Strømpestrik #4 – hæltyper

En strømpe er et lille projekt med utrolig mange teknikker, og det er bl.a. en af de ting jeg personligt synes gør strømper sjove at strikke. Den sværeste teknik udgøres uden tvivl af hælen. Der er mange forskellige hæltyper, og de sidder forskelligt på foden.

Jeg kommer ikke med instruktioner til de forskellige hæltyper – dem er der rigeligt af ude på det store internet – men jeg beskriver hvor begyndere kan tage fat, hvilke typer der er mere komplicerede, et par fordele og ulemper, samt hvilken du kan vælge, hvis du vil have en kontrastfarve på hælen.

Du behøver dog ikke vælge en type. Hvis du følger en opskrift, er det i de fleste tilfælde udførligt beskrevet hvordan du skal strikke hælen. Det er altså først når du føler dig på sikker grund og har lyst til at eksperimentere, at du kan udskifte den i opskriften beskrevne hæltype med en anden. For mit eget vedkommende fulgte jeg i lang tid blot opskriften og kom dermed omkring forskellige typer. Derefter opstår der måske præferencer for den ene eller anden anden slags.

Da der er utrolig mange hæltyper, har jeg forsøgt at formindse forvirringen ved at skrive både danske og engelske navne for den samme type. Kært barn har (tydeligvis) mange navne.  Jeg har indsat billeder af de forskellige typer, så du kan se hvordan de ser ud.

KILEHÆL / HEEL FLAP AND GUSSET / SLIP STITCH HEEL
Denne type strikkes lidt forskelligt alt efter om det er oppe eller nedefra. Princippet er dog det samme; en hælflap, vendepinde ved hældens spids og en kile fra hælen og ud mod foden. Hælflappen kan både været i glatstrik, rib, forskellige typer af vævestrik, en fortsættelse af strømpens mønster eller noget helt andet efter dit eget valg. Jeg kan godt lide den vævestrikkede model, fordi den giver et fast og ikke-fleksibelt stykke strik, som er slidstærkt, men den kræver måske lidt øvelse. Den ‘stribede’ vævestrikversion er nemmest, men jeg synes at den ‘vævede’ er pænere. Den vævede hedder i øvrigt eye of partridge, hvis du vil forsøge dig ad.

Har du en høj vrist, vil denne hæltype sandsynligvis være rigtig god.

STRIKKET OPPEFRA: OPSAMLING AF MASKER – TRE TIPS!
1. Hvis du synes det er svært at samle masker op langs hælklappen, kan du i stedet strikke retstrik over de første og sidste tre masker. Det giver fine løkker langs kanten, der er lige til at glide på pinden og strikke. Det er i øvrigt også pænt på den færdige strømpe.

2. Vil du ikke have den retstrikkede kant, kan jeg anbefale dig at bruge denne tutorial til at samle masker op langs kanten. Videokvaliteten er dårlig, men resultatet er så pænt. Han viser også hvordan du undgår det lille hul der kan opstå for enden af dine opsamlede masker.

3. Endelig kan du strikke den første omgang på dine opsamlede masker drejet ret i stedet for ret. Det strammer maskerne en smule. Det gælder i øvrigt ikke kun strømper, men alle projekter hvor der samles masker op.

  • Kan strikkes både oppe- og nedefra? JA
  • Begynder? Start oppefra og ned. Den synes jeg er nemmest.
  • Kontrastfarve? Det er ikke den mest oplagte, fordi hælflappen strikkes frem og tilbage, og kilen strikkes rundt. Se eksempel på billede 2, hvor jeg har strikket hælflappen i en kontrastfarve.
Kilehæl strikket fra tåen op med hælflap (pænt!)
Kilehæl strikket oppefra med vævestrikket hælflap (eye of partridge)
Kilehæl strikket oppefra med hælflap (slip stitch heel) – den samme hælflap som på første billede med det stribede look

BONDEHÆL / AFTERTHOUGHT HEEL
Hvis man lige har lyst til at vente med at strikke hælen til sidst, så kan man snuppe den her. Maskerne til hælen parkeres nemlig, mens resten af strømpen strikkes færdig. Maskerne sættes derpå tilbage på pinden og hælen strikkes. Den er særligt god hvis man strikker med farveskiftegarn, fordi farveskiftet på foden ikke afbrydes af hælen. Den er også god hvis man vil strikke hælen i en kontrastfarve. Endelig kan den bruges hvis hælen er blevet godt slidt og skal erstattes. Begyndere kan med fordel starte her, også fordi det føles som om man meget hurtigt bliver færdig.

Denne hæl er et fint valg hvis du ikke har en høj vrist.

