Venindebogen : Trine P

Endnu en side i min virtuelle venindebog er blevet fyldt ud, og denne gang skal vi hilse på Trine.

Under navnet Knit by Trine P driver hun sin egen virksomhed med strikkedesigns og salg af garn fra egen webshop. Hun har skrevet bogen Nordic – dansk børnestrik og hendes næste bog Lilledu – ministrik 0-4 år er netop udkommet. På en varm sommerdag mødte jeg Trine til morgenmad og kaffe hos en lille hyggelig bager i mit gamle kvarter på Østerbro. Det er efterhånden blevet en god rutine når jeg laver venindebogen. Altså det med morgenmad og kaffe. Der er også strikketøj.

Her får I Trine.

Billede lånt fra Trines instagram profil.

NAVN : Trine Påskesen

ANTAL STRIKKEÅR : 4,5 år

YNDLINGSÅRSTID
: Jeg er ret vild med dem alle, men skal jeg vælge en må det være sommer.

MIG BESKREVET MED TRE ORD
: Karismatisk, viljestærk, tro mod mig selv.

YNDLINGSFARVE : Lilla

DESERT ISLAND-GARN: Åhh den er svær, måske et af de luksusgarner jeg endnu ikke har nået at strikke i, fx. Bicycle fra Westwool.

HVIS DU VAR ET GARN: Ville jeg være et blødt garn, måske en alpakka/masham/merino blanding.

MIT BEDSTE STYKKE STRIK: mine sjaler

PROCES- ELLER PROJEKTSTRIKKER : proces, helt klart!

COMFORT KNITTING : Jeg elsker at strikke alt med struktur, hulmønster og snoninger eller nye teknikker. Jeg hader til gengæld flerfarvet strik, og syntes glatstrik er voldsomt kedelig.

MANGE ELLER FÅ PROJEKTER PÅ ÉN GANG : Altid +5 projekter igang 🙈

MAGIC LOOP ELLER STRØMPEPINDE : Altid Magic Loop.

HER STRIKKER JEG HELST: Derhjemme i min sofa.

MENS JEG STRIKKER : jeg sætter mig i sofaen over middag og strikker, mens jeg drikker en cola zero og ser CSI.

-o-

BEGYNDELSEN
Trine har kun strikket i 4½ år og har allerede en etableret virksomhed med designs, udgivet en bog, afholdt workshops og nu også salg af garn. Det synes jeg er ret godt gået. Hvordan slipper man lige afsted med det? Trine begyndte at strikke da hun fik en baby. Som så mange andre startede Trine med at strikke Lene Holme Samsøes babyopskrifter, men det udviklede sig ret hurtigt til at blive egne designs i stedet for andres. Da barslen var ovre, besluttede Trine at starte op som (delvist) selvstændig på bedste Pippi manér med udgangspunktet ‘det har jeg aldrig prøvet før – det kan jeg sikkert godt finde ud af’. Ved siden af af sin egen virksomhed, var Trine i en kort periode ansat hos Woolspire, men gik hurtigt over til udelukkende at være selvstændig.

Trine fortæller mig om starten på sin historie og bryder så ud i en varm og smittende latter. Jeg tænker først at det må være det let skræmte udtryk i mit ansigt der får hende til at grine, men indser undervejs at sådan er Trine. Hvor jeg selv går med evigt analyserende briller der konsekvensberegner hver en handling jeg gør, der springer Trine ud i det, hvis hun tror på det. Sådan har det altid været, fortæller hun.

Mynte cardigan fra Trines nye bog ‘Lilledu – ministrik 0-4 år

Efter at have lavet en række enkeltopskrifter, begyndte Trine at arbejde på en bog. Hendes første bog Nordic – dansk børnestrik, som jeg har anmeldt lige her. Og lige netop denne type opgave befandt Trine sig ualmindeligt godt i. Et større projekt med mange forskellige opgaver, lige fra design af modellerne til styling, fotografering, opsætning, grafik, korrektur og til sidst at samle alle trådene og udgive en færdig bog. Den første bog blev udgivet i samarbejde med Turbineforlaget. Trines nye bog, der netop er udkommet, er udelukkende Trines eget værk. Jeg bliver helt svimmel bare ved tanken. Men Trine virker helt rolig og ler igen sin varme latter. Det skal nok gå, siger hun med et smil.

Trine har også flere kollektioner bag sig med bl.a. Krea Deluxe og hun trives rigtig godt i de større projekter som tager længere tid, og som hun kan fordybe sig i.

Siv sweater fra Trines nye bog ‘Lilledu – ministrik 0-4 år’

STRIKDESIGNER I EN STADIGT VOKSENDE INDUSTRI
Det er vigtigt at holde fast i troen på sig selv, svarer hun da jeg spørger hvordan man navigerer i branchen. Der kommer mange nye designere til, og jeg spekulerer på om markedet for strikdesigns da ikke bliver overmættet. Trine mener derimod at det regulerer sig selv. Nogle vil falde fra efter at have udgivet få designs og andre bliver ved. Arbejdet som strikdesigner handler om meget andet end blot at få gode idéer og strikke, og erfaring spiller også en rolle. Og Trine har efterhånden en solid rolle som selvstændig designer på markedet.

