Strømpestrik #3 – pinde

Til strømpestrik kan du enten bruge strømpepinde (5 korte pinde) eller en lang rundpind og strikke magic loop. Jeg bruger selv magic loop, da jeg synes det er mere behageligt og væsentligt nemmere at slå op. Der er også lavet særlige buede pinde til strømpestrik (her skal bruges 2), og en rundpind med kort wire og meget korte pinde. Jeg har kun hørt den omtalt på engelsk som 9inch circular needle, og de laves af bl.a. HiyaHiya og Chiagoo. Jeg har ikke selv prøvet dem, og tvivler på at det vil være noget for mig. Jeg synes hurtigt det bliver krampagtigt at holde på korte pinde.

Find ud af hvad der passer til dit temperament. Du vil sandsynligvis vælge samme metode som du bruger til ærmer eller anden strik med en lille omkreds.

Kender du ikke til magic loop, kan en hurtig søgning på youtube vise dig masser af forskellige bud på hvordan det gøres. Hvis du bruger magic loop metoden, så skal din rundpind gerne have en wire på mindst 80 cm og en overgang fra pind til wire som let lader maskerne glide. Der er ikke noget værre end masker der sidder fast ved overgangen.

Jeg har selv et par rundpinde med fast wire, som jeg bruger til strømpestrik – den ene er fra Addi Lace og den anden er vistnok en Knitpro. Den er fra mine helt unge strikkedage, og den er hamrende god at strikke strømper på, men jeg har ikke kunne finde den igen. Det er rundepinde dedikeret til strømpestrik. På den måde er det også nemmere for mig at sikre, at jeg altid har gang i et par strømper.

PINDESTØRRELSE
Strømper strikkes sædvanligvis på pinde 2mm til 2,5mm. Det er altså ret tynde pinde. Til gengæld er det et lille projekt. Jeg strikker selv på 2,5mm, men kunne med fordel skifte til 2mm eller 2,25mm. For strømper gælder det nemlig, at de gerne må være strikket rimelig tæt for at være så holdbare som muligt. Hyggestrømper kan dog sagtens strikkes på tykkere pinde, og jeg har set opskrifter der går helt op til 5mm. Det er dog mest til hjemmebrug, og der er ikke mange opskrifter at finde.

MATERIALE
De fleste pinde vil være i metal eller bambus, da de tynde træpinde nemt knækker. Foretrækker du normalt træpinde, så kan jeg anbefale Addi Lace, som er tynde pinde i aluminium med en guldfarvet coating, som griber lidt om garnet. Det glider altså ikke så nemt på pinden, som det ellers vil gøre på metalpinde.

STRØMPEPANELET

Christina:
Jeg foretrækker 2.25 mm Chiaogoos til magic loop. Jeg synes ikke det falder mig nemt at bruge de lidt gammeldags strømpepinde, som jeg kæmpede med da jeg skulle lære at strikke. Det har været en stor lettelse for mig at bruge magic loop teknikken, både til ærmer og strømper.

Lisbeth @bethgaard
Altid magic loop. Gerne på en spids pind. Jeg er lidt løs på tråden 😉 så hvis sokken ikke skal blive for stor strikker jeg 56 masker på pind 2 mm eller 2,25 – af og til også 60 masker.. men helst 56.

-o-

Det var alt for nu. I morgen dykker vi ned i strømpens komponenter og skal snakke en smule om hæltyper. Hvis du er ny strømpestrikker, må du ikke fortvivle. Det er sjovt når først du kommer i gang.  Det lover jeg 😀

Hvis du stadig læser med – tak for din tid og rigtig dejlig onsdag.

Kærligst,

Pernille

____________________________________________
SOCKtober er i gang og vi fejrer det her på bloggen med en miniserie om strømper. Du finder intro her, første afsnit om opskrifter lige her, og næste afsnit om garn lige her. Når ugen er gået finder jeg et par heldige vindere af skønt strømpegarn fra Onion blandt de kommentarer, der er kommet i ugens løb.  

