Ravelry – #5 projects

Det er ved at være noget tid siden jeg har skrevet en miniguide til Ravelry. Der er stadig et par ting jeg ikke har været omkring, og det er bl.a. projekter.

En af de primære årsager til at jeg bruger Ravelry, er muligheden for at oprette projekter.

Jeg opdagede nemlig, at jeg efterhånden som jeg strikkede ting og måske gav nogle væk i gaver, gerne ville have en slags bibliotek over de ting jeg havde strikket. Jeg startede med at oprette en opslagstavle på Pinterest, men det var ikke rigtig nok.

Jeg havde en profil på Ravelry, men brugte den ikke, da jeg synes det var uoverskueligt og ikke særlig pænt. Der var også en masse grimme strikkede ting, så var det noget for mig?

Jeg kiggede dog nærmere på det, og fandt ud af at det var præcis det jeg havde ledt efter. En mulighed for at gemme mine projekter med alle detaljer jeg kunne komme på.

Jeg har pt oprettet 130 projekter på Ravelry, og efterhånden er jeg blevet lidt bedre til det.

Projekter kan oprettes på flere forskellige måder – enten ved at stå på den opskrift du skal i gang med at strikke, og trykke på cast on i højre hjørne. Du kan også gå i dit notebook og trykke add project.

Først skal du angive hvilket håndarbejde dit projekt er, hvad du vil kalde det og evt linke dit projekt til en opskrift.

I næste skærmbillede kan du tilføje flere værdier, såsom hvem projektet er til, linke til en anden Ravelry bruger, hvilken størrelse du strikker, hvor opskriften er fra og hvad opskriften hedder (hvis opskriften er i Ravelrys bibliotek).

Du kan også angive hvis dit projekt er sammensat af flere forskellige opskrifter – tryk på additional patterns for at tilføje flere opskrifter til det samme projekt.

Tags
Tags bruges på flere måder. Jeg bruger tags på følgende måde:

– Jeg angiver hvilket år jeg har strikket projektet i. På den måde kan jeg finde ud af hvor mange projekter jeg har strikket på et år. Se længere nede hvordan.

Hvis du som jeg også godt kan lide statistikker, kan du angive designernavn, projekttype, knitalong, etc. Jeg angiver fx 20xxstashdown hvis det er et resteprojekt, testknit, sampleknit, cables eller lignende.

Der er også forslag til tags, men du finder sikkert din egen metode når du ved hvad du gerne vil vide om dine projekter.

Needles
Dernæst kan du skrive ind hvilke pinde størrelse(r) du bruger til dit projekt, Du strikker måske ikke på samme pindestørrelse som angivet i opskriften, og måske skal du pludselig lige ‘låne’ pindene til et andet projekt. Og hvilke pinde var det så liiige du strikkede dit projekt på? Det står heldigvis lige der på din project page. Derudove kan det jo være nyttigt for andre at vide hvilken pindestørrelse du har strikket på (selvom strikkefasthed er forskellig)

Gauge
Denne feature er ret ny – muligheden for at skrive din strikkefasthed ind. Du følger måske ikke samme strikkefasthed som i opskriften, så er det yderst nyttigt at have stående her. Hvis du senere vil strikke med det samme garn, kan du blot kigge på dit project hvilken pind der gav hvilken strikkefasthed. Der er i et skrivefelt mulighed for at angive om srikkefastheden er opnået i almindelig glatstrik, eller evt i mønster. Endelig kan det være nyttigt for andre at se, hvilken strikkefasthed du har opnået med hvilken pind. Du kan også autoudfylde med strikkefastheden fra opskriften hvis du har ramt plet.

Yarns
Endelig kan du tilføje hvilket garn du har bugt. Du kan både tilføje garn, eller vælge garn fra dit Ravelry stash. Jeg gør det sidste, for det er hammersmart. Søg dit garn frem, og angiv så (når du er færdig) hvor meget garn du har brugt. Det kunne jo meget vel være i gram, så du ved præcis hvor meget du har tilbage i dit stash. På den måde udnytter du funktionen omkring stash optimalt.
Tilføj alle de garner du bruger. Det er super nyttigt for både dig selv og andre Ravelry brugere, at kunne se hvilket garn du har brugt til den specifikke opskrift, og hvor meget du har brugt til hvilken størrelse. Jeg kigger altid på andres garnvalg, før jeg vælger garn til et projekt.

