Superwash garn

Da jeg kiggede på materialer til den strikkede garderobe, nåede jeg også omkring superwash. Jeg har en enkelt cardigan i Madeline Tosh Prairie i min garderobe. Jeg er ikke specielt begejstret for tanken om superwash garn, men har alligevel ikke sat mig helt nok ind i det. Og spørg så lige dig selv – ved du hvad superwash garn er – udover at det er vaskemaskineegnet?

Jeg har læst lidt om superwash processen både her, her og endelig hos Woolful lige her.

Sidder du nu som jeg, og gennemgår dit lager af plasticovertrukne garnnøgler med en lidt flad fornemmelse? Giver det nu lidt mere mening hvorfor det er så blødt og glat? Uld i en plastictube… Øv. Jeg har tidligere været skeptisk når jeg købte superwash uld, for jeg vidste jo godt lidt at der var en proces bagved, som jeg mest havde lyst til at lukke øjnene for. Fordi de smukke håndfarvede garner vil så gerne vil flytte ind i mit lager. De fine farver, og den bløde tråd er næsten ikke til at stå for. Men inden i den plasticcoating er der uld, som er blevet smadret for at være nemmere at farve, vaske og have på. Jeg lover mig selv at være endnu mere bevidst omkring superwash fremover. Jeg vasker alligevel altid i hånden, og synes sjældent at uld kradser. Er jeg for sippet? For snerpet? For snobbet? For meget?

Hvad synes du om superwash og bruger du det i din garderobe? (gælder ikke accessories og børnetøj)?

[socialpoll id=”2382644″]

Jeg vil meget gerne høre om det.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

11 thoughts on “Superwash garn”

 1. Interessant og oplysende post. Så her kommer et spørgsmål: er alt super Wash-behandlet garn mærket eller skal man vælge alt garn der kan vaskes i maskinen fra?

  1. Kære Dorte,

   Også et interessant spørgsmål! Jeg talte for nylig med Line fra bloggen alleelskeragnes.dk om emnet, og hun nævnte at der faktisk ikke er superwash mærke på Hedgehog garn..! Det synes jeg er overraskende på den ret dårlige måde. Jeg tror ikke nødvendigvis du skal vælge det fra fordi det ikke strå på, men måske blot være ekstra opmærksom. Ofte kan det også mærkes på garnet, hvis det er superwash behandlet.

   Kh Pernille

 2. Åh, det er et interessant emne. Selv undgår jeg så vidt muligt superwash uld af hensyn til uldens naturlige egenskaber. Jeg vasker i øvrigt alt mit strik på uldprogram i vaskemaskinen med stor succes.

  Men jeg synes lidt der mangler en ekstra vinkel – hvilke stoffer og processer bruges der ved industriel farvning af alm. uld? Måske er det ikke meget bedre? Og så er der også andre forhold – fx er der den australske problematik med merinould, hvor fårene udsættes for ‘mulesing’ (afrivning af større hudstykker omkring halen for at undgå flueangreb, uden bedøvelse). Jeg ved ikke om teknikken også bruges i andre lande?

  Det er faktisk ikke nemt at købe uld med tanke på miljø, dyrevelfærd og sundhed. Økologisk uld er måske bedste bud – jeg ville ønske at udbuddet var lidt større.

 3. Som dig, bruger jeg også helst uld der ikker er superwash, syntes det “rigtige” uld er smukkere og mere lækkert.
  Det syntes mine børn ikke! – de syntes det kradser! Også selv om jeg har forsøgt at vende dem til at have uld på fra de var helt små. Så derfor sniger der sig indimellem et superwashed garn ind i deres trøjer, huer og vanter.
  Jeg har fundet ud af at cotton-wool blandinger er lettere for dem at have på, så det bruger jeg hellere end superwashed…. Men jeg ved faktisk ikke om det er et mere “rent” garn…

  P.S. Jeg vasker al uld i vaskemaskinen, på uldprogrammmet… Det fungerer fint, så længe jeg husker at indstille vaskemaskinen på “uld” (!!)

  1. Kære Linda,

   For børn kan det være svært at komme uden om superwash uld, da det jo ofte er mere slidstærkt og det kan være nyttigt hvis deres strik skal holde mens de stadig kan være i det 🙂
   Jeg vasker også ind imellem på uldprogram, men nyder faktisk processen med at få det skyllet op i hånden. Og særligt hvis jeg netop har fået et projekt af pindene og i forvejen skal lave et uldbad, så finder jeg det frem der trænger til en vask. Det er nok fordi det er blevet en af processen for mig – ligesom at vinde garn op i hånden. Jeg er muligvis lidt småskør 🙂

   Kh Pernille

 4. Jeg har altid været til naturlig uld, superwash-uld har slet ikke været under min radar indtil for ganske nyligt. Jeg prøvede at strikke med det for knap et år siden og har siden strikket et par sjaler og strømper i det.
  Jeg er desværre gået hen og blevet temmelig intolerant overfor almindelig uld, der kradser og giver udslet. Dér er superwash faktisk et godt alternativ til fx et tørklæde. Alternativet er bomuld, og der er -i hvert tilfælde konventionel- bomuld bestemt heller ikke godt for miljøet. Andre plantefibre er nok lidt bedre.
  Jeg ville dog nok ikke bruge superwash-uld til trøjer el lign., da jeg har et indtryk af at det strækker sig meget i vask og ikke holder faconen.

  1. Kære Randi,

   Jeg føler virkelig med dig, og håber at det blot er midlertidigt. Og når det ikke kan være anderledes, så ville jeg nok også vælge superwash som dig, og strikke accessories. Heldigvis er der jo meget fint garn at få, som man måske ikke ellers ville købe.

   Kh Pernille

  2. Hej Randi! Vil bare lige sige at det i høj grad kommer an på kvaliteten af garnet (og det gør det jo oftest alligevel) om superwash strækker sig og ikke kan holde faconen.

   Jeg kunne aldrig drømme om at strikke i superwash til mig selv, men til min søn i vuggestuealderen er det det eneste jeg bruger, da tøjet skal kunne holde til lidt af hvert – ikke mindst at blive vasket ofte. Så jeg har efterhånden stor erfaring med superwash og f.eks. Sandnes’ Tynn Merino er fantastisk og ser stadig ud som nyt selv efter lang tids brug. Min erfaring er at det i højere grad kommer an på hvordan gerne er spundet, end om det er superwash eller ej :).

 5. Hej Pernille
  Her i huset er det et mix. Dvs, at jeg lige har tjekket banderolen på de igangværende strømper, som er superwash. Det er acceptabelt, der er alligevel også kunststof i. Ellers foretrækker jeg ikke-superwash, uden at gå meget op i det.

  1. Hej Kirsten,
   Jeg tror det er svært at komme uden om superwash når det kommer til strømper. Ihvertfald hvis de skal bruges, vaskes og kunne holde til det. Jeg bruger også superwash til strømper, men synes helt bestemt at der er forskel..! Nogle garner er så plasticagtige at jeg ikke bryder mig om at strikke med det, mens andre er rigtig fine

   Kh Pernille

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.