One skein wonders – fingering

Vi har alle det der ene fed i vores stash. Et styks smukt og fuldstændig fantastisk garn. Det skal blive til noget helt særligt. Okay, nogle har måske ikke bare et, men flere forskellige fed. Pointen er, at det er noget helt særligt.

Måske tænker du at det for pænt til overhovedet at blive strikket? Du finder aldrig et projekt der er godt nok til netop det dyrebare fed. Jeg synes alligevel at du skal gøre det. Det som du synes er fuldstændig magisk nu, mister måske lidt af sin glans hvis det ligger for længe på hylden og bare ligger. Du skifter måske smag, stil, farver eller noget helt andet hvis det får lov at ligge. Brug det mens du synes det er fantastisk.

Men hvad skal du så lave af det? Hvad er det der perfekte projekt til netop dette fed?

Det du leder efter, er sandsynligvis det der er kendt som one skein wonders. Et projekt hvor der går bare et fed garn til, som bliver til noget fantastisk og brugbart.

Nu har jeg flere gange skrevet fed. Og det er fordi de der lækre håndfarvede garner ofte kommer i fed. Der er selvfølgelig også lækkert garn der kommer i nøgler. Mange (men ikke alle!) garnfed er 100 gram, mens nøgler ofte kommer i 50 gram. Og der er alligevel forskel på hvad man kan lave af 50 og 100 gram.

Nedenfor har jeg prøve at finde nogle projekter frem som kun kræver 1 fed  garn. Du kan selvfølgelig sætte flere sammen og udvide paletten betydeligt, men lige nu koncentrerer vi os om projekter hvor du udelukkende vil bruge det der bestemte garn.

ENTRÅDET FINGERING WEIGHT

Der er mange smukke håndfarvede garner med en løbelængde på ca 350 til 400 gram. Det vi normalt kender som fingering weight. Hvis du har ét fed og gerne vil lave noget særligt med det, kunne det fx være et af de nedenstående projekter. Jeg har særligt valgt projekter, som jeg synes egner sig til entrådet garn, som giver meget fine og tydeligt definerede masker.

SJALER

Du har nok regnet det ud, hvis du står med dit garn i hånden. Det bliver ikke et kæmpe sjal. Er du ikke til mindre sjaler, eller får du dem ikke brugt, så overvej det lige en ekstra gang før du vælger en af disse. Skulle jeg selv vælge imellem nedenstående, blev det nok Rosewater, som har et fint lace mønster og dermed bliver lidt større fordi sjalet indeholder meget ‘luft’.

Marin shawl af Ysolda Teague

And So Are You shawl af Rose Beck

Den lille version af Miso shawl af Ambah O’Brien

Rosewater af Janina Kallio

VANTER

Du kan få et par (eller to!) meget fine vanter eller fingerløse vanter ud af et fed garn af denne type. Husk blot på, at det er et entrådet garn, og det kan nemt komme til at fnulre. Det bliver nok ikke vanter der holder for evigt. Til gengæld kan de blive virkelig pæne på en ikke særlig hjemmestrikket måde.

Qwist mitts af Mairlynd

Et Frais af Alicia Plummer

Stormcloud mitts af William Nelson

HUER

Når det kommer til huer, er jeg meget opmærksom på hvilket garn der anvendes for at få det rigtige udtryk. Vælger du denne type garn, bliver det en tyndere hue med en virklig fin ‘stitch definition’ som det entrådede garn kan give dig. Jeg har været forelsket i Constellate huen siden jeg så den første gang, og jeg har købt garn i præcis samme farve (se øverste billede), så den kan komme på pindene – på et tidspunkt.

Constellate af Hunter Hammersen

Bristol Hat af May Christoffers

Qwist Hat af Mairlynd

 

LAD RAVELRY HJÆLPE

Har du et helt bestemt garn og er du fuldstændig tom for idéer, så hop på Ravelry og se om ikke der alligevel var et projekt for dig. En rigtig smart metode er at gøre således:

  • Find dit garn i yarns menuen.
  • Når du er kommet til garnets details side, vælger du fanen pattern ideas.
  • Øverst i billedet ligger nu en søgefunktion hvor du kan indtaste antallet af skeins der skal bruges. Det er altså antallet af nøgler, som det er angivet på garnets forside, som går til et specifikt projekt. Indtaster du 0 til 1 og trykker search, bliver du præsenteret for de opskrifter, hvor der indgår netop dit antal nøgler. Så slipper du for at se på tonsvis af sweatre, hvis du alligevel kun har garn til mindre accessories.
  • Du kan selvfølgelig også vælge advanced search og dermed filtrere på en række forskellige uligheder – herunder et interval inden for meterage/løbelængde.

Du finder flere nyttige tips til Ravelry lige her.

Hvis du læste med så langt – tak for din tid.

Kærligst,

Pernille

Følg FrkGarn på Bloglovin’

One thought on “One skein wonders – fingering”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.