Januar 2021 i strik

Årets første måned er slut og jeg har fået en smule af pindene.

Januar er for manges vedkommende lig med restestrik, og jeg plejer at juble og strikke med mine mange små rester. Det blev dog ikke til noget restestrik denne januar, til gengæld strikker og fokuserer jeg på rester året rundt.

Strømpefeberen har også ramt hårdt over hele landet. Jeg har gang i et par Fort Grey der strikkes nedefra og op, og det falder mig altså ikke lige så let.. den hæl altså.. De er parkeret for en stund, til jeg mentalt er klar til at knække koden på den. Jeg husker klart, at jeg også fumlede med det, da jeg strikkede dem første gang. Jeg tror nok det er fordi jeg anvender en anden type vendepinde end den der angives i opskriften, og det giver bøvl når der skal tælles. Jeg er åbenbart stadig i fumlestadiet på nogle områder. Som en efterhånden ret erfaren strikker er det en lidt uvant følelse. Måske udfordrer jeg i virkeligheden mig selv for lidt. Note to self.

Jeg strikker i øvrigt i bio organic sock fra Knitwedo, som er modtaget i gave. Du kan finde første batch, uden banderoler, og i samme farve lige her til en god pris (affiliatelink). Jeg synes det er et virkelig lækkert strømpegarn og glæder mig til at se hvordan det performer som strømpegarn. Det er nonsuperwash og med bionedbrydeligt nylon, så bestemt et garn med masser af omtanke for miljø.

Fort Grey socks

Det jeg har strikket på, er til gengæld nogle fine projekter. Jeg har besluttet at strikke et enkelt sæt i størrelse nyfødt, fordi jeg kan ikke lade være. 

Olives Slå-om [FO]
En lille bitte slå om cardigan i størrelse nyfødt blev årets første færdige projekt. Jeg har strikket den i ufarvet falkland merino (reklamelink OG på tilbud til en nedsat pris). Jeg fik det i Knitwedo adventskalenderen ( så reklame). Det var et oplagt projekt at få prøvet dette nye garn af, og jeg synes det er blødt og lækkert at strikke med og giver et fint, ens maskebillede på pind 3. Det kan fint erstatte Sandnes Garn Sunday eller Knitting for Olives Merino, og bruges i opskrifter hvor disse to anvendes. Og det er immervæk en del efterhånden. Garnet er snart på hylderne i en række meget fine farver. 

Jeg har strikket picotkanter hele vejen rundt og valgt en type lukning som ikke var i opskriften. Den foreslår nemlig bindebånd med en strikket icord, eller knapper. Jeg har dog sat trykknapper hele vejen rundt for et neutralt look og en babyvenlig løsning.Olives Kløverstrømperbukser [WIP]
Til den lille slå-om har jeg slået op til et par strømpebukser med kløvermønster i samme garn. Det gik ærlig talt lidt langsomt. Jeg havde ikke rigtig lyst til at strikke på de små pinde og den lille omkreds, og da første ben var næsten færdigt, blev jeg enig med mig selv om at parkere det for en stund. De skal nok blive færdige til deadline, så meget ved jeg. Jeg trængte bare til noget helt andet.

Egentlig ville jeg gerne have slået op til (endnu?) et par strømper, for der er så mange strømper på pindene rundt omkring på både Instagram og i podcastland, men med tanke på strømpebukserne der i den grad minder om strømper at strikke, lagde jeg hurtigt den plan på hylden. I stedet tog jeg fat på et projekt som jeg købte ind til i efteråret og har drømt om at strikke siden opskriften udkom.

Cardigan No. 4 [WIP]
Den fine, oversize cardigan fra My Favourite Things Knitwear strikkes med tre tråde silk mohair og på pind 6. Jeg strikker den i garn fra Knitting for Olive, to tråde i farven Sky og en tråd i farven Rosa Ler. Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst strikkede med silk mohair, eller på så store pinde, så det virkede som det perfekte, afvekslende projekt lige nu. 