12 thoughts on “Strømpestrik #3 – pinde”

  1. Jeg er enig med dig og med strømpepanelet – magic loop er bedst. En dag, hvor alle mine pinde var i brug, og jeg alligevel havde startet endnu et strikkeprojekt, købte jeg strømpepinde i Søstrene Grene, og de var overraskende gode; det er ellers ikke der, jeg normalt køber strikkepinde, for man skal ikke spare på godt udstyr.

  2. Også magic loop hér – fandt aldrig ud af de der strømpepinde og fik nervøse trækninger ved tanken om ærmestrik på mange pinde… Jeg har strikket meget, men er strømpejomfru, så følger spændt med på bloggen!

    1. Uh, jeg håber du får lyst til at slå op til et par strømper. De er hurtigt strikket når du allerede kender magic loop. Og til forskel fra ærmer, så sker der jo næsten hele tiden noget med strømpestrik – især hvis du vælger et fint mønster 🙂

  3. Jeg tror også, det er godt at prøve lidt forskelligt af. Jeg startede med magic loop til strømper, for det er, hvad jeg foretrækker til ærmer. Jeg blev aldrig rigtig bidt af at strikke strømper, indtil jeg tilfældigt prøvede strømpepinde. Dét flyder på en helt anden måde for mig. Mine favoritter er klart Karbonz (som jeg faktisk ikke er vild med i de større størrelser) og 2,25 mm. Andre gode synes jeg, er hiya hiya sharp og knitpro zing.

    1. Der er vist meget delte meninger om Hiya Hiya sharps, men jeg har endnu til gode at prøve dem. Hvis det bliver til noget, må jeg hellere have et lille plaster klar 🙂

  4. Jeg er absolut mest til strømpepinde. Er aldrig rigtigt blevet gode venner med magic loop, men måske jeg skulle give det en chance til

  5. Har endnu ikke prøvet Magica loop, så for mig er det 5 pinde. De finde i forskellige længder, jeg foretrækker 12-15cm men har også prøvet 10cm, 20 cm er absolut for længe når det handler om strømper. Jeg foretrækker BAMBUS, da de er ret smidige. Har tidligere forelsket mig i både rosentræ, birk, men har oplevet at de knækker. Har også haft pinde i okseben, men de er ikke smidige.
    Bedste hilsner Gitte

  6. Jeg benytter ofte magic loop, men jeg har også et helt specielt sæt strømpepinde af krondyrknogler, som er vanvittig lækre at strikke med. Jeg er vild med mønstret og hælen til mønstret “Hermione Everyday Sock” så her er der en klar favorit hos mig, når der skal produceres strømper. – Og så giver strømpestrik et herligt afbræk, og er nemmere at transportere med sig, end hvis man strikker på større ting, som fx. “Birch” af Helga Isager.

  7. Jeg skifter lidt imellem magic loop og strømpepinde. Dog nøjes jeg somregel med at bruge 4 pinde når jeg vælger strømpepindene. Jeg synes 5 pinde er for omstændeligt.

    1. Når du sådan skifter, er der jo virkelig mulighed for at få variation i strømpestrik. Det ville jeg elske! Men jeg får knopper af strømpepindene – især når jeg skal slå op. Alt mange pinde, alt for lidt garn :D:D

  8. Jeg strikker strømper på pind 2,5. Jeg strikker på 2 rundpinde og kan have begge sokker på pindene samtidig.
    Forsiden af strømperne har jeg på den ene rundpind og bagsiden har jeg på den anden. Hælen laver jeg færdig først på sok 1 og derefter på sok 2. Jeg tror der ligger en video på youtube om hvordan man gør.

  9. Jeg strikker strømper på 2 rundpinde. Jeg kan have begge strømper på pinden samtidig. Jeg har forsiden af strømperne på den ene pind og bagsiden på den anden. Hælen strikker jeg først på sok 1 og derefter på sok 2. Jeg bruger pinde i størrelse 2,5 mm

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.