Finished object : Kimono

Jeg startede på denne kimono i januar, men besluttede at garn og opskrift ikke var de rigtige kombination. En udfordring jeg tidligere har haft. Øv. Jeg ville jo så gerne strikke den her kimono. Jeg har fortalt jer om, hvordan jeg så kom på den nye garnkombination lige her. Og siden da er det gået ret stærkt med at strikke den. Den har været hyggelig at strikke. Og den er færdig! 🙂

INFO SHEET

Opskrift: Kimono fra hæftet Poetry

Designer: Sanne Fjalland. Jeg havde endnu ikke strikket nogle opskrifter fra Sanne, så denne blev en debut. Og Sanne har i dén grad bidt sig fast i min bevidsthed som en dygtig designer. Mere om hvorfor længere nede.

Garn: Jeg har brugt en tråd Holst Supersoft fv nougat (deep stash!) og en tråd Isager alpaca 1 fv 2s. Slutresultatet er fint og blødt, men processen var jeg knap så begejstret for. Holst garnet indeholder en masse lanolin og er hårdt at strikke med. Jeg er muligvis blevet en garnsnob med årene, men min strikketid er for dyrebar og mit stash for stort til, at jeg gider købe det garn igen. Heldigt for mig var Holst garnet jo i følgeskab af den smukke og bløde alpaca1. Det gjorde oplevelsen en hel del bedre. Begge garner er fra lageret, som nu indeholder en hel del færre meter – det føles rigtig godt at få brugt noget af det, der har været på hylderne i et par år.

Konstruktion: Kimonoen er vel i virkeligheden en lang cardigan med korte ærmer. Den er strikket nedefra med en opslagskant, og 4 mønsterrapporter, som holdt mig godt beskæftiget på det lange lige stykke. Jeg tror bestemt, at det er en af årsagerne til at det gik så hurtigt. Ærmerne har også en opslagskant og et simpelt mønster, og de strikkes først hver for sig, for efterfølgende at blive sat på det resterende strikketøj, hvorfra der tages masker ind på vej mod nakken. Særligt måden hvorpå indtagningerne matcher, og de to mønsterrapporter møder hinanden øverst på ryggen, samtidig med at raglanindtagningerne slutter, synes jeg er noget af en genistreg. Jeg sad med den samme følelse som når en virkelig lang bankafstemning går op i første forsøg. Bogholdere og andet regnskabsgodtfolk vil vide præcis hvilken følelse dét er. Det er dybt tilfredsstillende, og her viser Sanne altså lige hvad hun kan med konstruktion, der går op i en højere enhed. Det er design fra en der kender sit fag, og kan sit kram. Godt gået, Sanne. Er hun mon lige så gennemført i sine andre designs? Anyway, til sidst samles der masker op langs hele kanten og strikkes en delvis drejet ribkant hele vejen rundt. Der er god hjælp at hente til antal masker der samles op og hvordan de bør lukkes forskelligt af, for at få det rette fit.

Teknikker: Det er ikke specielt mange teknikker der spænder ben undervejs, hvilket kun gør opskriften bedre. Få redskaber, som de fleste i forvejen kender, er brugt til at skabe noget meget fint og feminint. To forskellige mønsterrapporter der består af omslag og indtagninger udgør de flotte detaljer. Dog har mønsteret på ærmerne mønster på både ret og vrangside, samtidig med at der skulle tages ind til raglan og en enkelt gang måtte jeg pille en pind op. Udover oplægskanten er der ikke meget montering, så det er jo lige til at klare.

Sværhedsgrad: Et projekt for den let øvede, som har prøvet at følge et diagram før og som har tålmodighed til det lange, lige stykke.

Altså: Jeg har kun pillet op den ene gang hvor jeg fik vendt mønsteret på det ene ærme forkert. Derudover har jeg ikke været i tvivl om hvad jeg skulle på noget tidspunkt. For mig tyder det derfor på, at det er en god og velbeskrevet opskrift, som er endt med en succesfyldt kimono. Det giver mig lyst til at prøve flere af Sannes opskrifter af. For det rigtige design kan være nok så fint, men det irriterer mig hvis opskriften ikke er skrevet så jeg kan forstå det. Det var ikke tilfældet her – tværtimod. Jeg har allerede kig på et par af de andre opskrifter i Poetry hæftet. Sanne har dog netop sendt en række nye opskrifter og kits vores vej, så nu har vi balladen – hvilken en skal jeg vælge til min lange strikkeliste… Hvis du kan lide smukt design og gennemtænkte opskrifter, skulle du tage et kigge forbi Sannes shop, og se om du kan vælge en favorit.

Ravelry project page: Findes lige her med præcise angivelser af garnforbrug. Hele kimonoen vejer 300g og er derfor forholdsvis let. Opskriften er i Ravelrys database, så det er muligt at se andres projekter, garnvalg – og mængder, flere billeder mv.

Mix og match i min garderobe: Jeg hoppede selvfølgelig i kimonoen så snart den var tør og prøvede den med forskellige outfits i min garderobe. Garderoben er dog ret begrænset for tiden, eftersom jeg har en baby midt på maven. Ja, hun ligger der sgu endnu, men i morgen udløber kontrakten altså og så håber vi snart på at se hende. Kimonoen passer dog fortræffeligt over en kjole som et ekstra varmt lag, og den er allerede brugt flittigt på de koldere dage. Så snart jeg har min krop for mig selv igen, prøver jeg endnu en gang at sammensætte den med min resterende garderobe, som har ligget urørt de sidste måneder.

Jeg er i dag hoppet i kimonoen, og bruger den over min yndlingscashmeresweater som er næsten samme farve. Tone-i-tone er en detalje jeg ret godt kan lide og ofte bruger i min garderobe. Det er bl.a. en faktor jeg tænker med, når jeg skal vælge farver til mit egostrik. Se billeder længere nede. Jeg flasher også babyhulen for måske sidste gang 🙂

-o-

Jeg glæder mig til et efterår fyldt med varm strik på pindene og kroppen, og jeg har vist nok et par ufærdige garderobeprojekter der er gået i stå mens jeg har været gravid. Måske er det bare mig, men det lokker altså ikke nær så meget at strikke en trøje, når jeg ikke kan passe den eller bruge den ordentligt lige nu. Derfor har garderobestrik ikke lokket mig så meget som den plejer. Men nu skal der strikkes trøjer og cardigans. That is – i det omfang baby tillader det 🙂

 

 

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

Følg FrkGarn på Bloglovin’

One thought on “Finished object : Kimono”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.