryk. Der er strukturstrik og hulmønstre, glatstrik og omvendt glat (en af mine personlige favoriter). Få snoninger og ingen flerfarvestrik.

For de der kender til Anne-Sophies stil fra hendes andre opskrifter, er der en tydelig sammenhæng. Jeg synes det klæder de fleste børn, og kan styles så det bliver mere eller mindre vintage. Det er et ret godt bud på tidsløst design.

OPSKRIFTERNE
Bogen er bygget op efter et koncept; der er 10 kategorier, der hver indeholder 3 opskrifter. 30 opskrifter i alt.
Der er bloomers, leggings, dragter, overalls(!), jakker, sweatre, bluser, kraver, kyser og huer. Vi er altså godt dækket ind på hele garderoben. Alligevel studsede jeg over at overalls havde fået en kategori for sig selv. Og der er ingen kjoler, da bogens opskrifter alle sigter efter at være unisex. Dog synes jeg at den hælder til den drengede side. Men jeg er også en tøset pigemor.

Først i bogen er der en oversigt med en side pr kategori, hvor alle modellerne kan ses. Derefter kommer en lookbook-del med større billeder af modellerne, hvor detaljerne træder bedre frem. Jeg er særligt begejstret for oversigtsdelen, som giver et hurtigt overblik (deraf navnet :D) og dermed muligheden for at overveje hvad man skal give sig i kast med.

Alle opskrifterne har hentet deres navn blandt træer og buske, og det giver både en rød tråd igennem bogen, og samtidig et hint om hvordan modellen ser ud. Navne er altid svært – tænker jeg – men det er en rigtig god løsning, da naturen har rigeligt med navne at tage af.

Der strikkes på pinde 2,5mm – 4,5mm. De mindre projekter som bluser, bloomers og kyser på pinde 2,5 og 3mm. De større som jakker og sweatre på 3,5-4,5mm.  Jeg foretrækker de små pinde når jeg strikker til små mennesker – det passer ligesom bedst sammen, og maskerne blive ikke for voldsomme til de små hoveder og kroppe.

GARN
Der arbejdes med garn fra Knitting for Olive i alpaca, merino og uld/bomuld. Jeg kan kun sige, at valget passer mig rigtig godt. Jeg er meget tilfreds med deres kvaliteter og farver, og vil sandsynligvis vælge det foreslåede garn når jeg skal strikke en af modellerne op. Derudover har flere af deres garner den samme løbelængde og kan fint erstatte hinanden, så man med ét indkøb har frit valg mellem mange af modellerne. Eller man kan strikke et mindre projekt som fx en kyse eller krave, hvis man har en rest. Alle modellerne er strikket op i støvede og dusede farver, og jeg finder ingen pangfarver der springer i øjnene. Det skulle da lige være den mørke karryfarve, der for mig er lidt pang. Men det er det eneste. Også her er farvevalget en smule til den drengede side. Bare lidt.

MINE FAVORITTER

Hvis jeg havde den samme tid som før jeg blev mor, ville jeg have en liste af modeller som jeg gerne vil lave. Der er nemlig mange fine basismodeller, som passer rigtig fint ind i garderoben. Nu skal jeg være mere omhyggelig med at vælge, da jeg sandsynligvis kun når en enkelt eller to. Jeg tror valget må falde på Birke Kyse, Hindbær Krave og Elle Dragt. Okay, det var vist tre. Men så, to små og en større projekter.

En rigtig fin og smuk bog med basismodeller til en strikket garderobe for små mennesker.

Og til sidst lige et par billeder fra bogen.

 

 

 

 

 

 

 

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

4 thoughts on “OMHU – strik til de mindste”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.