Strømpestrik #1 – opskrifter

OPSKRIFTER

Første afsnit i miniserien om strømper handler om opskrifter.
Der er et hav af strømpeopskrifter, og rigtig mange af dem er gratis og blandt mine favoritter.

For begyndere udi strømpestrik vil jeg anbefale at starte med et ribmønster. En strømpe der på en eller anden vis veksler mellem ret og vrang. Det giver nemlig en fleksibel strømpe der nemt passer på foden. Er den en smule for stor, vil ribstrukturen trække strømpen lidt sammen, mens en for lille strømpe kan udvides i det fleksible ribmønster.

Brug det som en lille reminder når du vælger et strømpemønster. Hvis der indgår både ret- og vrangmasker, så vil det give fleksibilitet. Der kan sagtens også være opskrifter med både snoninger, hulmønster og flerfarvestrik (jeg giver et par glimrende eksempler lige om lidt), som er fleksible fordi der indgår både ret og vrangmasker.

Det kan være en strømpe udelukkende i rib som denne. Det kunne også være en af de nedenstående, som alle er gratis og med et alletiders ribmønster.

Hermione’s Everyday Socks
Vanilla Latte socks
Blueberry Waffle Socks
Broken Seed Stitch socks (strikkes i to farver og er perfekt til rester!)
Monkey socks

Jeg har selv strikket de 4 første, som må siges at være klassikere inden for strømpestrik.

OPSKRIFTER DER HOLDER PINDENE VARME
For mit eget vedkommende kan jeg sige, at kombinationen af lækkert garn og en interessant opskrift kan få strømperne til nærmest at flyve af pindene. Opskriften skal være tilpas interessant, men ikke så svær at jeg skal koncentrere mig meget når jeg strikker på dem. Det vil som regel være et mønster som gentages, og som efter et par gentagelser er nemt at huske, så jeg ikke skal kigge i opskriften. Af eksempler kan jeg nævne Mercury Socks (gratis opskrift!), Vestigial (også gratis!) og Fort Grey.

Og tjek så lige et par nye designs ud, som er smukke og uden tvivl rigtig sjove at strikke.

Astor Socks og Irving Socks af Jaclyn Salem
Munlochy Socks af Clare Devine
Memory Lane Socks af Hanna Lisa Haferkamp
Honey Bee Dance Socks og Magnolia Socks af Helen Stewart

PAS PÅ!
Personligt synes jeg at man skal være (let?) øvet og/eller varsom med at vælge strømper med flerfarvestrik. Det bliver ofte lidt tættere og har ikke meget fleksibilitet. Skulle du falde over en opskrift med vævestrik, så har det lidt samme effekt – det giver ikke altid det mest fleksible stykke strik. I den modsatte ende er hulmønstre, som hvis det dækker en væsentlig del, godt kan blive lidt løst.

INSPIRATION
Hvis du vil se lidt nærmere på strømpeopskrifter, så finder du min egen lille samling her, mine favoritter lige her, og de gratisopskrifter jeg har i mit bibliotek lige her. Jeg strikker stort set kun efter engelske opskrifter, og hvis du er ny inden for dette, så har jeg lavet en udemærket lille strikkeordbog i dette indlæg.

Når du kigger på en opskrift på Ravelry, så husk at kigge forbi og se andres projekter. Her kan du få en idé om hvordan strømpen ser ud i forskellige farver og forskellige typer garn. Find en lille vejledning til at navigere rundt i Ravelry projekter lige her.

Endelig har jeg spurgt mit strømpepanel om deres favoritopskrift. Her kommer deres bud.

Christina @theknittingchemist:
Jeg har nok et par stykker afhængig af typen af strømpegarn. Mine favoritter til semisolid garn er Cadence og Rumpelstiltskin af verybusymonkey. Der er en god rytme i mønstret, når man strikker dem og de færdige strømper er bare så flotte og de sidder godt på foden. Jeg kan godt lide Monkey socks eller Hermiones everyday socks til speckled garn. En anden af mine favorit strømpedesignere er Rachel Coopey. Jeg lærte nærmest at strikke strømper efter hendes bøger Coop Knit Socks. Mønstrene kræver typisk lidt mere tankevirksomhed under strikkeprocessen og efter min mening er de klart bedst til ensfarvet eller semisolid garn.

