Strikkedagbog galore

Jeg skal ellers love for at det analoge format har ramt strikkeverdenen. Strikkedagbøger i mange formater og afskygninger popper op rundt omkring. Sammen med bullet journals, som for de der bruger det, sikkert også indeholder forskellige strikkerelaterede lister mv. Der er også en decideret knitting bullet journal, som er en fusion af de to koncepter. Den er, så vidt jeg ved, udsolgt for længe siden.

Har du en strikkedagbog? Foruddefineret eller hjemmelavet i en notesbog? En bullet journal? En knitting bullet journal? Måske flere af dem?

Jeg selv har en bullet journal, som jeg er utrolig glad for. I perioder bruger jeg den meget, i andre ikke så ofte. Jeg har også en strikkedagbog fra Laine Magazine. Og før den havde jeg en notesbog med alle mine strikkenoter. Og så holder jeg styr på mine projekter, mit stash og min queue på Ravelry. Om det er en smule forvirrende? Ja tak. Om der er overlap mellem dem? Det tror jeg nok.

Selvom jeg bruger dem på forskellige måder, tror jeg nu nok der er plads til en smule simplificering. Jeg fastholder uden tvivl mine registreringer og noter på Ravelry. De skaber rigtig meget værdi for mig på flere forskellige måder. Jeg er også rigtig glad for min bullet journal, som jeg også bruger til alt mulig andet end strik. Særligt under min graviditet og barsel var der et stort behov for at skrive lister og holden-styr-på. Strikkedagbogen fra Laine bliver udfyldt, men derefter kommer der ikke en ny. De ting jeg skriver og sætter i den, må leve videre på Ravelry og i min bullet journal. For der er jo også et andet aspekt. Hvad når den er udfyldt? (hvis den da nogensinde bliver det..?!) Vil jeg så gemme den? Og til hvad? Vil jeg få kigget i den? Den skal jo have en plads, og vi har faktisk rigeligt med ting der skal have en plads.

-o-

Hvad præcis er det så jeg skriver om i mine strikkedagbøger?

Nedenfor er nogle af de notater, som jeg har fundet mest anvendelige, som har været meget brugt og som jeg vil fortsætte med at notere.

Mine (fysiske) mål
Jeg har fundet en trøje, som sidder rigtig godt og målt den. Længde, bredde, ærmer, skulder osv. I min notesbog har jeg tegnet en trøje og skrevet målene på. Når jeg skal strikke en trøje, finder jeg altid min ‘skabelon’ frem og sammenholder mine mål med de der er i opskriften. På den måde kan jeg bedst finde ud af hvilken størrelse jeg skal lave, men også om der bør være nogle modifikationer til opskriften. Det fungerer rigtig godt.

Min strikkefasthed
Den strikkefasthed jeg opnår med et bestemt garn og en tilhørende pindestørrelse bliver noteret. Særligt favoritterne. Så er det nemlig ligetil hvis jeg skal bruge den samme kombination igen. Jeg har i flere tilfælde også målt strikkefastheden på en godt brugt trøje, for at se om den har udviklet sig siden jeg blev færdig, så at sige. Gentagen vask og brug har vel en form for påvirkning. Der er nu også mulighed for at indtaste strikkefasthed under det enkelte projekt på Ravelry. I det tilfælde kan den analoge registrering faktisk udgå.

Fremtidige projekter
En god gang tørstrikning kan man også finde i flere formter. Lister over projekter, som jeg falder over og gerne vil lave en gang i fremtiden og hvilket garn jeg påtænker at bruge. Mere konkret har jeg også lavet en liste over projekter som jeg forventede/håbede at kunne lave til Laura inden hun blev født. Det har hjulpet mig til at holde fokus og ikke bare hovedløst slå op til projekter, som jeg synes kunne være spændende, men istedet har jeg fået lavet de ting hun fik brug for, og i forskellige størrelser, så hun hele tiden er dækket ind. Igen – denne mulighed er også dækket af Ravelry, nemlig i queue funktionen, og den bruger jeg flittigt. Her noterer jeg også hvilket garn jeg ønsker at bruge, eller linker ligefrem til det i mit stash.

Garnønskeseddel
Jeg indrømmer det gerne. Jeg har også en ønskeseddel over garn, jeg godt kunne tænke mig at prøve.  Hvis købelysten melder sig, kan det være en god afledning lige at skrive det op i stedet for bare at klikke det hjem. Står det stadig på både fremtidige projekter og ønskeseddel efter noget tid, så er der en god chance for at jeg faktisk får det lavet.

Garnalternativ
Jeg har tidligere skrevet om originalgarn vs eget garn. Jeg har en side i min strikkedagbog, hvor jeg har noteret forslag til garn, der kan erstatte hinanden. Et eksempel er, at jeg har byttet Brooklyn Tweed Loft ud med Englegarn Merino Fine. Det er et alletiders bytte, fordi prisen er en helt anden, og det er et dansk produceret garn. Når jeg støder på et alternativ, noterer jeg det, og kan finde det frem hvis jeg støder på en opskrift og ikke har originalgarn på lager. Man kommer dog ikke uden om en strikkeprøve – men det gælder jo uanset om man vælger originalgarn fra opskriften eller finder sit eget alternativ.

Detaljerede projektnoter
Det sker, at jeg laver så mange modifikationer til en opskrift, at jeg har brug for at samle mine noter og beregninger et sted. I det tilfælde har jeg lavet en side i min strikkedagbog, hvor jeg noterer fx hvor mange pinde jeg skal strikke før indtagninger eller lignende. Der er også som regel en skitse, hvor jeg skriver mål/antal pinde/masker på. Hvis jeg igen en dag tager den slags udfordringer op, så kan detaljerede noter af denne slags leve videre i min bullet journal.

Måneden i strik
Jeg har de seneste måneder haft en ‘måned i strik’ i min bullet journal. Her noterer jeg de projekter, som jeg regner med at skulle arbejde på i den kommende måned, de enkelte steps med mulighed for at ‘hakke af’ og dermed følge processen. Det hjælper mig ligeledes til at holde mig til de projekter jeg har gang i.

For juni måned så siden således ud:

Praline

  • strik fra ærmekant til halskant √
  • forkanter √
  • knapper →

Fort Grey – strømpe nr 2

  • tå √
  • fod √
  • hæl √
  • ben √

Magnum

  • ærme nr 1 – √→
  • ærme nr 2 →

Øvrige
Af andre notater har jeg skrevet mit fokus for 2018 op.

Hvad bruger jeg IKKE mine strikkedagbøger til

Garnlager
Jeg skriver ikke mit garnlager op i min strikkedagbog, selvom der er sider beregnet til det. Jeg skriver det heller ikke i min bullet journal. Til gengæld bruger jeg en del krudt på at lægge det ind i mit stash på Ravelry. Der kommer så mange glimrende funktioner med. Dem har jeg i øvrigt skrevet mere om lige her.

Hvad har du af nyttige noter i din analoge strikkedagbog? Jeg vil meget gerne høre om det.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid og fortsat dejlig sommer.

Kærligst,

Pernille

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.