Originalgarn vs dit eget garnvalg

Mit valg af garn til en opskrift varierer meget.

Nogle gange tager jeg det garn der står i opskriften, andre gange ikke.

Når jeg vælger original garnet er det oftest fordi:

  • jeg har det i forvejen
  • jeg kan købe det i nærheden, eller har mulighed for at se og mærke det på fx en messe i nær fremtid
  • jeg ikke synes at et andet garn kan erstatte det

Sidst men ikke mindst, så er chancen for succes generelt ret høj, hvis jeg vel at mærke kan lige originalgarnet. Både fordi det kan være lettere at få den rigtige strikkefasthed, men også fordi farver og garnkvaliteten spiller en stor rolle. Tag fx Helga Isagers cardigan Swallow fra bogen Finstrikket – jeg har endnu ikke set en (tofarvet) version der er flottere end den der er i bogen. Og jeg har bladret i mange projekter på Ravelry. Den sidder bare lige i skabet. Farvepaletten hos Isager er helt unik, og derfor gør det samme sig gældende for bl.a. Cashmere cardigan, Manchuria jakke, Robin trøjen og Helle cardigan. Det er utrolig svært at finde farver og sammensætninger heraf, som kan overgå Isagers palette og Helgas nøje skarpe blik.

Dermed ikke sagt at det ikke kan lade sig gøre. Min egen cashmere cardigan er delvist Isager garn, men også rester af cashmere købt på en ferie. Jeg har dig lænet mig meget op ad farverne på originalversionen, for det er jo lige mig 😀

Årsagerne til at strikke i et andet garn end originalgarn kan bl.a. være:

  • det er ikke muligt at skaffe originalgarnet, fordi det er udgået
  • originalgarnet kun sælges på den anden side af jorden og du ikke vil tage chancen
  • originalgarnet er for dyrt
  • dit projekt skal have et andet udtryk end den oprindelige model
  • du har et mere lækkert garn på lager
  • du ikke bryder dig om originalgarnet

Endelig er der den (oplagte) mulighed at du har garn på lager som passer perfekt til opskriften. Her midt i projekt stashdown kan jeg jo kun være fortaler for det.

Inden jeg kaster mig ud i at erstatte originalgarn med mit eget garn fra lager, spørger jeg dog mig selv om det endelige produkt bliver som jeg gerne vil have det – er det den rigtige kvalitet jeg har fat i? Jeg vil ikke ende op med en dårlig ‘kopi’ af den rigtige model, fordi jeg valgte at bruge noget andet garn. For de fleste af os gælder det vist, at vi har flere strikkeplaner end vi kan nå at realisere, og derfor synes jeg at det er vigtigt at vælge sine projekter med omhu, så man bruger sin tid rigtigt. Valget af garn og farve spiller en væsentlig faktor, når succesen af et projekt skal vurderes.

Når det kommer til valg af garn, er det også mit indtryk af erfaring spiller en vis rolle. Da jeg selv som helt ny strikker skulle vælge garn til et projekt, opdagede jeg ret hurtigt at jeg fik gode resultater hvis jeg valgte originalgarn, og dermed kunne fjerne en risiko for at ende op med et katastrofalt projekt. Selvom jeg kunne læse mig til en strikkefasthed, tjekke løbelængde og strikke strikkeprøver, så lærte jeg alligevel på den hårde måde at der ikke er plads til afvigelser når det kommer til trøjer og cardigans. Bare en enkelt maske til eller fra kan jo få stor betydning for det endelige produkt.

Jo mere jeg strikkede og lærte, jo bedre blev jeg også til at erstatte det garn der stod i opskriften med det jeg havde på hylderne. Måske vil jeg en dag, når jeg er blevet en meget bedre strikker, kunne skifte ubesværet mellem garnkvaliteter og dermed have fuld bevægelighed når det kommer til garnvalg.

Et særdeles godt, alternativt garnvalg (hvis jeg selv skal sige det) er det jeg brugte til Exploration Station og Camomille sjalet. Jeg har fået et fantastisk stykke strik ud af begge, og jeg ville vælge de samme kvaliteter hvis jeg skulle lave dem igen. Jeg har strikket min Siberia anorak i originalgarn, og det er jeg så glad for. Den har fået præcis det udtryk jeg gerne ville have, og som jeg tror jeg ville have haft svært ved at genskabe med et andet garn, både pga kvalitet og farve.

Hvad er dine erfaringer med originalgarn vs eget garnvalg? Vælger du altid det ene frem for det andet? Eller måske en blanding? Hvad er afgørende for hvad du vælger? Er det nogle af ovenstående faktorer, eller måske nogen jeg ikke har tænkt på?

Jeg vil så gerne høre om det i en kommentar, på Facebook eller Instagram – hvor det nu passer dig. Hvis du ikke kan finde tiden til at skrive en kommentar, må du meget gerne svare på nedenstående. Både til min, din og andre information – for jeg er sikker på at du også er nysgerrig efter at vide hvad andre mener og vælger ud fra 🙂

[socialpoll id=”2368825″]

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

 

 

One thought on “Originalgarn vs dit eget garnvalg”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.