Jeg har aldrig prøvet halvpatent før, men på ægte Pippi manér kastede jeg mig ud i det. Jeg har trods alt en del strikkeår på bagen, og det var da også ganske ukompliceret da jeg først kom i gang.

Jeg lavede en strikkeprøve, fordi patent kan være drilsk og jeg orker ikke at pille op i mohair. Så fik jeg også lige teknikken på plads og så den fine tekstur.  Den er nu på pindene og den vokser lystigt, og jeg strikker mere fordi jeg virkelig har lyst til at strikke den. Godt jeg skiftede projekt. 

-o-

Strik i den kommende måned
Jeg skal strikke min Cardigan No 4 færdig, og hvis jeg har lyst også de små kløverstrømpebukser og Fort Grey strømperne. Derefter kan det gå i alle retninger, alt efter hvad jeg har lyst til. Babystrik, børnehavestrik eller egostrik. Drømmestrikkekøen er lang..

Gravidgarderoben og kommende egostrik
Cardigan No 4 er et projekt jeg kan tage i brug allerede når den er færdig, trods min efterhånden ret runde babymave (årh, der er intet bedre!). Og det motiverer trods alt også. Min garderobe er ret begrænset for tiden. Jeg er ikke god til at købe graviditetstøj, fordi jeg ved at det kun skal være i brug i kort tid. På den måde er jeg ret heldig at vi stort set kun er hjemme – der er høj rotation på det tøj (okay, mest underdele) jeg rent faktisk kan passe og har det behageligt i. 

Når jeg tænker på og så småt planlægger de næste stykker egostrik, er det også med graviditet og senere hen amning i tankerne. Cardigans er uden tvivl mest praktisk for mig det kommende år. Jeg har to ‘sweater quantities’ i mit lager som kan komme i spil.

Til den ene portion tænker jeg at strikke en slå-om bluse. Jeg har længe ønsket mig at strikke Balletblusen og synes farven nedenfor passer godt til modellen. Jeg mangler bare en følgetråd. Jeg synes farven er ret speciel og unik, og det er derfor ikke sådan lige at finde en der passer. Jeg har kig på silk mohair i farven Blød Nougat fra Knitting For Olive, og tror det bliver den. 

Garn til Balletblusen – købt på Fiberfolk i august 2020

Den anden portion er gråbrun Alpaca 2 fra Isager.
 

Jeg har indtil videre parret denne portion med cardiganen Little Love fra Ankestrick. Den er både fin og casual på en måde som jeg vil sætte pris på under mit barselsår. Og med en vældig fin sjalskrave – det har jeg ikke prøvet før, men tit sukket efter. Det er så pænt.

Little Love af Ankestrick – modellen findes også til tykkere pinde, som hedder Big Love. Billedet er lånt fra Ravelry. Tryk på billedet for at komme direkte til opskriftssiden.

En anden, men ikke uvæsentlig faktor er, at jeg rigtig godt gider strikke efter en opskrift af en så erfaren designer som Ankestrick. Jeg ved allerede nu, at det er en yderst gennemarbejdet opskrift, som bærer mig igennem uden problemer. Det er ingen kritik af andre, nyere designere. Blot en hjælp til min hjerne, der ikke er helt som den plejer (med andre ord graviditietshjerne). Listen over direkte dumme ting jeg gør eller glemmer for tiden er pinligt lang. Jeg stoler efterhånden ikke på min egen hukommelse og indrømmer blankt når jeg tager fejl. Ret ulig mig 🙂

Det var et sidespor..

Ankestrick har bare så mange designs bag sig. 96 designs (- jeg måtte lige tjekke). Primært beklædning. Ravelry fortæller mig også, at andre finder opskriften god, let at følge og ikke for svær:

Jeg tror jeg må starte med en strikkeprøve og se om det er et match.

Børnestrik
Den 3-årige vil også utroligt gerne have mere strik, og spørger ofte om dét eller dét er til hende. Hvor heldig er jeg lige?

