Strik i 2019 (better late than never)

Det er (noget forsinket) blevet tid til den store finale. Indlægget der opsummerer mit 2019 i garn og masker.

Vi starter med stashdown. Mit projekt med at strikke fra lager og dermed nedbringe mængden af garn der blot ligger på hylder og i kasser.

Hvert kvartal har jeg samlet op på mit projekt med at mindske mit lager af garn, og det har netop været en af de faktorer der har gjort, af projektet er blevet en succes. At jeg løbende har fulgt op og givet en status. Her finder du første, andet og tredje kvartal.

Nedenfor følger det sidste kvartals indkøb, færdige projekter og salg/donationer. Perioden har været præget af gaver og enkelte nøgler jeg har købt for at kunne færdiggøre et projekt. Jeg vægter åbenbart ensfarvet/ensartethed over at strikke fra lager. Men hellere det end at stå med et færdigt projekt som ikke bliver brugt, fordi det ikke er præcis som jeg ønsker. Derudover bestilte jeg tilbage i august en adventskalender fra Knitwedo, som jeg nød rigtig godt af i december. Jeg er absolut vild med alt hvad der var i den!

Men altså, her kommer det.

INDKØB / GAVER
– Hobbii Nature 150 gram / 690 meter (modtaget i gave på Strikkerundfarten)
– Lang Yarns Lace 25 gram / 311 meter (supplement til færdiggørelse af Ellen Cardigan)
– Lang Yarns Jawoll 50 gram / 210 meter (supplement til færdiggørelse ad Oslo Hue)
– Isager Silk Mohair 25 gram / 212 meter (supplement til færdiggørelse af Oslo Hue mohair edition)
– Woolapyk BFL Masham 100 gram / 400 meter (gave fra Ida)
– Hobbii Highland Wool 100 gram / 356 meter (vundet i pakkeleg)
– Isager Alpaca 2 200 gram / 1000 meter (knitwedo adventskalender)
– Shibui Lunar 100 gram / 730 meter (knitwedo adventskalender)
– Lang Yarns Jawoll 100 gram / 418 meter (knitwedo adventskalender)

TOTAL 1.100 gram / 4.972 meter

FÆRDIGE PROJEKTER
Hoarfrost Hat 38 gram / 125 meter (garn fra 1. kvartal 2019)
Edith Bluse 122 gram / 854 meter (lagergarn fra 2017)
Constellate hue 71 gram / 273 meter (lagergarn fra 2017)
Osolue Huen mohair edition 85 gram / 452 meter (lagergarn fra 2017 og opfyldning af mohair købt i 4. kvartal 2019)
Ellens cardigan 135 gram / 844 meter (garn fra 1. kvartal 2019, en rest fra 2018 og lidt opfyldning købt i 4. kvartal 2019)
Let raglanbluse 268 gram / 938 meter(garn købt i 2. kvartal 2019)
Nissehue til Laura 100 gram / 412 meter (lagergarn fra 2016)
Julestjerner 48 gram / 158 meter (garn fra 1. kvartal 2019)
Ellens blebukser x kirsebærbloomers 32 gram / 147 meter (lagergarn fra 2018)
Lillesøsters Romper 35 gram / 161 meter (lagrgarn fra 2018)
Lillebrors Romper 70 gram / 140 meter ( lagergarn fra 2016)
– En slow hjørning 50? gram (blandende rester)
Oslohue 118 gram / 493 meter (lagergarn fra 2018 samt opfyldning købt i 4. kvartal 2019)
Simple chevron socks 55 gram / 204 meter (lagergarn fra 2018)

TOTAL 1.202 GRAM / 5.301 METER

SALG / DONATIONER

Selvom jeg allerede havde opnået mit mål om at downstashe i 2019 endte jeg alligevel med at sælge lidt ud i slutningen af året. Garn der fortjente at blive brugt, og ikke bare ligge på min hylde. Det blev til 2.465 gram / 11.689 meter i sidste kvartal. Jeg har både solgt og doneret til genbrug. I vores rækkehuse har vi en miljøstation hvor der er byttereoler. Her har jeg bl.a. afleveret lidt garn og strikkepinde, i håb om at en strikker (ny eller erfaren) kan få glæde af det.