Og så er der det med prioritering af tid. Efter at Trine fik konstateret den kroniske sygdom fibromyalgi, blev det klart for hende at hun skulle prioritere sin tid med omhu. Det duer ikke at bruge en masse krudt på noget arbejde, som ikke bliver til noget. Og deri opstår behovet for virkelig at finde ind til den designer man er. Hvordan arbejdsdagen skal tilrettelægges og få det hele til at glide. Trine ser dog sig selv som utroligt priviligeret, bl.a. fordi kontrasten som tidligere fuldtidsansat på en travl arbejdsplads ikke sådan er til at overse. Og det er selvom dagen som selvstændig strikdesigner ikke betyder at strikke dagen lang. Alle opgaver skal passes. Og så er det rart med en fleksibel arbejdsdag når man har børn, siger hun.

TRINE STRIKKER
Og så lidt om Trines strikkerier. Der er meget baby- og børnestrik og en smule voksenstrik. Trine er udpræget processtrikker og har gerne gang i mange projekter på én gang. Designs i forskellige stadier og strikkeprøver der vokser sig større og større, fordi hun skal prøve en teknik eller mønster af. Enkeltopkrifterne  bliver ofte parkeret til fordel for kollektionsstrik eller designs til bøger. Fælles for hendes designs er dog, at de har spændende detaljer. Ofte strukturstrik, hulmønster eller simple snoninger. Det der fastholder interessen i et strikketøj. Tiden hvor Trines egne to piger gad gå i strik er forbi, og mens Trine har fået fodfæste som en etableret strikdesigner er egeninteressen langsomt dalet. Hun skal ikke være færdig med et strikketøj for at en af børnene skal kunne bruge det, ligesom designet ikke er drevet af eget behov. Det er i fin tråd med Trines tilgang til strikkeprocessen, som er den der driver hende, frem for det færdige projekt. Hvilket leder mig til det næste emne, nemlig Trines nye bog.

Strikkeprøver – billede fra Trine Instagramprofil @knitbytrinep

LILLEDU – MINISTRIK 0-4 ÅR
Det var et af mine første spørgsmål til Trine – glæder du dig til bogen udkommer? Hvad ser du mest frem til?

Ja, Trine glæder sig virkelig meget til den nye bog udkommer. Resultatet af måneders arbejde bliver afsluttet med et færdige produkt i hånden. Et langt og stort projekt, som hun har besluttet at klare uden et forlag. Men Trine er procesmenneske. Det er der hun trives. Og processen med bogen slutter med udgivelsen og derfor er hun i tankerne allerede i gang med et nyt projekt.

Vi talte lidt om bogen, men da jeg kommer med en anmeldelse her på bloggen efter udgivelsen ville jeg ikke dykke for dybt ned i den. Jeg vil så vidt muligt ikke have nogle forudindtagede holdninger når jeg skal bladre i bogen.

Dug romer og bløde blade tæppe fra Trines nye bog ‘Lilledu – ministrik 0-4 år’

TRINE OG GARN
Vi taler også lidt om garn. Både industrien som helhed og det garn Trine bruger i designs, sine bøger og sælger i sin webshop. Superwash er stadig meget dominant og bruges i vidt omfang, og særligt til børnestrik. Trine har dog på forskellige udenlandske strikkefestivaller stiftet bekendtskab med luksusgarner, også dem med uld der ikke kommer fra merinofåret, og håber at det på sigt får lidt bedre fat på det danske marked, for der er så mange fantastiske fibre derude. Det er Trines opfattelse at mange vælger det garn der er brugt i opskriften. Jeg er enig med hende. Den giver i mange tilfælde den største chance for succes. Og det er klart det nemmeste hvis man er ny strikker. Trine nyder samarbejdet med de små, danske garnproducenter, hvor engagement og personerne bag er let at få øje på. Jeg giver hende ret, og synes på alle måder at det giver mening at støtte både de danske og de mindre, så de kan fastholde en plads på markedet.

HVAD SÅ NU?
Trine har allerede nye, spændende projekter og kollektioner på vej da vi mødes. Arbejde i forskellige stadier – planlægning – design – opstrik og selvfølgelig hendes shop som skal passes. Og så er der bogen som skal udkomme og de praktiske detaljer omkring udgivelse, releaseparty mv. Jeg glæder mig til at følge Trine og hendes lille virksomhed. Og til at strikke et par projekter fra hendes nye bog.

-o-

Jeg håber at du har nydt at læse endnu en side i venindebogen. Jeg har nydt at fortælle jer om Trine.

Lige om lidt kommer min anmeldelse af bogen.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid og rigtig god weekend.

Kærligst,

Pernille

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.