Strikket garderobe #6 – tørklæder og sjaler

Den strikkede garderobe består ikke kun af beklædningsgenstande, men også af accessories – huer, luffer, tørklæder, pandebånd, strømper, sjaler, halvhandsker, sutsko og hvad du ellers kan finde på. Og hurra for det! For der er så mange fine accessories derude, de er hurtigere at strikke, der er mulighed for at prøve nye teknikker og bruge garnrester.

Accessories er også et godt sted at starte for nye strikkere. Det er overskuelige projekter, som ikke koster en formue i garn. Det er også her du kan lege med de farver der ikke går an til beklædning. Så er der håb for dit garn, der ikke egner sig til trøjer og cardigans.

Her er et par af de helt overordnede overvejelser jeg gør mig omkring accessories, for at få mest mulig brug ud af dem:

  • Ville jeg købe den hue eller det tørklæde i en butik? Hvis nej – hvorfor så strikke det? Hvis ja – perfekt!
  • Passer de i stil og farver til mit tøj/overtøj?
  • Er de udelukkende til udendørs brug, eller vil/kan jeg også bruge dem indenfor?

Denne gang dykker jeg i tørklæder og sjaler, og de tanker jeg gør mig for at få mest mulig brug ud af denne type accessories. Husk som altid, at det er mine tanker, som jeg håber at du kan bruge. Alle er forskellige – måske er du ikke enig med mig, men det er jo også en form for afklaring?

TØRKLÆDER / SJALER

En af de accessories jeg ser allerflest af, er tørklæder og sjaler. Fordi der er så mange muligheder, prøver jeg at være endnu mere bevidst når jeg vælger hvilket tørklæde eller sjal jeg vil strikke. Jeg overvejer derfor følgende:

  • Et mindre tørklæde/ sjal kan bruges både udendørs og indenfor. Et større sjal er måske mest til udendørs brug, da det kan virke voldsomt at gå med inden døre. Jeg har begge dele, og bruger også begge dele.
  • For mindre tørklæder, skal det passe til mit tøj, for at jeg kan bruge det inde døre. Farvemæssigt skal det passe til min tøj garderobe, mens designet gerne må være simpelt og fint.

Mindre tørklæder til indendørs brug kunne være Haro af Sarah Pope for Brooklyn Tweed, Meandering Shawl af Stephen West for Loop, Marin af Ysolda Teague eller Camilla Shawl af Carrie Bostick Hoge.

  • Større tærklæder som bruges udendørs, favner alle de andre. Farverne og designet må gerne være mere udfordrende. Der er mere plads til leg, eller til at skeje lidt ud. Jeg skal dog stadig kunne gå med det, uden at føle mig for hjemmestrikket.
  • En særlig jakke kan godt have sit eget tørklæde og dermed blive et sæt. Det er bl.a. tilfældet for min lyse mintfarvede forårsjakke, hvor jeg bruger dette Exploration Station til. Jeg er ved at lave endnu et tørklæde i de samme farver, så mit udvalg af matchende tørklæder til foråret bliver fordoblet. Jeg kan godt lide at lave matchende sæt, og har fundet ud af at jeg får brugt de forskellige tørklæder mere, hvis de hører sammen i sæt. Det samme gør sig gældende for andre accessories som fx huer eller vanter.

 

  • Vælg bløde garner, som du helt sikkert ved at du vil gå med mod huden på halsen. Det er så ærgerligt at vælge garn, som ligger lige på vippen til at være for krads. Det vil sikkert blive fravalgt når du skal vælge tørklæde.
  • Kig på modellen og overvej hvordan du vil bruge det – skal det rundt om halsen og bindes? Så skal det være langt nok, så du ikke bliver kvalt. Vil du bruge det over skuldrene, skal det modsat ikke være for langt. Skal det være dybt eller smalt? Kig på hvad du bruger mest, eller tror at du vil bruge mest. Jeg har fundet et par modeller frem nedenfor, med vidt forskellig form – hvad er din favorit i brug, når det kommer til form?
Compass Shawl af Shannon Cook
Compass Shawl af Shannon Cook – et klassisk trekantet sjal
Hollows af mandarine's - et smalt, langt sjal. Formen kaldes crescent.
Hollows af mandarine’s – et smalt, langt sjal. Formen kaldes crescent.
Half Circle Dreamy Moon Shawl af Nuria Pastor - formen er naturligvis halvmåne
Half Circle Dreamy Moon Shawl af Nuria Pastor – formen er naturligvis halvmåne

Alle tre modeller kan findes på Ravelry, hvor jeg også har lånt billederne.

Det trekantede sjal synes jeg er oplagt til udendørs brug. Det er typisk større, og dybt midt på. Der er uendeligt mange opskrifter at vælge imellem, fordi det muligvis er den mest klassiske sjalsform. Camomille, som er mit yndlingssjal, har denne trekantsform og det fungerer rigtig godt for mig.

De lange, smalle sjaler er mere som en tørklæde. Det kan nå rundt om halsen flere gange, og sidder rigtig pænt fordi det ikke er så dybt. Mit Void sjal er denne form, og jeg bruger det både udenfor og på kontoret. Pindene bliver på nogle modeller meget lange, så hvis du kører død i 400+ masker, vil jeg anbefale et kig på Beecharly’s modeller – hendes tørklæder har korte pinde, men stadig samme form.

Det halvmåneformede sjal er så fint at have over skuldrene, så det ligger ned af ryggen og varmer, og samtidig pynter. Grundet formen har det ikke ‘spidser’ der kan bindes som de andre sjaler. Det kan godt bruges rundt om halsen, men sætter sig ikke lige så nemt som de tø øvrige. Jeg er dog meget glad for mit Exploration Station, som er halvmåneformet, og bruger det rigtig meget.

Der er også de almindelige halstørklæder – et langt rektangel. Jeg ser det ikke særlig tit strikket op, fordi det kan være et ret kedeligt projekt. Derudover skal det være overraskende langt, før det har en længde der gør det anvendeligt. Når det først er færdigt, er det dog meget brugbart. Hvis du vil kaste dig ud i det, kan du enten vælge et no-brainer projekt som du kan have med dig i tasken (du bliver helt sikkert glad for det færdige halstørklæde) eller et med nogle teknikker som du gerne vil prøve eller forbedre.

Endelig er der de asymmetriske tørklæder og sjaler. Dem som har en sjov form, eller ikke falder ind under andre kategorier. Kig på formen og overvej hvad du vil bruge tørklædet til. Har det snipper der kan bindes? Er det smalt eller dybt? Stort eller mindre? Sjaler så sjove at strikke, men bør ikke havne nederst i kurven fordi det ikke er anvendeligt. Pas især på tørklæder der er lige små nok – de kan være svare at få brugt, fordi de ikke er store nok til at sætte ordentligt.

Mine favoritsjaler og tørklæder på Ravelry kan du finde lige her.

Det var alt for nu.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

One thought on “Strikket garderobe #6 – tørklæder og sjaler”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.