I dette kvartal er mit lager således blevet 2.567 gram / 12.018 meter mindre og for hele året er det

5.549 gram / 27.684 meter

Det er et resultat jeg er rigtig glad for. Særligt de mange meter vidner om at der er brugt meget af det tynde garn. Det er der mange timers strikketid i. Balancen imellem at købe nyt så jeg kan strikke præcis det jeg har lyst til, og finde passende projekter af mit garnlager har været på prøve, og ind imellem lidt svær. Der er lavet strikkeprøver for at finde ud af hvad jeg dog kan bruge et bestemt garn til, og der er blevet pillet op fordi mit match ikke har været godt nok.

Du tænker måske at det ville speede processen med at nedbringe lageret gevaldigt op hvis jeg slet ikke købte nyt garn overhovedet. Det er helt korrekt. For en del af mit lagergarn er det dog stadig ikke klart for mig hvad jeg skal strikke af det. Men hvis det stadig bringer glæde, ved jeg at det en dag kommer. Der rigtige projekt til lige netop det garn. Garn bliver heldigvis ikke for gammelt.

2019 i tal

Jeg kan simpelthen ikke lade være. Bær over med mig over mit tal nørderi.
I 2019 har jeg strikket 37 projekter. Det blev til 15 projekter til mig selv,  13 projekter til Laura og 9 gaver. Ud af de samlede 37 projekter er 19 af dem strikket udelukkende med lagergarn (købt før 2019) og 6 indeholder lagergarn. 12 projekter er strikket af garn købt i år. Ja, potentialet for en seriøs gang stashdown er i den grad til at få øje på hvis jeg slet ikke køber nyt… den lader vi lige stå ind i det nye år.

-o-

Af øvrige udfordringer og vaneændringer på lagerfronten følger her en update.

Købt i 2019 skal bruges i 2019
Jeg har i år købt 5.377 gram. Heraf er 2.400 gram  brugt helt op. Jeg nåede derfor ikke i mål, men jeg gjorde et ihærdigt forsøg. Særligt i den sidste halvdel af året fik jeg dog rigtig godt gang i deep stash og det føles altså svært tilfredsstillende. Jeg ærgrer mig derfor ikke helt så meget over over at jeg ikke kom i mål med denne udfordring. Jeg er til gengæld begejstret for alle mine 2019-indkøb og glæder mig til at få det på pindene.

UFO tæller
Jeg startede året på 18 sleepers (altså ufærdige projekter). Det tal er nu nede på 9. Jeg kan sagtens komme i tanke om et projekt eller to der var ved at blive sat til side for en stund, men som jeg holdt ved og blev færdig med, fordi jeg er blevet mere eller mindre monogam strikker. Det er altså rart, og jeg har derfor ingen UFO’er fra 2019.

Garnbudget
I løbet af året har jeg også talt lidt om garnbudget. Eller kreabudget om man vil. Ved at købe mindre garn end tidligere vil jeg automatisk bruge færre penge. Og jeg har da også skåret det med ca 9%. Man kunne måske forvente at det ville falde mere, når jeg køber markant mindre garn. En af årsagerne til at det ikke er faldet mere er, at jeg meget omhyggeligt har valgt at købe (og støtte) hos små selvstændige som bl.a. Woolapyk, Thybo Hand Dyed, Woolly Mammoth Fibres, [g]uld og Marapytta. De sælger varer som er valgt med omhu, i god kvalitet og som de er passionerede omkring. Det er et personligt produkt. Det vil jeg gerne betale for, også selvom det er lidt dyrere.