  • Kan strikkes både oppe- og nedefra? JA
  • Begynder? Du kan frit vælge. Oppe- og nedefra er lige nemt.
  • Konstrastfarve? Ja – det er helt oplagt og bliver pænt.

ET LILLE TIP!
Jeg har ingen billeder til denne, for jeg har ikke et par færdige strømper med lige netop den type hæl. Jeg var begyndt på et par, havde parkeret hælens masker og strikkede videre. Som altid prøvede jeg strømpen på undervejs, og lukkede af da foden var lang nok. Det var den bare ikke. Da jeg først skulle i gang med hælen, prøvede jeg strømpen på, og foden var for kort. Jeg havde altså fået trukket lige rigeligt i mit strikketøj, da jeg prøvede den på. Strømpen blev pillet op, og jeg har derfor endnu til gode at strikke en succesfuld afterthought heel. Erfaringen er hermed givet videre – prøv strømpen på undervejs, og pas på med at strække i strikketøjet, da maskerne på hælen jo er løse og derfor kan give sig en hel del.

I stedet kan du se de mange projekter der er på Ravely med netop denne hæltype lige her.

Den mislykkede strømpe da den endnu var på pindene. Det lækre garn er Mondim fra Retrosaria og du kan måske lige ane mit restegarn på bagsiden hvor maskerne er parkeret. Ak, det kunne være blevet en fin strømpe.

TIMEGLASHÆL /  SHORT ROW HEEL / FISHLIPSKISS
Hælen formes med sessioner af vendepinde. Du kan anvende din favoritteknik til vendestrik, eller måske prøve kræfter med fishlipskiss hælen, som har sin helt egen teknik til vendepinde. Det er en hurtigt strikket hæltype, hvor der ikke skal samles masker op, og som også er god hvis hælen skal strikkes en anden farve. Fishlipskiss hælen er en opskrift der koster 1$ og meget udførligt beskriver hvordan man laver den perfekte hæl. Og navnet – du kan jo prøve at strikke den og se om du også kan se det 😀 Du kan også bare søge på timeglashælen og finde en god vejledning via Google eller youtube.

Denne hæl er et godt valg, hvis du ikke har en høj vrist.

  • Kan strikkes både oppe- og nedefra? JA
  • Begynder? Strik den oppefra, så er det nemmest at få den rette pasform. Det er klart en fordel hvis du har prøvet at strikke vendepinde før, men ikke et krav.
  • Kontrastfarve? JA – med et rigtig fint resultat
Fish lips kiss heel strikket oppefra

 

ER DER IKKE ANDRE HÆLTYPER END DEM?
Jo – der er flere typer derude, og nogle designere laver afarter eller deres helt egen når der skal leges lidt – som fx på det øverste billede af de grå strømper med den gule vrangrille. Hvis du ikke har nogen præferencer endnu, så prøv bare at følge instruktionerne uden at tænke på hvordan det dog skal blive en hæl. Og prøv strømpen på når hælen er færdig. Sidder den til? Er den for løs? Måske skal du prøve igen, eller blot samle erfaring til det næste par.

STRØMPEPANELET

Christina @theknittingchemist
Jeg foretrækker en helt gammeldags slipped stitch hælflap fremfor alle andre hæltyper, fordi den sidder bedst på mine fødder.

Lisbeth @bethgaard
Jeg har tidligere ALTID lavet den hæl der stod i opskriften, af og til passer den bedst til sokken. Jeg er dog begyndt at strikke en del mere fishlipkisheel. Mest fordi, at jeg så slipper for at samle masker op 😉

-o-

Har du en favorit? Og hvorfor? Hvad synes du er svært? Jeg vil meget gerne høre om det. Og hvis du endnu har til gode at prøve at strikke en hæl, så kan du godt glæde dig. Det er faktisk sjovt, og som med alting så gør øvelse mester.

I morgen skal vi snakke om retning. Skal du strikke oppe fra eller nedefra? Hvornår skal du vælge den ene frem for den anden? Hvad er nemmest? Sjovest? Det taler vi mere om i morgen.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid og rigtig dejlig dag.

Kærligst,

Pernille

____________________________________________
SOCKtober er i gang og vi fejrer det her på bloggen med en miniserie om strømper. Du finder intro her, første afsnit om opskrifter her, næste afsnit om garn her, og seneste afsnit om pinde lige her. Når ugen er gået finder jeg et par heldige vindere af skønt strømpegarn fra Onion blandt de kommentarer, der er kommet i ugens løb.  

 

6 thoughts on “Strømpestrik #4 – hæltyper”

  1. Jeg har kun prøvet kilehæl. Det var ok nemt at finde ud af synes jeg. Nu har jeg fået mod på at afprøve nogle andre – det er en rigtig fin oversigt du har lavet. Tak for den 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.