Notes

En sidste finesse er muligheden for at skrive noter til dit projekt. Har du lavet nogle ændringer til opskriften, som andre kan bruge? Har du gjort dig nogle erfaringer undervejs i processen, som du ville gøre anderledes næste gang? Alt sammen er interessant for andre brugere, og for dig selv hvis du vil strikke modellen igen, eller bare huske hvad det nu var du lavede om da du strikkede den. Notes kan skrives i boksen, eller tilføjes på det lille ikon (kommer frem når du ikke er i gang med at redigere din project page) – så kommer der også en dato på.

Progress box

I øverste højre hjørne er der en lille boks. Her kan du angive hvor i processen dit projekt er (både med tekst og procent progress bar), og hvornår du er startet og sluttet.

Ratings

Under progress boxen er der mulighed for at rate både opskrift og garn, både til din egen og andres brug.

Photos

Endelig er der muligheden for at tilføje mange billeder af dit projekt. Under fanen photos kan du uploade billeder direkte fra Instagram (smart!), ligesom du kan uploade fra computer og et par andre muligheder. Hvis det er en gave, sørger jeg altid for at få lagt et billede af det færdige projekt op på min project page.

Blog post og comments

I de to næste faner kan du linke et blog post du har skrevet til dit projekt (hvis du har en blog), og endelig er der den sidste fane med kommentarer fra andre og dig selv til dit projekt.

Se et eksempel på en af mine project pages lige her.

Project forsiden

I din notebook finder du alle dine projekter. Efterhånden som du får produceret en masse strikkede projekter, kan du måske få behov for at sortere lidt i dem. Her kommer tags ind i billedet. Du kan nemlig oprette flere faner, som indeholder projekter med bestemte tags. Det første eksempel er årstal. Jeg har oprettet en fane for hvert år, og har sat tællefunktionen til, så jeg hele tiden kan se hvor mange projekter der er i hver fane. På den måde kan jeg hele tiden se, at jeg er startet på 49 projekter (store som små) i 2016, mens jeg i 2015 strikkede 56 projekter. Derudover har jeg en fane som indeholder resteprojekter i 2016, projekter strikket efter Camilla Vads designs, alle mine sokker, og alle teststrikkede modeller. Opsætningen af faner foregår i den bagerste fane organize.

Derudover kan du også vælge forskellig sortering af dine projekter (jeg har altid WIPs, recent 1st), ligesom du kan sortere på status (in progress, finished, osv). Endelig er der en almindelig søgefunktion (skrivefelt) eller advanced search, hvis du har seriøst mange projekter og det er helt uoverskueligt.

I øverste højre hjørne kan du skifte visning af dine projekter. Jeg har altid den midterste visning, der viser hvor langt du er i processen angivet i procent (kommer fra progress bar’en) ligesom et hjerte og et tal viser hvor mange der har tilføjet dit projekt som favorit, mens en talebobel betyder at nogen har kommenteret på dit projekt.

I bunden af din project page får du to informationer;

  • hvor mange meter garn fordelt på projekter du har strikket – tryk på view details og bliv lidt klogere på dine mange projekter og hvilke der har slugt flest meter garn
  • hvor mange af dine billeder der kan ses på den relevante opskrifts pattern page.

Mere har jeg ikke at fortælle om projects og project page. Husk at dine oplysninger om et projekt kan være guld værd for en anden strikker, og jo flere detaljer du udfylder, jo bedre husker du selv mens du hjælper andre.

Har du et fif jeg ikke kender til? Skriv det endelig i en kommentar, så jeg og alle andre kan få glæde af det. Og klap så lige dig selv på skulderen for at være knivskarp til at bruge Ravelry.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid. Vi ses på Ravelry 🙂

Kærligst,

Pernille

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.