Lisbeth @bethgaard
Jeg vender altid tilbage til følgende opskrifter: Vestigial og Hermione’s Everyday Socks – derudover har jeg med stor fornøjelse strikke cadence og Rumpelstiltskin – de 2 sidste kræver mere, men resultatet er godt nok pænt og hele arbejdet værd! Ellers må jeg også anbefale Rivercat og Tadpoles. Jeg tror i øvrigt at alle nævnte opskrifter er gratis.

-o-

Har du en eller flere favoritopskrifter, når det kommer til strømper? Opskrifter du har nydt særlig meget, eller kan se dig selv vende tilbage til? Jeg vil meget gerne høre om det.

Kast dig ud i de mange smukke opskrifter og find dem du bedst kan lide, og gør dig så klar. For i morgen skal vi snakke om garn! Smukt, blødt, stærkt strømpegarn.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

Du kan læse første indlæg i min miniserie om strømper lige her.

12 thoughts on “Strømpestrik #1 – opskrifter”

  1. Jeg har kun strikket efter én opskrift indtil videre.. Ragg strømper på pind 5. De var et glimrende sted at starte, fordi de er helt simple – og det passede lige med noget restegarn jeg havde liggende. Jeg ser frem til at skulle strikke andre typer – det var jo slet ikke så svært som jeg havde gået og troet.

      1. Jeg slår snart op til Frasier Fir – strik med jeg skal bare lige modtage en masse strømpegarn fra Socks Yeah

  2. Jeg holder nu også meget at strikke helt simple sokker, glatstrik og timeglashæl. Sådan et strikketøj kan findes frem når der ses tv, og selvom det er et stykke tid siden er det ikke svært at genoptage. Selvfølgelig er det også hyggeligt med flotte mønstre og hjernegymnastik, men synes nu også at den helt enkle sok er værd at strikke.

    De bedste hilsner Gitte, nu på jagt efter lækkert håndfarvet strømpegarn….

  3. Mina Philips laver nogle skønne strømpe opskrifter. De har mønster, men er nemme at huske.
    På Ravelry hedder hun Knitting Expat designs

    1. Jeg har endnu til gode at prøve hendes opskrifter. Det er fordi jeg synes hun vælger garn med for mange farver, eller som er decideret grimt! 🙂 Jeg har svært ved at mønstrene når hun bruger garn med så mange farver. Men jeg kan kun forestille mig at hun er fænomenal til at lave opskrifter. Jeg mener – hvor mange strømper har hun ikke strikket?

  4. Hold da op en smuk samling strømper du har på Ravelry. Jeg har strikket en håndfuld strømper (eller fodfuld), Eneste ting jeg bliver ved med at være utilfreds med er elasticiteten i min opslagning. Selvom jeg føler den er fin og elastisk, så over tid med den for løs eller noget. Hvilken opslagning bruger du? 🙂

    1. Mange tak, Maja 🙂 Hvis jeg strikker oppefra og ned og dermed slår op ved skaftet laver jeg ofte en almindelig krydsopslagning. En anden og bedre mulighed er german twisted cast on. Man skal lige have lært den og derudover være obs på at der er forskel på opslagning af ret- og vrangmasker – deri ligger også en del af elasticiteten. Bykaae har en video på youtube der viser den. OG hvis du har mod på det, er der endelig tubular cast on. Den er så flot og elastisk, men tager lidt tid. Hvis du oplever at strømperne over tid bliver for løse i kanten tænker jeg at du med fordel kan ri en tynd elastiktråd langs kanten? Jeg gør det med trøjer der er blevet for vidde i halsen og det er en hurtig og effektiv måde at forlænge brugstiden. Hvis du rir to elastiktråde med ca en cm mellemrum i den øverste del af skaftet tænker jeg at du får en ret velsiddende strømpe. Jeg må muligvis lige prøve det på en af mine egne par.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.