Cortorta strømper og opbygning af teknik værktøjskassen

Jeg har strikket endnu et par strømper og de er så nydelige, ja måske endda ligefrem elegante. Hver gang jeg har strikket et par strømper, får jeg lyst til at lave mange flere. De er så hurtige og overskuelige. Godt nok er der to, men vælger man bare den rigtig opskrift, så er det ret sjovt og de er hurtigt færdige. Og jeg bliver så glad for de færdige strømper – jeg tror aldrig jeg kan få for mange.

INFO SHEET

OpskriftContorta socks (engelsk)

Designer: Irishgirlknits på Ravelry

Garn: Jeg har strikket strømperne i Regias Silk 4ply i en fin lys pudderfarve og med et fint twist, der fremhæver strukturerne i mønsteret. Garnet er 55% merino uld, 25% polyester for hold og 20% silke for blødhed. Det er virkelig et skønt strømpegarn, og de færdige strømper er så dejligt bløde og lækre. Garnet er desværre udgået, for ellers ville jeg helt sikkert vælge det igen til et ensfarvet strømpeprojekt. Hvis du falder over det (og du kan lide at strikke strømper) så køb det endelig. Jeg ville dog ikke bruge det til andet end strømper.

Konstruktion og teknikker: Strømperne er strikket oppefra og ned, og starter med en lidt utraditionel rib. Den har dog en rigtig fin overgang til hulmønsteret og fortsætter hele vejen bagpå ned til hælen. Hulmønsteret er ikke det nemmeste, men jeg fik dog ret godt styr på det inden jeg var helt færdig. Jeg har lavet 4 gentagelser af mønsterrapporten på skaftet, hvorefter jeg er gået videre til hælen. Hælen er strikket med hælklap, hvor der samles masker op langs kanten og strikkes en kile, indtil maskeantallet er det samme som før hælen. Det er ikke ofte jeg strikker den hæl der er angivet i opskriften, men denne sidder ret godt, og jeg er glad for at jeg ikke byttede den ud med den nemme fish lips kiss heel. Jeg har tre mønsterrapporter på foden, hvorefter jeg har taget ind og sluttet af med kitchener stitch. Har du ikke prøvet kitchener stitch, kan det varmt anbefales – ikke kun til strømper, men til alle steder hvor to stykker strik skal sættes sammen. Metoden gør sammensyningen helt usynlig, og det ligner at de to stykker er strikket sammen – se mere længere nede.

Sværhedsgrad: Har du ikke strikket strømper før, skal du måske ikke kaste dig ud i denne model, med mindre du er rigtig skrap til hulmønster.

Ravelry project page: Findes lige her med præcis garnmængde. Opskriften er i Ravelrys database, så det er muligt at se andres projekter, garnvalg – og mængder, flere billeder mv.

img_5466img_5463

TEKNIK VÆRKTØJSKASSEN

Strømper er alletiders anledning til at lære nye teknikker, eller forfine dem du kender. Det er et lille projekt, så du kommer ikke til at bruge timer på at blive bedre til at samle masker op eller øve dig på en given teknik. Til gengæld kan det være teknikker du senere kan tage frem og bruge på andre, større projekter – du kan måske erstatte den metode der er angivet i en opskrift med en anden, bedre teknik og dermed give projektet et løft. Jeg stødte første gang på kitchener stitch i en strømpeopskrift, for her er det ret brugt til at lukke af for tåen, og har efterfølgende brugt metoden på bl.a. de små gule babybloomers, da de skulle sys sammen mellem benene. Jeg synes derfor at strømper er ret gode projekter til at opbygge min værktøjskasse med teknikker.

De her små babybloomers blev syet sammen med kitchener stitch lige der mellem benene. Jeg synes selv det er en ret fin metode med et pænt resultat.
De her små babybloomers blev syet sammen med kitchener stitch lige der mellem benene. Jeg synes selv det er en ret fin metode med et pænt resultat.

I det nye år vil jeg derfor udfordre mig selv til at få endnu flere teknikker i min værktøjskasse – både ved strømpestrik og andre projekter.

Jeg mener – slår du som jeg (næsten) altid op på den samme måde? Har du også en favoritmetode til indtagning? Går du også i en bue uden om en særlig teknik, fordi den tidligere har spændt ben for dig? Kunne du også trænge til at udvide horisonten og blive bedre til at tilføre de små detaljer som gør et stykke strik lidt finere? Så læs med i det nye år, hvor jeg dykker ned i detaljerne omkring alt fra opslag til aflukning og alt der ind imellem. Vi skal lege med indtagninger og udtagninger, kantmasker og knaphuller, vendestrik og vævestrik, opsamling af masker og masker der slås op midt i strikketøjet. Jeg glæder mig til at prøve nye teknikker af, eller blive bedre til de jeg allerede kender, og tror at det bliver hamrende sjovt!

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

1 thought on “Cortorta strømper og opbygning af teknik værktøjskassen”

Leave a Reply