-o-

STRIK I 2020
Vanen tro sætter jeg et par intentioner for det nye år. Og jeg er allerede godt i gang (sådan skal det jo være i starten), så måske du kan gætte hvad der bl.a., står.

Stashdown 2020
Jeg fortsætter med at nedbringe lageret, og dermed bruge af det (fantastiske lager) jeg allerede har i stedet for at købe nyt. Ravelry fortæller mig at jeg har 13,8 kg garn på lager, så mon ikke jeg klarer mig. I november 2019 købte jeg ikke selv garn (jeg fik udelukkende gaver) og i december 2019 fik jeg udelukkende garn i adventskalenderen, som jeg købte i august. I to måneder havde jeg altså et regulært købestop, og jeg fortsætter i det nye år. Lad os se hvor længe det holder. 15 dage og jeg er stadig på vognen.

Mindre strik
Ja, du læser rigtigt. For ud over skærmen så vil jeg gerne prioritere mere af min tid på at være helt til stede i min lille familie – være aktivt med i leg og fælles aktiviteter. Og det betyder bl.a. at jeg kommer til at skære i strikketiden. Hver ting til sin tid, og intet er så flygtigt som tiden med små børn. Derfor skal den udnyttes lige nu mens jeg er i det. Jeg ved fra tidligere perioder hvor jeg har nedprioriteret strik, at det også medfører mindre skærmtid. Jeg har ikke samme behov for at holde mig opdateret (læs; følge med i hvem der strikker hvad på Instagram).

-o-

Mindre lager, mindre strik og mindre skærm – alt sammen begrænsninger. Det kan godt lyde en smule kedeligt og svært og demotiverende. Sådan ser jeg det heldigvis ikke, for det skulle jo meget gerne betyde MERE nærværende familietid. Det er en balance hvor jeg i et liv med fuldtidsarbejde og hobby og familie og venskaber og husligt arbejde og alt hvad der ellers proppes ind, synes at det ikke helt balancerer. Jeg tror, at du lige som jeg kan nikke til at det kan være en svær balancegang. Det vigtigste er dog uforstyrret tid og nærvær med min lille familie og den vil jeg gerne have lidt mere af. Så derfor er det hverken svært eller kedeligt at have intentioner om at skære andet fra. Som nævnt for lidt siden er jeg kommet godt fra start, og har ikke postet på Instagram siden slutningen af november. Det var ikke svært. Det er ikke den store tidsrøver, men en øvelse i at skubbe balancen. Jeg tror på at det nok skal lykkedes at flytte lidt tid til der, hvor jeg gerne vil bruge den lige nu.

Har du nogle intentioner for det nye år?

-o-

Hvis du stadig læser med – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

PS. Jeg har været ekstraordinært fraværende både her og alle steder generelt i en periode, fordi min jobsituation har fyldt meget. Jeg er nu næsten på den anden side og det frigiver en hel del plads til at vænne tilbage til noget der minder om normale tilstande. Og så er jeg jo som altid velsignet med hammermeget arbejde over årsskiftet fordi.. regnskaber…

One thought on “Strik i 2019 (better late than never)”

 1. Kære Pernille
  Tak for gode indlæg.
  Mht skæretid, strikketid mm., så kan jeg kun tilslutte mig at det, der kan lyde kedeligt er ofte i virkeligheden væsentligt og uerstatteligt. At leve glad og lykkeligt er ikke helt så godt skrivestof som besværligheder og komplikationer. Så held og lykke med projektet de næste par år.
  Mine strikkeabitioner er stort set at bruge af lageret, specielt fordi jeg i slutningen af 2019 købte en del fra et ophørsudsalg. Din overvejelse om at købe med omhu kan jeg også tilslutte mig, der vil jeg også foreslå at tænke på fysiske garnbutikker. De har det vist lidt hårdt.
  Kh
  Kirsten

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.