Planlægning af efterårsgarderoben

Kalenderen sig nu officielt efterår, og vi er dermed gået ind i højsæsonen for strikkere. Det er tid til at få uldne sweatre, tykke cardigans, varme sjaler og huer på pindene.

Og hvad skal du så strikke til garderoben? Mulighederne er jo nærmest uendelige! Ja, faktisk er den overflod af inspiration vi udsættes for på sociale medier, i bøger og magasiner, på Ravelry osv., til tider svær at håndtere.

En smule planlægning kan derfor være rart. Hvad mangler jeg egentlig?

Jeg samler op på den lille serie jeg tidligere har skrevet om den strikkede garderobe og bygger nu lidt videre på den i en særskilt efterårsedition.

Denne gang har jeg forsøgt at bryde det ned i de følgende elementer;

OVERBLIK – hvad har jeg / mangler jeg / ønsker jeg mig.
FARVER – ja, vi skal tale om det igen.
FIBRE – uld er guld. Kongen over fibre, det ved I. Men hvad med de andre?
MODELLER – er der nogle modeller du allerede nu bare VED at du skal strikke til efteråret?
MIN EFTERÅRSGARDEROBE – reflektionerne i ovenstående temaer skulle gerne give dig en velovervejet liste over hvilke modeller du skal bruge efteråret på at strikke.

-0-

OVERBLIKKET
Jeg synes det var passende at starte med et overblik over min strikkede efterårsgarderobe. For at finde ud af hvad jeg mangler, og hvad jeg måske har rigeligt af. Hvad mine behov er, og hvordan jeg bedst opfylder dem.

Her kommer min eksisterende strikgarderobe opdelt i kategorier:

OVERTØJ: 2 stk
SWEATRE: 5 stk
TYNDE BLUSER: 2 stk
TOPPE/T-SHIRTS: 1 stk.
KORTE CARDIGANS: 1 stk.
LANGE CARDIGANS: 2 stk.
KJOLER: 0 stk.

Du bemærker måske at jeg opdeler i sweatre (tykke) og bluser (tynde). Hvilke der hører i hvilken kategori er en subjektiv oplevelse. Min Fortune sweater er ret tynd og med trekvartærmer. Den hører til i bluser. Min kontrast sweater er derimod en tyk sag med uld, alpaka og silkmohair. Den bruges også som yderste lag på en efterårsdag i stedet for en jakke. Derudover der overtøjssweatre som fx Treysta (vist på øverste billede) som jeg kun bruger udendørs.

Fra toppen og ned : Edith Bluse, Coburn Pullover, Iben sweater, Kiuru, Fortune sweater, Kontrast sweater og endelig Nimbus tørklæde

Jeg bruger mange af mine striktrøjer til hverdag på arbejdet. Som er et kontor. Der er altså ikke behov for tykke lag for at holde varmen, men jeg er en frossenpind og kan gode lide at have uld på indendørs. Derudover bruger jeg de varme sweatre i weekenderne og gerne udendørs, og her er kravene anderledes og ikke så store.

Ud fra det jeg allerede har, vil jeg derfor gerne udvide min samling af tynde trøjer, kortærmede bluser og korte cardigans. De er super anvendelige i hverdagsgarderoben. Jeg har endnu ikke brugt lange cardigans på arbejdet, ligesom jeg ikke kan forestille mig at jeg ville bruge en strikket kjole.

Jeg behøver reelt set ikke flere sweatre, men det er en af mine yndlingskategorier at strikke og derfor kommer der nok flere til. Jeg vælger dem med omhu og blot bevidstheden om jeg ikke mangler flere, er nok til at bremse den voksende samling en smule.

Mit strik må gerne ligne en model der er købt i en butik. Fordi jeg bruger det på mit arbejde og ikke vil se alt for hjemmestrikket ud. Det er udgangspunktet når jeg tager tøj på, og det som falder inden for den kategori er ofte i brug. Det husker jeg mig selv på når jeg strikker til mig selv.

FIBRE
Uld er en fantastisk fiber, fordi den har så mange fine egenskaber og er rar at strikke med. Men jeg tror alligevel at jeg skal introducere et par andre fibre her over efteråret. Både bomulds- og silkeblandinger vil være oplagt, da de også kan bruges ved de øvrige årstider. En smule mohair kommer jeg nok heller ikke udenom. Jeg har ihvertfald mohair til et par efterårsprojekter på lager som skal bruges.

Endelig har jeg en del alpaca på lager, men jeg skal være varsom med det, for det er varmt. Jeg tænker derfor at bruge det til accessories. Det kommer til jeg tilbage til i et særskilt indlæg.

FARVER
Da jeg forsøger at holde mig til strik fra lageret, er det her jeg finder mine farver. Mit lager bliver derfor basis for hvilke farver der kommer på pindene.

Her kommer en del af mit stash, som er bundet op på min queue i Ravelry og som forhåbentlig kommer på pindene i efteråret:

Farverne hænger fint sammen med den varme farvepalette jeg tidligere har fortalt jer om at jeg gerne vil arbejde med.  Særligt de plantefarvede garner fra Thybo Hand Dyed glæder jeg mig til at tage hul på. Er de ikke bare essensen af efterår?

MODELLER
Med fare for at gentage mig selv, så skal de modeller jeg vælger være simple og hverdagsvenlige. Jeg kommer ikke til at bruge en sweater med flerfarvestrikket bærestykke på arbejdet, ej heller en tyk trøje med et indviklet snoningsmønster. Det er weekend- og feriegarderobe og skal derfor ikke fylde for meget. Fokus er derfor på strik der giver et let, men tæt stykke strik.

Efter at have reflekteret en smule over mine behov og kigget på mit lager har jeg en liste over forslag til hvilke modeller jeg vil strikke til efterårs- og vintergarderoben. 

Humulus (Pelsuld)
Stockholmsweater (Spinni+silk mohair)
Stribet raglan (Mohair fra Thybo Hand Dyed)
Daffodil (Isager Highland Wool)

Collett Tee (garn fra ønskeseddel)
Copenhagen Cardigan (garn fra ønskeseddel)

Nu er det din tur. Reflektionerne behøver ikke at munde ud i en liste, hvis man hellere vil have plads til at være spontan og slå op når inspirationen slår til. Alle ved hvad der passer dem bedst.

Jeg har lavet en skabelon med nogle af de spørgsmål jeg har stillet mig selv, og den kan du finde lige her.

-o-

Skulle du have lyst, finder du en oversigt over mine tidligere indlæg om den strikkede garderobe lige her. Der er både indlæg om pasform, materialer, omgivelser og anvendelse og endelig farver. Særligt indlæggene om  pasform, omgivelser og anvendelse er læst virkelig mange gange, og det er vel noget der ligger os særligt på sinde. Altså at vores strikkede garderobe ikke bare skal være sjovt at strikke, men også gerne må være klædelig og brugbar bagefter. Det har jeg særligt fokus på.

Næste gang skal vi tale om accessories. Indtil da – god fornøjelse med planlægningen. Jeg håber I vil synes lige så godt om processen som jeg har gjort og del endelig jeres tanker med mig her i en kommentar eller på Instagram.

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

2 thoughts on “Planlægning af efterårsgarderoben”

  1. Jeg tror at accessories er et fint valg mht Alpaca. Jeg har strikket Pine ( Helga isager) i Isagers Alpaca, det var et stort projekt da patentstrik jo ikke just går hurtigt. Desværre fluldrer den en del, så jeg overvejer at strikke en ny, men i noget mere slidstærkt garn

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.