Grønne garnalternativer til Collett Tee

I løbet af efteråret skal jeg have den fine Collett Tee på pindene. En simpel kortærmet bluse med en lidt høj hals og et virkelig fint snit. Helt i tråd med min efterårsgarderobeplanlægning vil jeg nemlig gerne tilføje et par kortærmede helårsbluser til min samling. Jeg har kigget og overvejet og er nået frem til at jeg ikke kan finde garn i mit lager som jeg vil være tilfreds med.

At mit lager kommer til kort skyldes flere faktorer. Med en strikkefasthed på 19m skal der bruges et (for mig) ret tykt garn og det har jeg aldrig haft meget af. Jeg kunne strikke med to tråde tyndere garn, men jeg vil gerne have en blanding med uld og enten bomuld eller silke for at gøre den helårsvenlig. Og det har jeg ikke.

Derudover begynder det intensiverede arbejde med at nedbringe lagermængden at bære frugt. Der er ikke mange muligheder tilbage for at lave en ensfarvet trøje tilbage i mit lager. Men mere om det senere.

Opskriften er fra norske Witre Design og i hendes webshop foreslår hun Sandnes Garn Duo, Rauma Pelana eller Dale fra Lerke. Alle tre er uld/bomuld blandinger. Jeg kunne dog godt tænke mig at finde et alternativ, som var økologisk, så jeg har kigget lidt.

Jeg har fundet forslag kun med uld, noget med bomuld og som ikke er 100 % økologisk, og endelig er der en mulighed med oeko-tex. Som I nok kan fornemme var det ikke helt så nemt denne gang. Måske pga mit manglende kendskab til og erfaring med tykkere garn. Men ihvertfald – her kommer et par forslag.

Luna fra Permin
100% recycled og øko-tex mærket uld
Tag en stak gamle uldtrøjer, få dem børstet op, spundet og farvet på ny og du har Luna. Det er altså drømhamrende (klima)smart. Selvom det ikke er økologisk, rangerer det muligvis højere på den grønne rangliste, fordi  der ikke skal laves et produkt fra ny, der bruges blot materialer der allerede findes i verden. Farvepaletten kommer i to dele – 4 forårsfarver * (jeg har et godt øje til to af dem) og en efterårskollektion * som alle har et tweedagtigt udtryk. Fik jeg sagt at Grønne Garner har det til 36 kr. for 50 gram? Prøv lige at finde et godt uldgarn med oeko-tex mærke der er billigere. Genbrug kommer som sædvanlig med en dejlig lav pris, fordi en hel del arbejde (og vand og kemi) udelades. Klimagarntosser be like:

* indeholder affiliate links

Onion no 4 Organic Wool + nettles
70% Økologisk uld+30% nælde fibre
Jeg har tidligere strikket en cardigan til Laura i det her garn og jeg elskede både processen og den færdige cardigan. En stor anbefaling herfra. Nældefibrene giver et slidstærkt stykke strik, melering i garnet da den ikke tager imod farve og endelig et glat garn med fin shine. Jeg kunne virkelig godt tænke mig en trøje til mig selv i det her garn. Jeg smider lige et affiliate link mere. Og et billede af de fine farver.

Billede lånt fra fairlightfibers.com Se lige de farver.

Onion Organic Cotton + Nettles + Wool
44% økologisk bomuld/organic cotton (certificeret råvare) +34% nælde fiber/nettle fibers (pesticid fri)+ 22% uld/wool (superwash)
En uld/bomuld blanding med nælder, som giver garnet et fint shine. Jeg har ikke prøvet dette garn, men er aldrig blevet skuffet over et garn fra Onion, så jeg tør godt komme med en forsigtig anbefaling. Fik jeg sagt at nælder også er kendt som naturens nylon? Slidstærkt som bare pokker.

Knitting For Olive Cotton Merino (dobbbelt tråd)
70 % bomuld, 30 % mulesingfri merino
Et oeko-tex certificeret garn og dermed uden skadelig kemi. Farvepaletten vinder for mig. Sædvanlig sikker farvestil hos Knitting for Olive. Her kommer fire favoritter.

KFO Merino cotton i farverne teracotta rosa, rosa mus, muldvarp og mørk søgrøn. Billeder lånt fra knittingforolive.dk

-o-

Listen er ikke lang, men kan muligvis udvides senere hvis jeg finder endnu et par grønne alternativer. Hvis modellen passer godt til mig, kunne jeg nemlig godt forestille mig at have et par stykker af den i garderoben.

Det var alt for nu.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.