Et glædeligt gensyn med flerfarvestrik

Jeg tjekkede lige i mine Ravelry projekter hvornår jeg sidst har strikket flerfarvestrik. April 2016. Så forstår jeg bedre hvorfor teknikken er lidt rusten.

Som du måske har set på Instagram så strikker jeg på en Treysta sweater til mig selv. Islandsk garn og et fint bærestykke i flerfarvestrik. Alt er godt.

Men jeg synes alligevel at det var lidt svært? Især da jeg skulle have gang i tre farver på en gang? Heldigvis er det også virkelig sjovt, og jeg følte mig ikke engang ærgerlig, da jeg fandt ud af at jeg havde glemt en omgang med udtagninger før bærestykket. Hurtigt trevle op, og strikke det sjove stykke igen. Det var allerede meget nemmere og pænere anden gang. Godt jeg pillede op. Nu er jeg forbi det primære mønsterstrik, og har blot glatstrik, lidt vendestrik og ærmerne tilbage. Den skal nok blive færdig i februar, for jeg strikker stadig kun på en ting af gangen.  

-0-

Trænger du også til at strikke med flere farver på en gang, så har jeg et par bøger, som hver især kan hjælpe dig i gang eller videre, og selvfølgelig lidt inspiration til smuk og varm flerfarvestrik.

LÆSESTOF
Bøger kan mange ting, og jeg har fundet tre frem som hver især kan noget forskelligt.

billede fra turbine.dk

LOUISE KLINDT: JAQUARDSTRIK
Kært barn har mange navne, men et af navnene for denne teknik er jaquardstrik. Men hvor stammer navnet jaquardstrik fra? Og hvad hedder de løse tråde der løber på bagsiden? Vi får svar på flere spørgsmål, som vi måske ikke vidste vi havde, og bogen er fyldt med kræs som giver credit i strikkeklubben, når man slynger den slags viden ud.

Denne bog handler primært om teknik, og lidt om opskrifter. Der er  11 opskrifter i bogen, men det er teknik og metode der er i centrum. Opskrifterne er et middel til at vise og afprøve teknikkerne i praksis. Jeg tror, at man er en hel del bedre rustet til sit næste flerfarvestrikkeprojekt, efter at have læst denne bog.

Louise Klindt gør os klogere på dominans, hjælper os til at få styr på strikkefastheden, hvordan man får et jævnt og tæt stykke strik, samt strik rundt vs strik frem og tilbage. Der er også tips til fine kantmasker og hvordan man skal lave udtagninger.

Blandt de afsnit jeg synes er mest interessante, er et om trøjer med rundt bærestykke (dem elsker vi jo!), opklip og montering (kunne du blive en smule bedre til det?) farvelære og materialevalg.  Særligt i sidstnævnte afsnit fangede mit øje med det samme de 8 strikkeprøver der er lavet i samme mønster, men med 8 forskellige slags garn – og det er garn vi kender fra fx Sandnes Garn og Camarose. Strikkeprøverne viser hvordan det samme mønster får vist forskelligt udtryk med forskellige typer garn. Der er ikke så meget hokus pokus over det, men det sætter alligevel gang i tankerne omkring garnvalg til projekter af denne slags. Hvilket udtryk skal det have?

Endelig er der 11 opskrifter. Jeg kunne dog kun se mig selv lave et par af disse. Det er ikke opskrifterne der trækker i denne bog, men Louises enorme viden om flerfarvestrik.

billede fra turbine.dk

HILARY GRANT: STRIK FRA NORD
Jeg har tidligere fortalte om denne smukke bog. 30 opskrifter der er inspireret af Orkneyøerne hvor forfatteren er fra, samt de nordiske øer som Island og Shetlandsøerne. Opskrifterne har smukke, grafiske mønstre i nutidig stil. Jeg elsker alt ved den her bog. Billederne, stemningen og selvfølgelig alt det skønne strik. Det er primært tilbehør, men der er også et 2 sweatre med smukt mønster.

Der er flere opskrifter på pulsvarmere, som jeg aldrig har brugt og måske ikke helt forstår. Der er også flere vanter. De ser meget brede ud, men de kan måske nok laves lidt smallere hvis mønsteret tillader det.  Endelig er der fine huer, som er et overskueligt projekt hvis det klør i fingrene for at strikke flerfarvestrik. Jeg har endnu til gode at prøve en af opskrifterne fra denne bog af, men håber at jeg en dag når til det. Indtil da bladrer jeg bare lidt i den og drømmer mig til det rå og samtidig fine landskab iført varm og fin flerfarvestrik.

billede fra turbine.dk

ANDREA RANGEL: MODERNE FLERFARVESTRIK
Har du mod på at bevæge dig ud på egen hånd og designe dit eget flerfarvestrik, så er det her bogen for dig. Der er 200 mønstre på forskellige mønstre og der er lidt for enhver smag. Grafiske mønstre som bølger, spiraler og fletninger til mere konkrete mønstre som små får, bladmønster, dødningehoveder, egern og robotter. Bogen har også 5 ‘basis’opskrifter, som du kan bruge til flerfarvestrik. Der er en hue, luffer, halsrør, sweater og cardigan. Først i bogen er der hjælp til forskellige aspekter af flerfarvestrik, og jeg tror at selv øvede strikkere kan finde et godt tip eller to de ikke kendte.

Alle tre bøger er venligst sponsoreret af Turbine Forlaget.

INSPIRATION

Her kommer lige et udsnit af mine favoritopskrifter med flerfarvestrik. Du finder min samling lige her. Og så er der selvfølgelig de mange opskrifter der allerede er i mit bibliotek. Igen må jeg konstatere at jeg har så rigeligt med opskrifter, og jeg ikke behøver købe nye nogensinde.

Birkin af Caitlin Hunter – billede fra Ravelry.com. Jeg elsker denne ensfarvede udgave!
Sister af Yunko Okamoto – billede fra Ravelry.com
The twigs af Junko Okamoto – billede fra Ravelry.com
Hoarfrost Hat af The Petite Knitter – billede fra Ravelry.com
Humulus af Isabell Kraemer billede fra ravelry.com
Ice Flowers af Verena Cohrs – billede fra ravelry.com

Så hvad siger du? Er du klar til at lege med farver?

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.