Hun har pt kun en hjemmestrikket sweater, og den er virkelig meget i brug. Jeg burde derfor få en ny på pindene hurtigst muligt. Jeg tænker derfor at strikke en Flemencotopp til hende i dette plantefarvede garn fra Gregoria Fibers. Det har været på lager siden 2o17, så det ville være dejligt at få det brugt.

Jeg har strikket den før, med lange ærmer, og den brugte vi virkelig meget. Pasformen var helt perfekt til min slanke pige. Ja, faktisk finder jeg Bamse sweateren fra Petiteknit en smule for bred, fordi min datter for tiden kun vokser i højden og ikke i bredden. Og så er hun som sagt smal. Med andre ord minder hendes kropsbygning langt fra om min egen 🙂
 

Ud over flæserne på ærmerne, er det en helt almindelig raglanbluse, dog strikket nedefra. Den er derfor ligetil og burde ikke give mig problemer. Vi får se…

-o-

Januar bøger
Jeg har læst ‘Meter i sekundet’ af Stine Pilgaard færdig, og var godt underholdt hele vejen igennem. En stjerneregn af anmeldelser, nomineringer og priser vælter i øjeblikket ned over netop denne bog, og jeg er da også glad for at jeg læste den. Den går dog ikke over i historien som en af de bøger der står lysende klart for mig, eller som har påvirket mig i samme grad som andre bøger har formået. En fin og sjov samtidsroman. Vi må hellere holde øje med Stine Pilgaard fremover, for hun har et interessant take på det at skrive bøger. 

Den næste bog gik jeg i gang med, fordi den har stået på min ‘to-be-read’-liste længe, og fordi jeg hørte et afsnit af podcasten ‘Bogselskabet’ hvor forfatteren fortalte om netop denne bog. Jeg kan i øvrigt varmt anbefale podcasten. Anyway, jeg har læst ‘Bæst’ af Ane Riel og er nu igennem hele hendes forfatterskab, som jeg virkelig har nydt. ‘Harpiks’ er dog stadig min favorit blandt hendes 3 bøger. 

Der er i øvrigt også et afsnit af Bogselskabet hvor Stine Pilgaard er gæst og fortæller om ‘Meter i sekundet’. Det kan jeg bestemt også anbefale at høre, da det giver et dybere indblik i hvem Stine Pilgaard er som forfatter og person.

Netop nu er jeg ved at læse ‘Margrete 1.’ af Anne-Lise Marstrand Jørgensen. Mit første møde med denne forfatter. Jeg har læst mange rosende ord om netop denne bog, og jeg har en svaghed for historiske romaner. Indtil videre er jeg vældig godt underholdt.

Jeg læser nu næsten udelukkende e-bøger på min Mofibo Reader og det fungerer virkelig godt. Ja, det havde jeg aldrig troet at jeg skulle sige, men det duer. Fysiske bøger ville være at foretrække, men jeg vil ikke have alle de bøger til at fylde (selvom en kæmpe og fyldt bogreol er som en drøm for mig) og biblioteket bliver for besværligt for mig, lige der hvor jeg er i livet. 

-o-

Jeg er så klar til at tage hul på en ny måned. Jeg håber at der, foruden blød strik på pindene og gode læseoplevelser, er lidt hverdagsforandring i sigte. Det er lige gået op for mig at jeg ikke har været sammen med andre mennesker end mand og barn siden nytårsaften. Mine dage går med aflevering i børnehaven, hjem og arbejde, hente i børnehaven, en tur på legepladsen, hjem og holde fri med min familie og så starter næste dag forefra med præcis samme program. Weekenderne bruger vi hjemme og med daglige gåture og tiltrængt frisk luft. Jeg tror snart jeg får pip. Men som gravid passer jeg godt på mig selv, og gør mit til at sundhedsvæsenet kan holde hovedet oven vande. 

Hvordan klarer I jer  igennem denne  anden runde nedlukning?

Hvis du stadig læser med – tak for din tid og rigtig god strikkelyst.

Kærligst,

Pernille

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.